Mondeuse, mognande mitt i snön
Lästid: 2 minuter
I den småskaliga rödvinsproduktionen i Savoie spelar druvan mondeuse huvudrollen. För några decennier sedan nästan bortglömd, men idag alltmer uppskattad för sin charmigt rustika karaktär.
Att mondeuse är relativt anonym bland druvor har sina skäl. Dess ursprung tros vara det alpina området Savoien i sydöstra Frankrike – ett vinområde som står för en försvinnande liten del av landets totala vinproduktion och vars viner länge främst konsumerats lokalt. Majoriteten av vinerna som görs här är vita, men på väl valda alpsluttningar med god solexponering trivs även ett fåtal blå druvor. En av dessa är mondeuse – ”druvan som mognar mitt i snön” – som den kallades av den romerska jordbruksförfattaren Columella.
Mondeuse, eller mondeuse noire, odlades i Savoie av keltiska stammar redan innan den romerska invasionen. Historiskt var mondeuse vanligt förekommande både i Savoie och Schweiz, men efter vinlusens härjningar under sent 1800-tal ersattes i princip alla odlingar av andra, mer tåliga druvor. Mondeuse fordrar nämligen en hel del arbete både i vingården och vinkällaren. Plantan är känslig mot torka och flera olika vingårdssjukdomar, samt kräver mycket beskärningsarbete för att frukten ska få rätt koncentration. Druvans kraftfulla tanniner måste behandlas varsamt i vinmakeriet för att ett alltför strävt vin ska undvikas. Den naturligt höga syran kan vara ett problem om druvorna inte uppnår full mognad – men samtidigt en fördel i ett allt varmare klimat. Allra bäst trivs mondeuse på sluttningar i stenig jordmån med höga halter av lera och kalksten.
Runt om i världen finns sparsamma planteringar av mondeuse i Australien, Argentina, Kalifornien, Oregon, Schweiz och på Sicilien, men druvan är allra främst förknippad med hemtrakten Savoien, där cirka 80 procent av alla odlingar är belägna. Vinerna här görs i flera olika stilar, från lätta och bäriga till strukturerade, tanninrika och väl lämpade för lagring. Ett klassiskt mondeusevin är purpurfärgat och aromatiskt med markerade tanniner, hög syra och fruktiga toner av sura körsbär och plommon, ibland med en bitter ton. Övriga typiska drag är en pepprighet som påminner om syrah – med vilken den också bär släktskap – och en grön och rustik karaktär som kan leda tankarna till cabernet franc. Associationer till den friska och fruktiga druvan gamay görs också ibland. Vanligtvis produceras endruvsviner på mondeuse men även blandningar med pinot noir, gamay och poulsard förekommer. Mondeuse är tillåten i AOC-appellationerna Vin de Savoie och närliggande Bugey, och några av de finaste vinerna kommer från byn Arbin.
Under senare decennier har odlingarna av mondeuse stadigt ökat, och nu uppgår de till ungefär 300 hektar i Frankrike, varav merparten är i Savoie. Idag fokuserar flera savoianska vinmakare på att göra kvalitetsviner på den tidigare förringade druvan. När mondeuse odlas och vinifieras med omsorg kan den ge komplexa viner som samtidigt utmärker sig genom sin fräschör. Den alpina rariteten har blivit många sommelierers favorit genom sin karaktärsfulla smakprofil och starka koppling till sitt ursprung.
Annons
Domaine Rolet Arbois Vin Jaune 2013
Domaine Rolet Arbois Vin Jaune 2013
Här har vi en Vin Jaunes – torrt och hög syra med inslag av nötter, torkade aprikoser, gula äpplen som möter citrus, vitpeppar och fat. Passar perfekt till fisk och skaldjur eller till mer exotiska rätter som kryddiga curry rätter med hätta.