Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Vi provar Fredrik Wikingssons fyra favoritöl

Grab a Bottle – Vi provar Fredrik Wikingssons fyra favoritöl

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Grab a Bottle vecka 37 presenterar fyra öl. Vi provar en kvartett av Alla Mot Alla-aktuella programledaren Fredrik Wikingssons fyra favoritöl till en skön dokumentär TV-kväll. Tipsen är ett avsnitt av podden Prime Video Talks men generöst bekräftat av Fredrik själv. Tre IPA och en lager, som på ett finurligt och initierat sätt ackompanjerar och accentuerar Wikingssons TV-dokumentärsvurm. Pär Strömberg har provat kvartetten och beskriver sin upplevelse.

Podden Prime Video Talks med Alex (Schulman) & Sigge (Eklund) gästas av prominenta personligheter som genom poddens värld diskuterar ämnen inom television, serier, filmer och den vita dukens olika genrer. Fredrik Wikingsson, som just nu är aktuell med frågesportprogrammet Alla Mot Alla på Kanal 5, gästar duon och pratar om sin vurm för dokumentärer. Varje fredagskväll genomgår han samma procedur med en kvartett noga utvalda öl.

Porträttbild på Filip och Fredrik i Alla Mot Alla
Alla Mot Alla-aktuelle Fredrik Wikingsson (till höger i bild) väljer ut sina fyra favortiöl för en tv-dokumentärskväll.  |  Foto: Linus Hallsénius, Discovery+

Premissen är uppbyggd kring fyra olika ölsorter, varje helg desamma och de dricks också i exakt samma ordning och i frostade glas, två frysta glas, i en stafett omlott. Den första ölen är en Sierra Nevada, en grön IPA, en fruktig öl som ger en bra start. Sierran försöker Fredrik suga på så länge han kan, då utbudet är begränsat och det endast återstår tre öl för kvällen efter att den gröna tagit slut. Antalet fyra är bevisligen ett bra antal, han blir inte bakis och det kostar inte på humör och energi dagen efter, allt enligt Wikingsson själv. Skulle han dricka fem kanske det skapas ett riskbeteende där han tappar omdömet och dricker typ nio istället. Förrädiskt!

La Gunitas är nummer två och Punk IPA nummer tre, naturligt eftersom Punk IPA’n var en av de första iporna som “kom till honom”, den vill han hålla på till sist och munnen måste kalibreras om,  in i ipa-land, och det gör den med de två första. Sen är paletten preparerad för Punk IPA’n som även är själva klimax för kvällen. Klimax på grund av att iporna nu är slut och en önskan om en lager pockar på representationen av den gamla skolans Fredrik. En långburk Mariestad Export med sin sträva och härlig yta på burken är då perfekt. Dessutom är den större och räcker lite längre. Fredrik häller då upp ett fullt glas och med nästan halva resten kvar i burken, känns det så trösterikt han nästan faller i gråt i soffan framför TV’n. När väl det glaset är tomt, är det nästan lika mycket kvar i burken, inte riktigt, men nästan och det ger honom hopp.

Där sitter han då i soffan och dricker sina öl, men vad tittar han på? Jo, som i de flesta andra familjer är det hisnande skillnader i de personliga profilernas algoritmer. I Fredriks algoritm dyker det endast upp gamla män, allt som föreslås är dokumentärer med och om gubbar, till skillnad från övriga familjens mer woke och samtida preferenser. Tack och lov känner han att dokumentärer har blivit otroligt mycket bättre med åren sedan barndomens Dokument Utifrån. Några exempel som han nämner som nycklar är Capturing the Friedmans och Super Size Me, startade hans genuina intresse för genren. En fredagkväll utan de fyra ölen är sällsynt och för att nysta i kvaliteten av Wikingssons val har chefredaktör Pär Strömberg Nyprovat och bedömnt kvartetten.

Kvällen inleds alltså med:

flaskbild på Sierra Nevada Pale Ale

Sierra Nevada Pale Ale, USA, Nr 1525, 25.90 kr (355 ml, 5,6% vol.)

En grön och fruktig klassiker med tydlig beska och inslag av stenfrukt och ljust bröd. Mjuk kolsyra, len struktur och pigg munkänsla med rund honungs- och ört-touch. Avnjutes långsamt och stilla, en öl att suga på länge.

För att kalibrera IPA-känslan fortsätter vi med:

flaskbild på Lagunitas IPA Indian Pale Ale

Lagunitas IPA Indian Pale Ale, USA, Nr 89607, 26,90 kr (355 ml, 6,2% vol.)

Mer klassisk IPA-karaktär med apelsin och marmelad, mango, kåda och bakverk med tydlig beska och fyllig frukt. Något renare och lenare humle i smaken än Sierran där en grapefruktsmekande beska i finishen avslutar det hela med en något högre alkohol för att förbered gommen inför det kommande crescendo-ölet.

Nu är vi alltså redo för IPA-crescendot som förgylls som kronan på verket Wikingssons favorit, helst på flaska men burk funkar också:

flaskbild på Brewdog Punk IPA

Brewdog Punk IPA, Storbritannien, Skottland, Nr 1515, 20,90 kr (330 ml, 5,4%)

Humlefylld och fruktig med en ren krispig syra, smaker som passionsfrukt och grapefrukt dominerar, med matiga bakverk och humliga köksörter. Snygg beska i avslutet, mycket balanserat och rent. Crescendot når här klimax och jag är benägen att hålla med om att det har varit ett rakt och tydligt strukturerat val av de tre första ölen.

För att sen rida vidare i det nu lite smålulliga IPA-ruset, bryter vi av med en kall och ren lager, dessutom en på långburk som lovar gott och väl ända in i kaklet, men utan att förstöra morgondagen med baksmälla:

flskbild på Mariestads Export

Mariestads Export, Sverige, Nr 1203, 16,70 kr (500 ml, 5,3% vol.)

Här landar vi direkt i den mer maltiga lagertonen av citrus, ljust bröd och honung. Pigg och fräsch och en av Sveriges mest sålda inhemska lageröl. Rent och enkelt men med tillräcklig volym och energi för att orka bära hela vägen till dokumentärens slut. Ett fint avslut som inte kräver mer än ett svalt njut!

Annons

Al Caleri by Chiara Condello

Al Caleri by Chiara Condello

Land:Italien
Pris:129 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:1 g/l
Volym:750 ml

Al Caleri by Chiara Condello

Land:Italien
Pris:129 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:1 g/l
Volym:750 ml

En sval och fräsch Sangiovese som är både smakfull och lättdrucken. Den kombinerar frisk frukt med en hyfsad struktur och erbjuder nyanser av mörka körsbär och mörk choklad. Det är det perfekta vinet att avnjuta med en enkel charkbricka, hemlagad pizza eller helt enkelt för sig själv. Den är också en utmärkt matchning till en pizza bianco med mangold, getost, vitlök och salvia.

NR: 51901

Mer grab a bottle

Vintips - Rött vin till grillen
Vintips – gott från Grekland
Vintips - Vin till ostron
Öltips – tre klassiska pilsner
Vintips - Nyheter som kvalat in genom beställningssortimentet 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.