Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Captain Fantastic

Captain Fantastic

Lästid: 2 minuter

Hur många drömmer inte om att bryta upp vardagen och köpa sig en vingård ute på landet? Den drömmen blev sann för familjen Kioutsoukis, som övergav sina karriärer och livet i stan för att istället ägna dagarna åt sin passion - naturen och att göra rena, personliga viner. Maria fick träffa dem under en solig vårdag i Stockholm och testa flera av deras Kamara Pure-viner.

Det var 2010, som Dimitrios 45 år gammal, lämnade sitt jobb inom läkemedelsbranschen och tog med sig sin familj, Eleftheria och deras fem barn, till landsbygden några mil utanför Thessaloniki i norra Grekland. Mitt ute i ingenstans köpte de sig 11 hektar mark och började odla vindruvor.

Med kärleken till naturen har Kioutsoukis anammat gamla metoder vid odling av vindruvor, så som handskörd, örtsprayer för skadedjur och naturlig gödsel. Runt omkring rankorna växer vilda örter som sätter sin prägel på vinerna. De är fast beslutna om att det ska vara minsta möjliga påverkan från människor, på druvorna så väl som på det färdiga resultatet. 2015 gick de tillslut helt över till att göra naturliga viner, utan tillsatser och med naturlig jäst, och skapade då Kamara Pure.

För att tillverka högkvalitativa viner så naturligt som möjligt krävs dock hårt arbete. När vinet är i vineriet smakar de av det dagligen, genomför kontroller och har stenkoll på temperaturen. Även om de odlar och tillverkar viner enligt gamla traditioner, så använder de sig av modern teknik för att kontrollera processen. Det blir på något sätt talande för Dimitrios, som är både högpresterande och en stor naturvän.

Den 5 juli släpps två av Kamaras viner, Russus 2016, 209 kr, #90379-01 och Ritinitis 2017, 219 sek, #96017-01, i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Russus är ett blandvin på den lokala druvan Xinomavro, Merlot och Syrah. En murrig fruktkompott med plommon, mörka körsbär och några drag med svartpepparkvarnen. Ett sådant där härligt grillvin, som försvinner lite väl snabbt i goda vänner sällskap.

Ritinitis är ett retsinavin. För er som undrar vad Retsina är kan jag berätta att det är det traditionella sättet att göra vin i Grekland. Redan för 2000 år sedan förslöt man amfororna, som vinet lagrades i, med kåda från Aleppotallen. Förutom att försluta kärlen hade kådan en konserverande effekt. Även efter att man slutade använda amforor tillsatta man kåda i vinerna för att konservera vinet och för att få till den där unika smaken.

Men med Ritinitis kan ni glömma alla de Retsinas ni har druckit i små vattenglas på en taverna i Grekland. Ritinitis är ett orange retsinavin på Assyrtikodruvan enligt det sätt som Dimitrios farfars far gjorde Retsina. Vinet får jäsa med vindruvans skal i sju dagar för att ge färg och en mer komplex karaktär åt vinet. Självklart känner man kåda, men den ligger mer i eftersmaken och istället bjuds du på en frisk blandning av ingefära, örter och tropisk frukt. Känns givet till grekiska smårätter och grillad fisk nu i sommar.

Captain Fantastic är en fenomenal liten film från 2016 där Viggo Mortensen spelar pappan, som på grund av sina höga ideal har övergett civilisationen och bosatt sig mitt ute i ingenstans med sin familj. Dimitrios är definitivt ingen Captain Fantastic för er som trodde det, men även han har höga ideal, även om det gäller främst vin, ”Om jag inte kan göra det här på mitt sätt, då slutar jag.”

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.