Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fredagsvinare

Fredagsvinare

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

TILLFÄLLIGT SORTIMENT 4 OKTOBER - Kärlek, närhet och balans står i fokus när Pär Strömberg listar månadens första tillfälliga parti.

Oktober, Vågen, Libra (gen. librae) på latin, är det sjunde av zodiakens stjärntecken och omfattar perioden från och med 23 september till och med 22 oktober, med viss variation från år till år. Personer i vågens tecken är förföriska och charmiga. Precis så, som jag känner inför det tillfälliga sortimentet på Systembolaget och stundande månads lanseringar. Ni börjar kanske förstå min vurm för numerologi och ockultism? Dock är jag egentligen inte speciellt intresserad av astrologi, men det finns något i generaliseringar och gåtfullhet som appellerar även vin.
Det som mest utmärker Vågen är närheten till förälskelse. Vågen är en varelse som behöver kärlek och närhet, helst i ett varaktigt förhållande. Allt handlar om att finna en bra balans. Kanske den kärlek, närhet och balans jag tycker mig ha funnit i nedanstående viner och de kommer som både singlar, par och till och med i polyamorösa relationer.

Själv är jag Stenbock och Stenbocken kan ibland verka blyg och inåtvänd. Grovt generaliserat och hugat gåtfullt tar jag mig an fredagens lanseringar.

ENSAM

Uhlen L 2017, Tyskland, Mosel, nr 96151, 289 kr

Uhlen L är en saltstänkt, petroleumfylld och mineralstinn Riesling från Heymann-Löwenstein i Mosel. Gul stenfrukt och päron dominerar, men här andas toner av citron och lime med ett grönt örtigt avslut. Från lanseringen 20 september, framflyttat till fredag, missa ej!

 

Wanderer´s Heart 2017, Sydafrika, Western Cape, nr 92485, 229 kr

Thorne and Daughters Wild Ferment Wanderer’s Heart är ett riktigt piggt vin. Fräscht med frisk ren doft och friska röda bär, finfin syra och balanserade tanniner. Rhôneblend på Grenache, Syrah och Mourvedre. Naturligt, livfullt och vi välkomnar ännu ett remarkabelt vin från det unga Sydafrika.

Macchiona La Stoppa 2006, Italien, Emilia-Romagna, nr 91819, 395 kr

La Stoppas Macchiona har också flyttats från ett tidigare datum men kommer laddat med 50/50 Barbera och Bonarda från Emilia-Romagna. Ett vin som åldrats med värdighet, mjukt bärig doft med mognadstoner, pigg och alert med frisk syra. Mörka körsbär,  torkad frukt och lång fin ren finish. Gott!

TVÅSAM

2 X DOLMITI

Grawü Pinot Grigio 2017, Italien, Trentino-Alto Adige, nr 90371, 249 kr

Grawü Chardonnay 2017, Italien, Trentino -Alto Adige, nr 96182

Familjen Graselli/Würth i Sydtyrolen gör ett orange femdagars skalmacererat alpvin på Pinot Grigio där glaset fylls av blodapelsin, grapefrukt och kryddiga örter som ger en komplex och intressant smakbild. Avslutet är torrt, balanserat och riktigt härligt. Grawü släpper även en Chardonnay med något mindre skalkontakt, full av julkryddor, nejlika och jästvänliga äpplen. Mycket gott och två riktigt bra köp!

2 x TENERIFFA

Candio Suertes del Marqués, Spanien, Kanarieöarna, nr 90125, 299 kr

El Chibirique 2017, Spanien, Kanarieöarna, nr 90224, 299 kr

Candio är ett flirtigt rött vin från Teneriffa där vulkanjorden gör sig påmind i både doft och smak. Röda syrliga bär, örter, umami, rök och ännu mer röda bär. Missa heller inte El Chibirique som känns än mer seriös, mer reduktiv, mer vulkan, grus, strävhet och syra – men ack så gott! Framflyttade lanseringar från tidigare.

2 X LE PIANE

Maggiorina 2017, Italien, nr 92348, 169 kr

Boca 2015, Italien, Piemonte, nr 92350, 489 kr

Släppets allra mest prisvärda vin kommer från Le Piane i Alto Piemonte. Maggiorina är rödbärig med körsbär och syrliga plommon, kraftiga tanniner och saliverande syra, lakrits, rosmarin och lingon, helt enkelt mycket vin för liten peng. Lägger man lite mer per flaska ska man heller inte missa lagringsbara Boca på 85 % Nebbiolo och 15 % Vespolina med tydlig nebbiolodoft, ros, nypon, torra tanniner och njutbart långt avslut.

