Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Tre pinotfavoriter

Grab a Bottle – Tre pinotfavoriter

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Vi har temaveckor på druvan pinot noir och med det haglar vintipsen tätt, liveprovning på torsdag och intressanta artiklar på ämnet. Här bjuder vi på tre pinot noir från tre olika kontinenter som alla finns i Systembolagets fasta sortiment. Skåla med någon du tycker om.

winetable_grab_a_bottle_krugscher_hof

Krugscher Hof Pinot Noir 2019, Tyskland, Rheinhessen, Nr 22388, 142 kr

Från Europa och Tyskland kommer veckans första grabbis, en pinot i klassiskt snitt stil med både mogen röd frukt, pepprig örtig kryddighet och finstämda toner av sandelträ. Avslutet bjuder även en lätt skogsbärig touch av både lingon och blåbär och twist av mynta. Ett mycket matvänligt gastrovin som jag gärna serverar svalt till ankbröst eller till en örtspäckad och grillad bättre vald hel majskyckling.

winetable_nyprovat_punt_road

Punt Road Pinot Noir 2021, Australien, Yarra Valley, Nr 2955, 171 kr

Från down-under med brak och dunder. Handskördat, naturligt jäst och kalibrerat på ett väl valt ratio av både äldre och nya franska ekfat. Resultatet är ett välbalanserat, fruktigt vin som är juicigt och rödbärigt med tät aromatik, frisk syra och mjuka inslag ceder, sandelträ, skogshallon och björnbär med ett drag av svartpeppar och färsk salvia. Finsmakaren plockar fram lammracks, den rustike lockar med fläskkotletter och den ekonomiske med jordärtsskocksoppa.

Grab a Glass
I samarbete med Riedel

pinot

Pinot Noir/Nebbiolo, 2-pack, 675 kr

Serien Riedel Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb och är en kollektion vinglas i kristall med tunn hög stam och en elegant diamantformad kupa. Det här glaset är särskilt framtaget för mjuka röda viner med frisk syra, såsom nebbiolo och gamla världens pinot noir. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.

winetable_calera_pinotnoir_2018

Calera Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, Nr 87282, 301 kr

Eleganternas elegant från den gyllene staten i det stora landet i väster, tät och finessrik med jordgubbsfrukt och sandelträ i både doft och smak. Här får vi även en större komplexitet och fyllighet med silkeslena tanniner, toner av apelsinzest, örtkryddor, kardemumma och lätt vaniljsmorda fat, fräsch syra och lång sjangdobel finish. Ett vin som tarvar läckerheter på tallriken, allt från lamm, fläsk och fågel till småvilt och vällagade vegetariska rätter med mycket örter.

Se när Wine Tables redaktion provar pinot noir från fem länder här

 

Annons

Château de la Liquière Faugères 2020

Château de la Liquière Faugères 2020

Land:Frankrike, Languedoc-Roussillon
Pris:161 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Château de la Liquière Faugères 2020

Land:Frankrike, Languedoc-Roussillon
Pris:161 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Ett elegant vin från södra Frankrike med pigg doft och inslag av mörka körsbär, svartpeppar, vildhallon och ljuva lakritstoner. Lantligt skogsfruktig med en grönörtig kryddighet och fin struktur. Servera till mörkt kött, vilt och nöt eller kryddiga lammracks.

NR: 3531
 

Mer grab a bottle

Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer
Vintips - Tre viner till vårens primörer
Vintips – tre vårfriska roséer i fast sortiment

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.