Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – tre snabba Italianos

Grab a Bottle – tre snabba Italianos

Lästid: 1 minut

Veckans trio i tillgänglig tappning tar oss in i den italienska myllan. Från frisk chardonnay med bra drag till en skogsbärsmullig sangiovese. Cin cin!

Ferrari Brut Organic, Italien, Trento, nr 7721, 165 kr

Läcker ekologisk chardonnay som andats frisk alpluft från de underbart vackra bergen i Trento. Sofistikerat mineraldriven med grönkrispiga äpplen, citrus och lätt rostad brödig ton. Vinet vilar 36 månader på flaska före degorgering vilket ger fin koncentration att väga mot den pigga syran. Tjusigt att servera till grillat surdegsbröd med tomat, oliv, kapris, sardell och parmesan.

Borgogno No Name 2016, Italien, Piemonte, nr 73661, 299 kr

Några kanske hört talas om barolon från Cannubi, Liste och Fossati som fick nobben av de italienska vinmyndigheterna? Överheten som plötsligt kan få för sig att en förstklassig barolo från några av Barolos bästa lägen inte är en barolo. Så var fallet här, vilket ledde till att vinmakare Andreas Farinetti döpte om vinet till No Name. Och eftersom smaker och känslor säger mer än tusen namn blev vinet en succé oavsett. För charmen, koncentrationen och den fina strukturen. För fruktig energi, parfym av nyponros och sofistikerad kryddighet. Och för att det här är lika lagringsdugligt som urtjusigt att korka upp till en krämig risotto.

Rocca Guicciarda Riserva 2017, Italien, Toscana, nr 2723, 159 kr

Sangiovese du ljuva druva! Här signerad Francesco Ricasoli. Charmigare baron får man leta efter. Ricasoli anammar konsten att producera viner i tillgänglig mängd men samtidigt briljera med viner av hög klass, producerade enligt hållbar filosofi. Här väcks känslor av yppiga skogsbärstoner tillsammans med en snygg kryddighet och fin syra. Pizza, pasta passar såklart utmärkt därtill, precis som en fin liten entrecôte med ratatouille och färska örter.

Mer grab a bottle

Öltips – tre syrligt läskande bärs
Vintips – tre bubbel att skåla med på Alla Hjärtans Dag
Vintips – prisvärda pavor från Languedoc–Roussillon
Vintips – Tre maffiga vinterviner
Grab a Bottle – triss i Toscana

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.