Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vintipset

Vintipset

Bild på Dan Lepp
Dan Lepp Fotograf och vinskribent

Lästid: 1 minut

Varje tisdag ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Låt mig presentera TisdagsTipset @vinlepp! Från och med. idag kommer jag (nästan) varje tisdag lägga upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätta ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.


För att ha möjlighet att dricka dessa viner i Sverige krävs en gnutta planering och framförhållning. Det gäller att undvika sista-minuten-köp ur fasta sortimentet och istället sätta sig in i hur enkelt det är att hitta bra grejer i BS och TS. (om det är nån som inte vet hur man gör så är det bara att DM’a mig så förklarar jag!) Följ mina tips, beställ på en tisdag och hämta (med lite tur) vinerna på ditt lokala bolag lagom till helgen. Samla bra viner på hög i källaren eller långt in i garderoben och plocka därifrån när andan faller på. Det är dags att vi börjar dricka vin med samma medvetenhet som vi anammar i övriga livet!

TisdagsTipset @vinlepp del 1:

Terres Dorées Beaujolais Blanc, Frankrike, Beaujolais, nr 76629, 209 kr

Den egensinnige vinmakaren Jean-Paul Brun har gjort vin i södra Beaujolais under namnet Domaine Terres Dorées i närmare 40 år. Sedan 10 år tillbaka brukar han sina kalkrika marker helt ekologiskt. Han gör spontanjästa omsorgsfulla hantverksviner i klassisk och ren stil utan tillsatser (utom små mängder svavel vid buteljering) som tydligt berättar om sitt ursprung. Hans Beaujolais Blanc 2018 (76629, 209 kr) är en citrusdriven, lätt blommig och elegant chardonnay som pratar med små sirliga bokstäver och passar bäst som sipp-vin eller till rena skaldjur. Smakar som bäst väl kyld efter nån eller några timmar i karaff. Jäst och lagrat på ståltank. (Bilden av Jean-Paul tog jag när han var på besök i Stockholm i november -18)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.