Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på GaMay the force be with you!

GaMay the force be with you!

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 2 minuter

Il est arrivé!! På torsdag firar vi Fête du Beaujolais Nouveau, ankomsten av årets första gamay.

Ouiiiii, Il est arrivé… om bara några dagar är det den tredje torsdagen i november och den stora högtiden Fête du Beaujolais Nouveau, ett event som startade i Frankrike men som snabbt spreds världen runt. Visst, vi brydde oss inte så mycket här uppe i norden då vinerna vi fick hit smakade skumbanan och inte alls satt inne med några gastronomiska kvaliteter. Idag är det iallafall lite bättre ställt och mängder av barer och krogar har hakat på trenden och kör en egen fest med bra glaspris på ”bojo-novå”.

Som den franska vinlagen påbjuder så går startskottet för släppet av regionens ”nyaste” vin den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau som vinstil såg dagens ljus redan på 1800-talet men det stora internationella genombrottet kom inte förrän i mitten av 1980-talet. Och med en smart och enträgen marknadsföring lyckades en handfull stora producenter exportera fenomenet utanför landets gränser. Så småningom var det inte längre bara fransmännen som gick man ur huse för att knipa några pavor av årets första vin, utan firandet av den nya högtiden nådde helt andra proportioner. Överallt i världen tog man den franska traditionen till sina hjärtan. Ett av de mest extrema exemplen var kanske när den amerikanska affärsmannen Mick McHugh chartrade ett Concordeplan för att transportera 218 lådor av vinet från Frankrike till Seattle. Även vi svenskar hakade på tåget och på 80-talet slingrade köerna långa utanför portarna till Systembolagsbutiker då vinintresserade konsumenter ville åt en flaska av årets utvalda vin.

Decennier av firande följde men efter hand mattades intresset av och under en lång tid fick det klassiska vinet lämna plats för vinstilar av betydligt kraftigare slag. Möjligen överskuggade det nya århundradets Parker-hysteri och förkärlek för storslagna monsterviner klädda i ekfrack, det mera subtila vinet från Beaujolais. Kanske var det en utarmning av kvaliteten som satte käppar i hjulet för den sedan länge älskade drycken?

Men nu blåser återigen bäriga, friska, vindar från syd och i dag är intresset för Beaujolais stort. Vinbarer och utskänkningsställen runt om i Sverige serverar mer än gärna ett glas seriös Bojo till sina gäster och när det är dags för årets Nouveau-släpp poppar skyltar upp på gator och torg med den klassiska frasen: Il est arrivé!

Vill man uppleva festen på riktigt så är det givetvis i Frankrike man ska vara. Bara i området Beaujolais arrangeras över 120 olika festligheter och den mest kända – les Sarmantelles – hittar man i byn Beaujeu. Här sätter festligheterna igång redan dagen innan släppet och pågår sedan i fem hela dagar. Provningar, tävlingar, ballongsläpp, musik, underhållning, mat och vin i all ära, men vackrast är kanske ändå det traditionella fackeltåget till minne av alla de vinbönder som tillverkat vinet genom århundradena. Den långa upplysta promenaden genom byn avslutas med att årets fat öppnas och det nya vinet får flöda fritt. I väntan på solens uppgång färgas gatorna och folkets läppar röda i sann Nouveau-anda.

Med pandemin i avtagande takt får vi återigen fira i år bland vänner och på lokal. Systembolaget lanserar fyra olika bojonovå-viner, som av naturliga själ ingen har provat än… Gamay är druvan det handlar om och det är den första skörden och det första färdigjästa vinet för året som det frestas med och festas på. Nedan hittar du Systembolagets fyra lanseringar.

Beaujolais_winetable

Domaine Jean Foillard Beaujolais Nouveau 2021, Nr 95057, 149 kr

winetable_Les Griottes

Les Griottes Beaujolais Nouveau 2021, Nr 53873, 149 kr

winetable_Nouveau Vin Nature

Nouveau Vin Nature Beaujolais-Village 2021, Nr 94255, 129 kr

Winetable_Le Bistrotteur

Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau Bojo Time 2021, Nr 92625, 89 kr

Psst, missa inte liveprovningen torsdag den 18 november klockan 19.00 där Maja Berthas och Johan Edström kommer sippa på ett par Nouveau såväl som några andra riktiga godingar från området. Kan ses kostnadsfritt på vår Facebook eller YouTube!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.