Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Härligaste vårvinerna att klicka hem och ha på lut

Härligaste vårvinerna att klicka hem och ha på lut

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Unna dig något extra gott i vinväg, nu när det är hemmamiddag som gäller. Lena Ekberg listar en samling förträffliga, riktiga hantverksviner som finns ett klick bort och som levererar välproducerad glädje i glaset. Direkt till din dörr, om du vill.

En märklig vår, det här. Nu slår vi ett extra slag för beställningar, av både vin och mat. Har du inte testat att beställa vin tidigare är det ett perfekt tillfälle att lära känna en funktion som kommer att vara till stor nytta och glädje, även i helt pigga tider. En fullmatad lista med finfina vårviner som finns en knapptryckning bort kommer här, för leverans till valfri butik eller hela vägen hem. Lite olika prislapp, men alla är verkliga fyndviner på sitt eget, personliga vis.

Passa på att uppgradera en smula, testa något nytt du aldrig druckit och gör en miniprovning på tre varianter av en druva. Alla möjligheter finns på listan. Låt gärna favoritkrogen stå för bra mat att plocka upp och njut på hemmaplan på allra bästa sätt. Vi gör gemensam sak, stöttar näringen och passar på att satsa på riktigt bra upplevelser vid eget bord. Den här gången kör vi vitt och rött. Rosé kommer i april, med ett svep av de där andra spännande nyanserna, superbra matviner utlovas. Trist tid som sagt, använd vårlistan för goda stunder som lättar upp det hela.

Vitt, från bubbel och slanka vita till mer smakrika  

Llopart Brut Nature Reserva 2015, Spanien, cava, nr 74210, 239 kr

Testa en cava av härligt torr kvalitet, en tidig Brut Nature som blivit något av en kändis. Ett ekologiskt vin gjort på den klassiska metoden, med fin tillverkning. Bra bubbelvariant till mat, men funkar även toppenbra till mingel med tilltugg. En cava modell bättre, superbra alternativ när mousserande önskas.

Eric Rodez, Ambonnay Blanc de Noirs Grand Cru Brut, Frankrike, nr 77652, 559 kr

Sugen på något riktigt bra från Champagne? Det piggar alltid upp. Det här är ett vin på enbart Pinot Noir från vingårdar med topplägen, med fin fyllighet som resultat. Rodez jobbar med biodynamisk inriktning sedan många år och du får ett riktigt kvalitetsvin för bara en gnutta mer än vad en standardchampagne brukar ligga på. Ingen tvekan över valet här, ha Rodez till hands.

Weingut Neumeister, Weissburgunder Vulkanland 2018, Österrike, nr 78542, 173 kr

Nyhet, intressant druva, ekologiskt, veganvänligt… och riktigt snygg flaska. Finns inga ursäkter, måste provas. Till del vulkanisk jordmån som bidrar med en smula rökig mineralitet. Druvan är Weissburgunder till hundra procent och fin fruktighet har premierats. Vinet vilar lite på sin jästfällning och tonerna blir gula och nötiga. Mindre bekant druva, trevlig bekantskap.

Cabi sehr Nett Riesling 2016, Fio Weine, Piesport, Tyskland, nr 92725  248 kr

Riesling av bra kvalitet är väl ändå aldrig fel. Och på tal om fina etiketter… du behöver beställa och snurra på flaskan(!) Rätta nyanserna i ett vin från Mosel som lanserades i början av året i tillfälligt sortiment, det finns kvar en bra laddning i webblagret. Ett riktigt vårvin som inger hopp om det mesta.

Anima 2016, Avondale, Western Cape, Sydafrika, nr 2049, 179 kr

Nu till vitt med lite mer smak. Alla gillar Anima. Det slår aldrig fel, en klar favorit för de flesta som provar. Producerat med stort hjärta av en omsorgsfull odlare med full biodynamisk inriktning. Gyllene rikedom, citrus och touch av ananas, i ett vin med helt egen karaktär på druvan Chenin Blanc. Tanken går mot smakrik fisk och grillade citroner.

Momento, Marelise Niemann, Western Cape, Sydafrika, nr 95113, 209 kr

Vin nummer två på Chenin Blanc, och vi är kvar i Sydafrika. Kul att jämföra. Marelise Niemann är producenten som lägger till druvan Verdelho som frisk fläkt, kombo 80-20, med en riktigt härlig blandning som resultat. Allt omhändertaget på ett fint sätt, denna smakrikedom kom nyss i tillfälligt sortiment men fortfarande att beställa.

