Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Bryggda höstsmaker

Bryggda höstsmaker

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Vinden viner, löven flyger, regnet piskar, brasan sprakar och grytan puttrar. I Systembolagets nya, utvidgade, tillfälliga sortiment finns det öl som passar alla höstmomenten. Sanna Lindberg har plockat ut fem guldkorn.

Brännskär Brown Ale Höst från Nynäshamns Ångbryggeri, nr 11724, 28:70 kr, 5,3%, 50 cl

Rund maltmjuk kropp med elegant rostade toner, liten sötma och diskret humle – höstens mesta allround matöl som passar grytan, svamptoasten och hummerpremiären.

Dubbel från Remmarlöv Gårdsbryggeri, nr 11101, 79 kr, 7,9 %, 75 cl

Skånebryggeriets tolkning av en belgisk dubbelbock är en grann höstkaramell – mörkt inte direkt från malten utan snarare från brunt socker som traditionellt finns med i bryggningen. Fylligt, runt, försiktigt sött och avslutande varm alkohol. Till soppor, grytor, risotto, rotfrukter, viltkött som alla kräver ett lite fylligare öl. 

Cuvée Classique från Stockholm Brewering Co, nr 11512, 99:20, 5,8%, 75 cl

Ett komplext, försiktigt syrligt – nästan vinöst öl. Här har färsk saison blandats upp med 30 procent ekfatslagrad, syrlig ale, som slutligen lagrats på stora flaskor. Ett öl att njuta båda till lättare hösträtter men också framför varm brasa eller krattandes löv i trädgården. 

Leaf Drop från Brekeriet, nr 11739, 21:90 kr, 6% 33 cl 

I liknande stil, med försiktig syrlighet och rund maltkropp har också Brekeriet gjort en höstig saison-tolkning. Honung, torkad aprikos, nygräddad limpa är smaker som bara väntar på att frigöras ur stor kupa. Hundra procent ekologisk. 

Wizard Gramoballoophone från Mikrofon & Morgondagens Bryggeri, nr 11139, 45:90 kr, 33 cl  

Om det inte är mörkt, maltdominerat och sötsyrligt höstöl som står överst på önskelistan är detta ett fint alternativ. En lätt och syrlig berliner weisse bryggd med hallon, mango och passionsfrukt. Hej höstflykt!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.