Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fransk flirt på cocktailmenyn

Fransk flirt på cocktailmenyn

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 1 minut

Richard Sigray har provat sig genom valda delar av Cadierbarens nya cocktailmeny. Den här säsongen är temat States of the Art, vilket blickar tillbaka på den svensk-franska kopplingen vid tiden kring Grand Hôtels grundande 1874. Givetvis med ett samtida raster över.

Menyn har komponerats av barchefen Anton Windmar och hans team. Vi träffas vid lunchtid och det är redan många gäster på plats i denna klassiska mötesplats för både stockholmare och tillresta besökare.

– Grand Hôtel grundades av fransmannen Régis Cadier 1874. Vi har inspirerats av tidsandan och kulturen i Frankrike då och fram till 1910. Sen har vi vävt ihop det med svenska ingredienser för att få fram essensen av var hotellet står idag, berättar Anton Windmar när vi går igenom cocktailmenyn.

Här ges prov på lekfulla referenser, intrikata skiftningar i textur och subtila övergångar mellan smaker. Presentation är nutida stram men långt ifrån anemisk, och man förlorar aldrig kontakten med det Art Noveau-inspirerade temat. Här är tre av mina favoriter:

Starry Night 

Banks 7-rom möter champangesyra som balanserar snyggt med lika delar äppel- och mjölksyra. Den torra smakprofilen får sällskap av skön tanninkänning från blåbär och blåklint. Missa inte iskuben, vars utformning tagits fram i samarbete med Isbudet i Göteborg. Inspirationen till isen har hämtats från Van Goghs ikoniska målning med stjärnhimmel. Ger skäl att bokstavligen stirra djupt i glaset.

drink

Fuette Martini

Smält smör vispas ner i Hernö Gin och får stå över natten. Blandas sen med Sauternes som infucerats med citron och några droppar av bittern Suze som fått smak av kaffebönor. Bjuder på elegans och fin balans där smöret träder fram med stigande temperatur i glaset, utan att fräschören försvinner. En ny favvo-drajja.

Parisian Café

Maker’s Mark bourbon som bas. Sous-vide-tillredd cordial av orostade gröna kaffebönor tillför en örtighet och bärighet. Rött vin från Bourgogne får bilda en float som gifter sig fint i munnen med övriga ingredienser. Serveras med en pralin, även den med Maker’s Mark samt ananas, fruktkött från kakaoböna och vit choklad. Blir till en stereoläcker och vällustig upplevelse.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.