Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre nyheter i fast sortiment

Grab a Bottle – Tre nyheter i fast sortiment

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Fyra gånger om året fylls det på med nyheter i fasta sortimentet på Systembolaget. Det är sällan speciellt spännande eller särskilt engagerande och ofta får vi kämpa med att lista några viner värda att rekommendera. Men den första december, alltså i fredags, släpptes årets sista fasta lansering med ett brak. Andreas Grube har listat flera kanonviner i en artikel från i helgen och här väljer Pär Strömberg tre toppviner i veckans Grab a Bottle.

En glasflaska med Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut, ett champagne från Champagne i Frankrike

Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 7414

750 ml

12%

399 kr

Brödig autolytisk karaktär av rostad toast, nougat och vanilj, gulfruktig citrus, mogna röda äpplen och aprikos. En stor men mjuk generös mousse bjuder energi i den höga läskande syran genom en fylligt krämig kropp med tydlig mineralitet. Superdupergott som aperitif innan maten men annars perfekt till en syrlig ceviche, till ett tjog ostron eller till en elegantare presenterad piggvar. Nicolas Feuillatte's arbetsmetoder följer en unik modell i Champagne och styrkan ligger i det kollektiva engagemanget och solidariteten från 4500 odlare runt om i hela Champagneregionen. Tillsammans levererar de alla högsta kvalitet av de tre största druvorna - chardonnay, pinot noir och meunier. I denna Extra Brut finner vi endast ekologiskt odlade druvor av 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay. Nicolas Feuillatte har sedan tidigare även sin Blanc de Blancs Collection Vintage (2017) i fasta sortimentet.

En glasflaska med Juliusspital Würzburger Silvaner trocken, 2022, ett vitt vin från Franken i Tyskland

Juliusspital Würzburger Silvaner trocken, 2022

Produkt från Tyskland, Franken

art nr 13094

750 ml

13%

159 kr

Inbjudande aromatik av päron och persika med en touch av citrus och gröna äpplen. Skulle kunna vara Tysklands stora druva riesling jag pratar om, men här i Franken, i centrala Tyskland, är det druvan silvaner som trivs bäst. Läskande friskt och välbalanserat med sirlig frukt, hög syra och krispig salthaltig mineralitet i ett torrt avslut med glad solskensfrukt och ett stråk av bivaxighet. Kvalitetsvin från Franken känns traditionellt igen på den speciella rundade flasktypen, som kallas bocksbeutel även om många producenter börjat använda mer konventionella buteljer för att tillgodose den internationella marknaden. Juliusspital grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 168 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken.

En lättare glasflaska med Lievland Cellar Selection Cabernet Sauvignon, 2021, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Lievland Cellar Selection Cabernet Sauvignon, 2021

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 2534

750 ml

14%

121 kr

Stellenboschig cabernet sauvignon med inslag av petit verdot, merlot, cinsault och malbec. Fullmatat och kraftfullt med energi och finess. Svartvinbär, mörka plommon, örter, fat. Torrt stramt i struktur och textur med frisk syra i balans med tät frukt och torrhet i avslutet. Gott till kraftiga kötträtter på nöt, lamm eller vilt som långkok eller stek. Lievland har en lång historia som daterar ända bak till 1715, men det är först på 1930-talet som vingården får sitt namn och baronessan och änkan Hendrika Von Stiernhielm som efter sin make Baronens död var den enda kvinnan som drev en stor vinodling i Cape. Lievland sägs även vara den första sydafrikanska vingården med en kvinnlig vinmakare. Idag drivs Lievland av MAN som även driver Condé med flera vingårdar.

Mer Grab a Bottle av Pär Strömberg och Andreas Grube

 

Annons

Château Bastor-Lamontagne  Organic

Château Bastor-Lamontagne Organic

Land:Frankrike
Pris:230 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:96 g/l
Volym:375 ml

Château Bastor-Lamontagne Organic

Land:Frankrike
Pris:230 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:96 g/l
Volym:375 ml

Château Bastor-Lamontagne Organic är ett hyfsat enkelt vin, levererar en fin upplevelse av det man söker med den här typen av vin: rikligt med torkad aprikos, saffran, honung, iste och nötter i doft och smak. Dessutom med bra skärpa i syran, vilket ger en fräsch upplevelse i munnen trots den rika sötman. ”Jamen hur gott är inte det här?” - Andreas Grube

NR: 4684

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.