FLERSAM

 

3 X BAROLO

Paolo Scavino Barolo 2015, Italien, Piemonte, nr 92628, 359 kr 

Ett vin som görs i vingården, ja det kanske man kan tycka låter som en självklarhet. Men fler och fler vinmakare vill markera att det är arbetet ute i vingården som är det som gör skillnad, inte inne i vineriet. Familjevineriet Scavino lanserar här 3 storlekar av sin Barolo 2015 med Nebbiolo från Castiglione Falletto, Barolo och La Morra. Kraftfullt, elegant, ren ljus doft, röda bär, nypon, syra + tannin + frukt = Boom va gott! Drickbart redan nu i halvflaskan medan standardflaskan och magnum får gärna ligga till sig en stund för att undvika en liten men snipig kartighet.

3 X KALIFORNIEN

Jurassic Park Natural Chenin 2016, USA, Kalifornien, nr 92473, 299 kr

Papestar Blonde 2016, USA, Kalifornien, nr 92475, 279 kr

Papestar Red 2016, USA, Kalifornien, nr 92471, 279 kr

Jurassic Park (inte dinofilmen, vinet) har en härlig frisk och hög aromatiskt doft. Fullt av gula plommon, mogna röda äpplen, mineral, melon, vita blommor och bivax. En floral egensinnig Chenin Blanc från Santa Barbara! Magan Eng förvaltar och utvecklar den framlidne maken Seth Kunins vision om naturligt, hållbart och autentiskt vinmakande. Denna orange-light kommer med två lite seriösare kompanjoner och uttryck vid namn Papestar (en hommage till Châteauneuf-du-Pape), en red och en blonde, båda absolut värda en egen recension här, men jag ger er dem iaf som köptips.

3 X LOIRE

Château Yvonne Blanc 2017, Frankrike, Loire, nr 92535, 349 kr 

Château Yvonne La Folie 2018, Frankrike, Loire, nr 92513, 199 kr

Château Yvonne 2016, Frankrike, Loire, nr  92515, 299 kr

Yvonne Blanc, Loire och Chenin Blanc, vad kan gå fel egentligen? Aromatisk, parfymig och med en aning yllekofta i doften. I munnen fyllig och kryddstark med hög syra, fint balanserat med fruktsötma och även på tungan lite honung, ylle, citrus och tvål, riktigt gott! Missa inte heller de två syskonen Château Yvonne La Folie och Château Yvonne som får mig att osökt tänka på bandet med Henric de La Cour och David Lindh som kallades Eskilstunas bästa band, strax innan Kent tog över den kronan i början av 90-talet. Kul och gott från Saumur Champigny på Cabernet Franc!

3 X SVENSKA BONUSBARN

CIDER 

Maybe? 2018, Sverige, 90401, 200 kr

Oasis som solaris och äpplen på det gamla klassiska omslaget för Definitely Maybe pryder Cider Maybe-flaskan av Fruktstereo. Svenskt hantverk, en äppelcider med skalkontakt från svenska solarisdruvor. Saftigt äppligt och skitgott. Pricy? Maybe. Worth it? Definitely!

ÖL

Wizard Gramoballoophone 2019, Sverige, nr 11139, 44:90 kr

Härlig fruktig och syrlig Berliner Weisse från Nicola Sarcevic i skatepunkbandet Millencolin i samarbete med Morgondagens Bryggeri. Orange till färgen, full av citrus, passionsfrukt, hallon och blodapelsin. Smaskens!

FRUKTVIN

Rålund Exclusive Torrt Vin Av Blåbär, Sverige, nr 91227, 235 kr

Mer svenskt hantverk, ett exklusivt torrt vin av blåbär. Fin blåröd klar färg, i nosen tydligt med blåbär, skogstoner och andra vilda skogsbär, med ett visst pikant stick i avslutet. Balanserat, friskt och gott vin på våra svenska bär, köp, stöd och njut av ett riktigt fint svenskt bärvin.

Jag vill dessutom avsluta med att det är Sober October, en må bra-kampanj som vill öka samtalet om alkoholkonsumtion och dess åverkan på samhälle och individ samt skapa utrymme för nya vanor och upptäckter. Deras devis “Drick Mindre – Upptäck Mer” stämmer bra med det vi på Winetable vill förmedla med #drickmindremenbättre”.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.