Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre viner från Jura och Savoie

Grab a Bottle – Tre viner från Jura och Savoie

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 1 minut

Temavecka om de små men klassiska franska odlingsområdena Jura och Savoie. Här i Frankrikes östra del och i alpregionerna angränsande till Schweiz trivs en samling lokala druvor vi sällan stöter på i andra delar av världen. Naturligtvis har jag parat vinerna med lite smaskig mat för säsongen.

winetable_itsabargain_trosset_arbin_mondeuse

Arbin Mondeuse Avalanche Trosset 2020, Frankrike, Savoie, Nr 2240, 179 kr

Efterlängtad ursprung och druva med dofter av mörkt röd frukt, vildhallon, körsbär och gröna örter. Charmigt syrlig smak och läskande mineraliskt med klangfull syra fullt av röda bär, slånbär mörkrödsvart frukt, vildhallon och lakrits. Torr och lätt träig finish med täta tanniner.  Grillen har väl gått igång redan, så på med ett lass rosmarin, chili och citronmarinerade lammracks och kör dem rosa och servera till bakad spetskål med bacon och rostade hasselnötter.

Flaskbild på vitt juravin, jerome arnaux

Jérôme Arnoux Tradition Blanc Côtes du Jura, Frankrike, Jura, Arbois, Nr 51871, 199 kr

Ett sprudlande vårvin med touch av oxiderade äpplen, nötter, exotisk stenfrukt, örter, kryddor och curry i uppfriskande pigg syra. Klassisk blend av 80 procent chardonnay och 20 procent savagnin från kalkrika lerjordar.
Eftersmaken kryddig med ett bett, torrt med anande tanniner i en fin nötig längd. Gott till citronkyckling med rosmarin och svarta oliver serverat med örtbakade ugnspotatisar, till hårdosten Comté eller till ett långkok på fläskkött.

I samarbete med Riedel

riedel-veloce-chardonnay-vinglas-2-pack

Riedel Veloce Chardonnay, vinglas 2-pack, 628 kr

Riedels serie Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb. Vinglasen i tunn, elegant kristall är formgivna för viner på druvan chardonnay – perfekta för ekfatslagrade, fylliga viner med låg syra. Den stora kupan med vid öppning förstärker aromerna och de ljuva ekfatstonerna.

Flaskbild på rött juravin, tissot, arbois, poulsard

Jacques Tissot Arbois Poulsard 2020, Frankrike, Jura, Nr 2100, 155 kr

Rosenskimrande doft med röda skogsbär, skog, gröna köksörter och syrlig frukt med naturliga anslag, lätt oxidativa toner, mogen, torr och mjuk i frukten med en friskt avslutande syrakick. Poulsard är en lokal storhet i Jura och i egen hög person blir vinerna ofta rustikt eleganta, sinnliga och lätt förföriska. Charmig och god till lamm med mycket salvia eller till långbakat nötkött.

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.