Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 15 september

Nyprovat – tillfälligt sortiment 15 september

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Tillfälligt sortiment för 15 september är verkligen inte det mest spännande startfältet i år, men trots det finns en hel del trotjänare och spännande uppstickare. Dessutom har vi inte lyckats prova en av de starkast lysande stjärnorna, toppvinet Egly-Ouriet Les Prèmices.

MOUSSERANDE VIN

flaskbild på Franz Keller Kaiserstuhl Pinot Rosé Brut 2019

Franz Keller Kaiserstuhl Pinot Rosé Brut 2019, Tyskland, TSE 90287, 289 kr

Ljust rosa Badenbrus från tjusig pinot noir i Kejsarstolen som vilat på sin jäst i hela fyra år. Med en frisk syrlig nos av vita vinbär och röda bär bjuder vinet in till stor mousse men något vass för kategorin kategorin. Friskt syrlig, helt torr på knappa tre gram restsocker med galet bra energi och ett torrt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

flaskbild på Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut

Exton Park Reserve Blend RB 32 Brut, Storbritannien, England, TSV 95085, 399 kr

Ett mineraliskt egensinnat chardonnaybrus från kalkrika jordar i Essex, med vibrationer mellan Dover och Calais. Gulfruktig som av gult äpple, gula plommon, gul stenfrukt och citron. Syrligt och sirligt, tvättorrt men livlig, med mjuk mousse och mineralisk sälta i finishen. (Provinum Vinhandel, 1800 fl.)

flaskbild på André Clouet Millésime 2015

André Clouet Millésime 2015, Frankrike, Champagne, TSE 94199, 499 kr

Chardonnay och pinot noir i delat syskonskap från Bouzy. Jean-François idévärld är vild men hans viner otroligt välbalanserade och eleganta. Brödig och lätt rökig inledning med äpple och citrus, nougat, örter och klinagande friskmineralitet. Krämig varm kropp balanseras med torr vass och kall mousse. (WineWorld, 4800 fl.)

flaskbild på Costadilà 330 SLM

Costadilà 330 SLM, Italien, TSE 90427, 208 kr

Ett vin som av vurmare för “skitiga viner” hyllar, men som för oss vinkommunikatörer skapar ett dilemma då det är ytterst svårt att recensera. Flaskvariationer, musighet, volatilitet och grumlig jästfällning är verkligen inte för alla. Är du känslig för stökiga viner bör du låta bli. Älskar du istället stök och inte räds priset, varsågod. Druvan är glera som oftast ses i Prosecco och som här, en Col Fondo där istället jästen stannar i flaskan efter andra jäsningen. Inledningen är kraftigt volatil och syrlig med toner av schampo och örter, ofiltrerat grumligt ljusgult. Smaken erbjuder under den vassa moussen, gula plommon, äpple, citrus och örtschampo. Jag har tidigare valt att inte skriva om den här typen av viner men en förklaring av det här slaget är kanske nödvändig. Vinet har trots allt en skara köpare, nog många för att Systembolaget fortsätter köpa in det. Läs gärna min artikel om Pét Nat för mer insikt. (En halvpall, 3000 fl.)

flaskbildpå Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2022

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2022, Portugal, TSV 95032, 189 kr

Här istället en ren Pét Nat med frukt av lokala förmågorna rabigato, bical, arinto, moscatel galego och alvarinho som macererat med sina skal i två veckor. Citrusfruktig med lime, och vita vinbär. Tvärtorrt med ren mjuk mousse och syrlig frukt. Örtig i avslutet men lite kort i rocken. Inte helt i klass med Vasco Crofts Aphros-viner men välgjort och stilrent. Vinmakaren Tiago Sampaio har sina rötter i Dourodalen och anlade egendomen efter att han återvänt från oenologistudier i Oregon, USA. (Quid Vis Vin/Lidby Vin, 4200 fl.)

