Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre toppviner till pappa på Fars Dag

Grab a Bottle – Tre toppviner till pappa på Fars Dag

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Det är Fars Dag på söndag och vår chefredaktör Pär Strömberg har noga valt ut tre urklassiska stilar från lika klassiska producenter. De är tre Italienska klassiker med stor popularitet i bagagen, där historia och ursprung spelar stor roll hos var och en av dem. Ett vin till pappa som present på Fars Dag är aldrig fel. Alla tre viner kan drickas nu, men kan lika gärna lagras och sparas till ett senare tillfälle.

 

En glasflaska med Le Volte dell'Ornellaia 2021, ett rött vin från Toscana i Italien

Le Volte dell'Ornellaia 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 32472

750 ml

13%

194 kr

En ”Super Tuscan” som i dagarna funnits på Systembolaget i 20 år. Vinhuset Ornellaia grundades av familjen Antinori 1981 i Maremma på den toscanska västkusten. Att plantera och vinifiera internationella druvor istället för de lokala och inhemska sågs inte med blida ögon på av de styrande organen i Toscana. Vinerna, trots sin excellens, nedklassades till bordsvin men fick snabbt rykte om sin höga kvalitet och därmed var epitetet supertoscanare fött. Under en period här på vårt 2000-tal tappade supertoscanarna sin lyskraft när många upptäckte mindre extaherade och lättare vinstilar. Idag börjar det dock röra på sig i de gamla storheterna och med nya tekniker, yngre generationer av vinmakare och sommelierer så återupptäcks denna vinskatt. Le Volte är ett instegsvin hos Ornellaia, men full av energi och kraft. Merlotdominerat med sangiovese och cabernet sauvignon, tätt fruktigt med karaktäristiskt välbalanserad fatkrydda. Svartvinbär, plommon och mörka körsbär, stram och välbyggd i tanninstrukturen där avslutet vittnar om faten och smaker av svartpeppar, kakao, mörk choklad och tobak.

Till pappan som jagar och gillar vilt och som har hög standard när det kommer till rena och klassiska smaker. Viltstek eller gryta, örter, rödvinsås, djupa smaker, där har du rätt matchning.

En glasflaska med Fontanafredda Barolo 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

Fontanafredda Barolo 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 70227

750 ml

14%

229 kr

Fontanafredda är ett namn man kan lita på där anorna går ända tillbaka till 1858 då den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II grundade egendomen Fontanafredda i Serralunga d’Alba. Den här, original Barolon, eller Barolo Classico, även i folkmun kallad silverbarolon är inget annat än en veritabel Super Bargain som visar att 2019 är en riktigt bra årgång. Fullmatad fyllig frukt, mörka körsbär, plommon, viol, rosor och lätta fat med lätt tint av tjära. Flirtig, redan tillgänglig och drickvänlig med fyllig frukt, generös och bred av mörka körsbär, plommon, rosenblom och nyponros och cederträ, mjuka torra tanniner, mineraler och läskande friskhet förgyller den syrliga frukten som avslutas med med örter, kryddor och murrig fatkaraktär.

Till pappan som som hört om Barolo men tycket att det verkar vara för strävt och svårt. Underbart gott till oxfilépasta med kantareller eller ännu bättre med hyvlad vit Albatryffel, om man nu har en tillförlitlig kran och ekonomi för det.

En glasflaska med Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2018, ett rött vin från Venetien i Italien

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2018

Produkt från Italien, Venetien

art nr 32145

750 ml

16.5%

500 kr

Zenato har djupa rötter i den venetianska myllan, redan 1960 började Sergio and Carla Zenato göra sina idag ikoniska viner och de driver fortfarande familjeföretaget vidare tillsammans med sina barn, Nadia och Alberto. Vingårdarna är belägna i området runt Gardasjön. Valpolicella Classico ligger nordväst om Verona i Venetien där namnet Classico syftar på vingårdar belägna högst upp på kullarna som utgör området. Det finns mycket att säga om Amarone och dess popularitet i Sverige. En marknad som formligen exploderat av nya produktmärken och pressade priser, vilket skapat en urvattning av varumärket Amarone för de klassiska och anrika familjer som har odlat på kullarna i generationer. Zenato är en av del av Le Famiglie Storiche/The Historic Families of Amarone, en förening som grundades i juni 2009 av tio historiska vingårdar i Valpolicella som idag har 13 medlemmar. Mer om det nedan in min artikel. Familjen Zenato är ursprung och historia så det sprakar om det. Högkvalitativ Amarone med klassiska markörer i modern tappning, ljuvligt doftande av mörka bär, choklad och torkad frukt i fullständig koncentration och harmoni. Fokuserat i smaken, katrinplommon, mörka körsbär, kakao, choklad, romrussin och pomerans med balanserad fruktsötma och eldigt kryddigt avslut.

Till pappan som inte lyssnar på trendrapporter utan kanske är själva trendskaparen. Gott till vällagrade hårdostar, till vildsvinsgryta, Ossobuco eller till välglaze’ade shortribs.

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.