The Swedish Wine Tasting — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Svenska viner tar sin plats på världskartan

Svenska viner tar sin plats på världskartan

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 2 minuter

Vad har Sverige att erbjuda med sina dryga 150 hektar vinodling? Kan vårt svenska vin tävla kvalitetsmässigt med vin från sedan länge etablerade vinländer? Det ska snart visa sig tack vare det nystartade initiativet The Swedish Wine Tasting. Här kommer de bästa svenska vinerna ställas mot likvärdiga viner från andra länder och därmed får vinälskare utanför Sverige se vad vi har att erbjuda på den internationella vinscenen.

The Swedish Wine Tasting genomförs på uppdrag av SBOV, Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur med startskott den 3 juni på Stadshuskällaren i Stockholm. Här provade några av Sveriges främsta vinskribenter och sommelierer 87 olika viner, från närmare 30 svenska producenter, utan att veta vilka flaskor som gömde sig i glasen. Alla dessa viner fick individuella betyg och de tio med högst poäng sammanlagt kommer gå vidare till The Swedish Wine Tasting den 28 augusti. Med hjälp av en jury på 20 välrespekterade blindprovare, hälften från Sverige och hälften internationella, kommer dessa tio viner ställas mot tio viner i liknande prisklass från andra vinregioner. Sören Polonius, del av projektgruppen för initiativet, tycker det är dags att visa upp Sveriges viner internationellt:

– Vi har på senare år sett en fantastisk utveckling inom den svenska vinindustrin. Nu är det dags för oss alla, sommelieren, vinskribenten och vinälskaren att med gemensamma krafter visa upp vad vi kan åstadkomma i Sverige. Jag ser en ny spelare på vinbanan, som kan ge klassiska vinländer en match i kvalitet. På ett personligt plan har jag sett hur svårt det är att bli ”profet i egen stad” för våra vinproducenter. Kvalitén har börjat infinna sig, och jag känner att jag skulle kunna bidra med något. Om inte nu, så i framtiden. Det lilla fröet som såtts här kan bli något stort. Jag är mycket glad att få vara en liten del av skeendet, säger Polonius.

Inspirationen till initiativet kommer från The Judgment of Paris år 1976, den världskända provningen där franska och amerikanska viner ställdes mot varandra. Denna provning, där det bästa röda och vita vinet kom från USA, blev startskottet för bilden av landet som en producent av kvalitetsvin. De senaste åren har den svenska vintillverkningen tagit stora steg framåt, och förhoppningen är att denna provning ska leda till samma resultat.

Vare sig de svenska vinerna vinner eller inte så är det ett utmärkt forum att visa upp Sverige som vinland, och vår mest odlade druva Solaris i sitt bästa ljus. Provningen sker dessutom vid det perfekta tillfället då regeringen just presenterat ett förslag gällande tillåtandet av gårdsförsäljning med start i början av 2025. Här kan The Swedish Wine Tasting vara en stor bidragare till att locka fler vinturister till Sverige inför nästa säsong. Exakt vilka viner som gått vidare, och om våra svenska viner kommer toppa listorna, återstår att se med spänning den 28 augusti.

 

Mer om gårdsfösäljning i Sverige av Richard Sigray

Fler artiklar av sommelieren Tina Johansson

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.