 

VITT VIN

flaskbild på Flädie Vingård Venture 2022

Flädie Vingård Venture 2022, Sverige, TSV 13082, 239 kr

Fint exemplar av svenskt vinmakeri och druvorna solaris och phoenix, svaljäst på ståltank och med ansenlig vila på sin egen jäst. Grapefrukt, örter och gul frukt koncentrerat i frisk syra. Kul att några fler av de svenska stjärnskotten, inte enbart Kullaberg, kommer in i de tillfälliga lanseringarna landet runt och inte enbart i de lokala butikerna. Bra jobbat Flädiegänget! (Assmåsa Vingård/Flädie Vingård, 3500 fl.)

flaskbild på Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2022

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2022, Tyskland, Franken, TSV 90358, 209 kr

Klassisk bocksbeutel från anrik producent som vi skrivit om många gånger här på Wine Table. Friskt syrlig och mineralisk inledning, toppad av äpple, päron, krusbär, och lime örter med stenkrossad mineralitet, skyhög syra, läskande frisk frukt och citrusbeklädd finish. (Enjoy Wine & Spirits, 6000 fl.)

flaskbild på Domaine des Aubuisières Le Marigny 2022

Domaine des Aubuisières Le Marigny 2022, Frankrike, Loire, TSV 92090, 179 kr

Stilren vouvray där druvan chenin blanc trivs som allra bäst. Syrligt gulfruktig med örter, kryddig och tät, smakrikt och torrt med honung, ylle, gula äpplen, och kaprifol. Från ett av Bernard Fouquets fina vingårdslägen. Bernard arbetar enligt ”lutte raisonnee” med andra ord, så hållbart som möjligt. I vingården består jorden främst av kalksten, även med inslag av kisel och lera. Bra pris + stor allokering = alla blir glada! (Handpicked Wines, 31080 fl.)

flaskbild Terre de L'Elu Bastingage 2021

Terre de L’Elu Bastingage 2021, Frankrike, Loire TSE 92646, 199 kr

Koncentrerad och tät med gul frukt och örter. Hög syra, honung, bivax, ylle och florala inslag. Ekologiskt odlad chenin blanc från ett ungt par i ung vingård, inköpt 2008. Med gamla stockar och en djupt grundat vinfilosofi gör man här i Anjou, personliga och karaktärsfyllda viner med trofast ursprung. (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

Flaskbild på Château de Villeneuve Les Cormiers 2021

Château de Villeneuve Les Cormiers 2021,Frankrike, Loire, TSE 92004, 269 kr

Mer ekologisk chenin blanc som även den är druv- och ursprungstypisk, från en producent vi känner väl från tidigare lanseringar, ofta med vin på cabernet franc, som nedan under rött vin. Gulfruktig med honung och kaprifol, ylle, bivax, blommig och äpplig med hög syra, kraft och energi. (Picky Drinks, 480 fl.)

flaskbild på J-M Brocard Chablis Premier Cru Vaillons 2021

J-M Brocard Chablis Premier Cru Vaillons 2021, Frankrike, Bourgogne, TSV 96141, 349 kr

Trotjänare från fint premier cru-läge i Vaillons, självklart mineraliskt och gulfruktigt, trots den katastrofala årgången när nästan all frukt förstördes. Trots problemen blev det som gick att rädda koncentrerat och energiskt. Äpple och örter, kalk och krita. Läskande frisk syra, sirlig kall mineralitet, fyllig mjuk mallosjäl och stenig dammtorrhet. Elegant och stilfullt. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

Flaskbild på PATTES LOUP 2020

Pattes Loup Chablis Vent d’Ange Mise Tardive 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 92096, 369 kr

Jag älskar verkligen Thomas Picos energi och personliga vision och dedikation i det i övrigt traditionstyngda Chablis. En kraftfull vargtass med salthaltig mineralitet, gulfruktig och lätt floral med balanserad sirlig och koncentrerad textur. Charm, jävlaranamma och förtätad naturlyrik. (Wine Trade, 1200 fl.)

flaskbild av Quinta de Couselo Turonia Albariño 2021

Quinta de Couselo Turonia Albariño 2021, Spanien, Galicien, TSE 93042, 179 kr

Från Rías Baixas med atlantvindar i bladverket. Gul stenfrukt som persika och aprikos med läskande frisk syra, ostronsskalsmineralitet och tät fruktighet med havets sälta i avslutet. Frisk och alert som en pilfink som irrat sig ut i daggen längs strandkanten en tidig oktobermorgon. (Picky Drinks, 4800 fl.)