Domaine Vincent Carême 2018, Vouvray, Loire, Frankrike, nr 95345, 199 kr

Med ett tredje vin på Chenin Blanc ordnar du en lätt en hemmaprovning på denna härliga druva. Lär känna den ordentligt, om ni inte redan är bekanta. Nu är vi i Loire, som står för så många supergoda viner, både torrt och sött på den vita sidan. Här ett torrt, gott, lite gyllene vin, ändå i frisk spännande kontrast till de två sydafrikanerna. Vilket vin på Chenin Blanc blir din favorit?

Rött, från lätt och läckert till maffigare rödpang  

Birgit Braunstein, Pinot vom Berg 2017, Burgenland, Österrike, nr 77517, 199 kr

Pinot Noir från Österrikte, biodynamisk odling och Demeter-certifierat, i ett lätt, fräscht och rent vin. Balans är nyckelordet för Birgit, i odlingen och i livet. Det avspeglar sig i ett perfekt vårvin, lägg en flaska i korgen när det börjar lacka mot picknick.

Scylla 2018, Birichino, Kalifornien, USA, 95570, 199 kr

Ännu ett vin från tillfälligt sortiment. Som tur är har du fortfarande chansen att beställa detta bäriga, rena vin som samtidigt bjuder på lagom motstånd. Druvorna är Carignan och Grenache, som i soliga Kalifornien hittat en tillräckligt sval plats för att leverera fräschör. Ett stråk av blodapelsin får en att falla pladask. Testa på direkten.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2017, Avondale, Western Cape, Sydafrika, nr 2243, 119 kr

Kanske det mest prisvärda vin som går att hitta, sett till vad som finns i flaskan. Johnathan Grieve står bakom vinet, liksom vita Anima. Pekin Red är en blend på sju röda druvor. Rätt fylligt, funkar till mörkare kötträtter, samtidigt härligt rent. Vinet är ekologiskt, veganvänligt och tillverkat enligt biodynamiska principer. Kretslopp på gården och ”slow winemaking” gäller, vinerna får den tid de behöver. Namnet Jonty´s Ducks? Ankor är medhjälpare i vingården, som ”bekämpningsmedel” mot sniglar. Naturligt vin, som sagt.

Sopron 2018, Weingut Weninger, North Transdanubia, Ungern, nr 2158, 119 kr

En lika sympatisk prislapp har detta vin som är något lättare än det förra. Fin produktion även här, biodynamiska principer i odlingen och druvor är Kékfrankos och Syrah. Roligt. Producenten själv kallar vinet ett naturvin, vilket berättar om en strävan att jobba så naturligt som möjligt på alla plan. Funkar fint till kötträtter modell medel och vegetariskt.

Ribas Negre 2017, Ribas, Mallorca, Spanien, nr 70987, 189 kr

När ”lagom” inte är trist, utan jättebra. Rött från Mallorca, ett flexibelt vin som alltid ställer upp. En blandning på främst Mallorcas druva Mantonegro och Cabernet Sauvignon, plus lite Syrah. Lagom kraft och smak för att passa till mycket – charkbrickan, kötträtten, goda ostar… Lagom solvarmt och mjukt, men egen karaktär och ryggrad. Från Mallorcas äldsta vingård och en hängiven familj som förvaltar traditionen och tänker nytt på intressant sätt. Ett toppenbra vin att ha några flaskor av på lut.

Gagliasso Barbera d´Alba 2017, Vigna Ciabot Russ, Piemonte, Italien, nr 78412, 189 kr

Piemonte måste finnas med i skafferiet, detta härliga distrikt. Här är det druvan Barbera som ger ett härligt matvin går med på mycket. Mörka bär och fruktig fyllighet, med nyanser. Till den där pastan, med pancetta och parmesan, till exempel. Supergott. Gagliasso gör även bra viner på druvan Nebbiolo. Här finns den röda uppställningen för en toppenprovning på hemmaplan – Gagliasso Barbera, Gagliasso Langhe Nebbiolo och Gagliasso Barolo.

León Barral, Faugères Valinière 2016, Languedoc, Frankrike, nr 92899, 398 kr

Nu fullt ös, ett maffigt vin från södra Frankrike. Didier Barral är vinmakaren som har ett verkligt intresse av biologisk mångfald, en av de första att jobba biodynamiskt i detta hörn av Frankrike. Detta fullmatade vin med fin balans är gjort på druvan Mourvèdre till 80 procent och Syrah står för resten. Ett stort vin att plocka fram till bästa kötträtten. Vinet släpptes nyligen i tillfälligt sortiment, finns kvar att beställa så passa på!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.