Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fredagsgroggen – fyra enkla varianter av vodka martini

Fredagsgroggen – fyra enkla varianter av vodka martini

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 1 minut

Pigga upp tillvaron med en riktigt god fredagsdrink. Andreas Grube bjuder några smarriga varianter på klassisk vodka martini för att lysa upp i coronamörkret.

Äntligen fredag – men en vecka som den här vill inte den sedvanliga friiiyaaaayy!-känslan infinna sig. Men man får väl självmedicinera så gott det går, ett glas bra vin eller en schysst cocktail kan ju skänka lite tröst i tillvaron, åtminstone tillfälligt.

Här kommer därför några varianter på den lika enkla som klassiska – och galet goda – vodka martinin (om man gillar gin bättre så kan man såklart köra på det istället). Få ingredienser, snabba och enkla att blanda ihop.

Och: experimentera gärna vidare själv – det är snudd på omöjligt att misslyckas med den här drinken.

Svartpepparmartini
Blanda till en klassisk martini (mitt standardrecept brukar ligga på ungefär 7 delar vodka, 1 del vermouth, men det är bara att testa dog fram efter tycke och smak) och garnera sedan genom att dra några varv med svartpepparkvarnen. En syltlök eller oliv piggar också upp. Kryddigt, uppiggande och sjukt gott!

Burnt Martini
En personlig favorit där du helt enkelt byter ut den torra vermouthen mot whisky, för en lite mer eldig och träig känsla. Jag brukar gå på en hyfsat lätt whisky, typ irländskt eller orökigt skotskt, för att behålla fräschör.

Tabascomartini
Också en variant med skönt sting. Börja med att göra en så kallad dirty martini (där du, förutom oliver också häller i lite av olivspadet) och droppa på några stänk tabasco. Den gröna varianten, Tabasco Green Pepper Sauce, är grym om man vill ha en lite försiktigare hetta.

Flädermartini
Om du inte gillar hetta och krydda kanske det här är mer för dig? Facit här är ju om man råkar ha en fläderlikör, typ St. Germain’s, hemma. Men har man inte det kan man fuska till en riktigt god variant genom att ta ett par droppar (var lite försiktig, flädern kan lätt ta över) helt vanlig outspädd flädersaft i drinken. Addera då gärna också lite färskpressad lime för att få balans mellan sötma och syra.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.