flaskbild på Suertes del Marqués Trenzado 2021

Suertes del Marqués Trenzado 2021, Spanien, Kanarieöarna, TSE 92886, 249 kr

Här får vi ett exempel på ett vin som jag tror många noviser avvisar som defekt men som till skillnad från musighet och andra felaktigheter kommer det här vinet från vulkansten i Valle de la Orotava där en ren naturligt odlad frukt och minutiös vinmakning gett en tydligt inledande reduktiv doft, rökig, knallpulvrig, flintstenig och vulkanmineralisk, som kan avskräcka flertalet newbies. Men reduktionen går att lufta ur med en timme på karaff och är således inte en defekt i vinet, och du får skatten som består av tät gul frukt, syrlig energi och stenkrossad mineralitet. Texturen är sträv och stram med tanningrepp och längd i syran som sjunger hela vägen till fastlandet. (Quaffable Wines, 480 fl.)

flaskbild på Soalheiro Primeiras Vinhas 2022

Soalheiro Primeiras Vinhas 2022, Portugal, Vinho Verde, TSE 94401, 199 kr

Alvarinho från en solig plats i nordvästra Portugal kallad Monção e Melgaço. Utvalda druvor från 40-åriga rankor som fått ligga på sin jäst en tid för att ge ett fylligare och mer komplex uttryck. Exotisk frukt, ananas, äpple, melon och havsnära mineraler. Örter och honungsmelon, sälta och mineralitet, solvärmd fruktighet. Prisvärt med tanke på vinifieringen och deras praktik för en hållbar framtid. (Ward Wines, 2400 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Château Fleur Pourret 2017

Château Fleur Pourret 2017, Frankrike, Bordeaux, TSV 92185, 399 kr

Saint-Emilion Grand Cru med utvecklad nos, mogen frukt, träfat, ek, läder, ceder, blyertsväss och sandelträ. Svartvinbär, mogna plommon, kaffe, choklad och kakao. Ja du hör, det har alla ingredienser man behöver och ett relativt angenämt pris därtill, med tanke på allt du får. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

flaskbild på Gassier Côtes du Rhône 2021

Gassier Côtes du Rhône 2021, Frankrike, Rhonedalen, TSV 94566, 139 kr

Rödbärig, läskande frisk och örtig med tydliga markörer för området. Friskt syrligt mörkbärig frukt och tät örtighet, torr men mjukt generös och svartpepprigt kryddig i avslutet. Ekologiskt odlad (utan certifiering) GSM-blend (grenache, syrah, mourvedre) med jäsning och lagring på betong. Ta en titt på priset och antal flaskor och du inser snart att det återigen, år efter år, rör sig om en veritabel höstsuccé. (Divine, 25200 fl.)

flaskbild på Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2020

Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Loire, TSE 92069, 219 kr

Ekologiskt klassiskt vin från högt belägna egendomar på sluttningen ner mot floden Loire i Souzay-Champigny. Tydliga, uttalade och terroirtypiska markörer avslöjar denna välproducerade cabernet franc med full vitalitet. Blåbär, björnbär och örter i en läskande frisk klunkabilitet, lätt grönstjälkig och mineralisk med en hint av en grusplan om våren. (Picky Drinks, 3600 fl.)

flaskbild på Château de Villeneuve Le Grand Clos 2019

Château de Villeneuve Le Grand Clos 2019, Frankrike, Loire, TSE 92056, 329 kr

Ekologiskt och handskördat från de finaste gårdarna runt slottet i Saumur som får extra lång skalmacerering för att utvinna maximalt med smak, färg och struktur. Elegant och stort, mörkt rödbärig och frisk energisk syra. Villeneauves toppvin är verkligen en bargain, priset till trots. Koncentrerat och tätt, elegant, tjusigt och ursprungstypiskt energiskt och även om det är tillgängligt redan nu rekommenderas ett par år minst i källaren för tretton rätt på tipset. (Picky Drinks, 360 fl.)

flaskbild på Catherine et Claude Maréchal Pommard 2019

Catherine et Claude Maréchal Pommard 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 92480, 479 kr

Ren och förtjusande aromatik av mogna jordgubbar och cederträ. Mjuk rödfruktig med lätta sandiga tanniner, bra syra kick, mogen frukt och ett långt örtigt avslut. Pommard är vi inte helt bortskämda med på vår breddgrader av någon anledning, men här görs finstämda bourgogner med djup i historien och bredd i producentledet. (Picky Drinks, 240 fl.)

flaskbild på Roberto Voerzio Disanfrancesco Langhe Nebbiolo 2020

Roberto Voerzio Disanfrancesco Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 93250, 319 kr

Ros och tjära, körsbär och örter, nypon med lätt skogston. Sträv med syrligt frisk syra, torra sträva tanniner. Roberto Voerzio är känd för kompromisslöshet i sin vision för att utvinna essensen av nebbiolo, kosta vad det kosta vill. Snyggt och läckert. (Backman Vinhandel, 3600 fl.)

flaskbild på Roberto Voerzio Il Ceretto Barbera d'Alba 2020

Roberto Voerzio Il Ceretto Barbera d’Alba 2020, Italien, Piemonte, TSE 93630, 319 kr

Barbera från samme kompromisslöse vinvisionär som ovan. Hans barbera är inget undantag från hur han behandlar sin nebbiolo. Med djup fruktig smak, fullmatad energi och kryddig örtighet, styr den rymdsvida syran som goldondern Aniara över färska röda bär och torra men engagerade tanniner. (Backman Vinhandel, 2400 fl.)

flaskbild på Poggio Al Granchio Brunello Di Montalcino 2018

Poggio Al Granchio Brunello Di Montalcino 2018, Italien, Toscana, TSE 92661, 549 kr

Oväntad volatil inledning med syrlig rödbärig nos där en torr och stram men generös och mörkfruktig stringens lurar med en aningens rökighet och örter i avslutet. Från Val di Sugas vingård San Polo som ligger nästgårds till Biondi Santi. Kraft, personlighet och vibrerande energi summeras. (Oenoforos, 480 fl.)

flaskbild på Girolamo Russo 'a Rina Etna Rosso 2021

Girolamo Russo ‘a Rina Etna Rosso 2021, Italien, Sicilien, TSV 92456, 229 kr

Vulkanjordar och nerello mascalese är verkligen en match made in heaven. Här får vi en uppsjö av sinnesförnimmelser i form av aromer som umami, köttbuljong, dashi, soya, mörkt röda bär, mineral och “briny” buljongsälta. Bären är syrliga under ett paraply av krutrök där tranbär, nypon och lingon tar sig en självklar plats. (Budbreak, 9000 fl.)

Flaskbild på Littorai Les Larmes Pinot Noir 2021

Littorai Les Larmes Pinot Noir 2021, USA, Kalifornien, TSE 92286, 699 kr

Från Mendocino County med mjuk doft av yppiga och mogna röda bär, sandelträ och örter. Len struktur, vuxen smak, otroligt sammansatt och balanserat mellan stram syra, torra tanniner och generös bärighet av jordgubb, hallon och vilda örter. Kostar, utan frågetecken, en slant, men du får personlighet, kraft och energi på köpet. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

Flaskbild på House of Smith K Motor City Kitty 2019

House of Smith K Motor City Kitty 2019, USA, Washington, TSE 92071, 399 kr

Aromatiskt av 100% Syrah som gett inbjudande parfym med syrligt mörkt rödsvart frukt. Svartfruktigt även i smaken, örtigt och kryddigt med mogna plommon och läskande frisk syra med övergödd koncentration och tyngd, rökigt köttigt mineralisk i eftermaken. Ett stort och kaxigt vin som inte saknar finess eller elgans för den delen.  (Handpicked Wines, 600 fl.)

flaskbild på Coriole Nero 2022

Coriole Nero 2022, Australien, McLaren Vale, TSV 95118, 159 kr

Mörkt rödbärig, hallonfruktig, kryddig och stram struktur med generöst ställ i sin koncentrerade frukt. Typicitet från druvan, om man kan tala om det angående en nero d’avola från ett flertal olika vingårdslägen, olika vinifieringar i ett land långt från Sicilien, kan absolut skönjas och inslag av den lokala terroiren gör sig också påmind, i ett lustfyllt epos av eucalyptus, djup mörkt frukt, örter och smågodis. (Johan Lidby Vinhandel, 7800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.