Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Exklusiva viner gör sitt intåg i kryptovärlden

Exklusiva viner gör sitt intåg i kryptovärlden

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 5 minuter

Den traditionella vinvärlden gör sitt intåg i kryptovärlden. Nu går det att köpa exklusiva viner genom NFT (non fungible token). Ett av de nystartade företagen som erbjuder denna service heter Crurated. Wine Tables Åsa Johansson fick en intervju för att försöka förstå mer. NFT är en av de mest spännande och snabbväxande trenderna inom kryptovärlden – och vinvärlden – och begreppet var definitivt på mångas läppar under 2021.

Vad är en NFT?

NFT står för non-fungible token. Det är en unik representation av något som sparas på en blockkedja. NFT:er är designade för att vara unika och inte utbytbara, till skillnad från kryptovalutor, som går under termen fungible tokens. En NFT har sin egen identitet och kan därför inte bytas ut mot en annan NFT. En bitcoin är en bitcoin, precis som en krona är en krona, men ett konstverk är inte ett annat konstverk, det är unikt.

Precis som en exklusiv flaska vin. På samma sätt fungerar en NFT, den går inte att dela på. Genom NFT:er kan fysiska saker få en digital motsvarighet och de kan användas för att representera både materiella och immateriella objekt. Alla NFT:er är spårbara då de har ett register över transaktioner i blockkedjan från att de skapas. Varje gång en NFT byter ägare kan du verifiera om en NFT är äkta eller inte. Just spårbarheten och äktheten är väldigt viktigt för ägare och potentiella köpare av NFT:er.

nft vin
Foto: Crurated

När det gäller exklusiva viner har detta varit ett problem. Att köpa dyrbara viner i andra hand på auktion kan vara riskabelt. Något som många vin-skandaler visat genom åren. Genom NFT kan ett ägarbyte ske på blockkedjan och själva äktheten och ägandeskapet garanteras av blockkedjetekniken. En NFT kontrolleras av en kryptografisk nyckel som finns i en digital plånbok, precis på samma sätt som kryptovalutor. Man behöver komma åt nyckeln för att kunna överföra, använda eller sälja en NFT.

Crurated – en demokratisk revolution?

Crurated grundades 2021 och arbetar med NFT- tekniken och exklusiva viner från Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Montalcino och Piemonte. Här finns namn som Château Margaux, Château Lafite Rothschild, Il Marroneto, Ceretto, Massolino och Pascal Agrapart med flera. Bakom idén står Paolo Sforza och Alfonso De Gaetano. Båda är stora vinälskare och vinsamlare.

– Idén startade ur en frustration för det var så svårt att få tag på vissa flaskor och för att det var så komplicerat att veta om vinet man köpte genom traditionella kanaler verkligen höll måttet. Det gjorde att vi ville förändra distributionen av den här typen av viner, berättar Alfonso som har haft en högt uppsatt position inom Google. Crurateds mål är att låta konsumenterna komma närmare producenterna och göra en komplicerad värld mer transparent.

crurated
Paolo Sforza, Chief Commercial Officer på Crurated

– Vi använder NFT för att ingen kan manipulera informationen som sätts in en blockchain. Vi skapar en unik märkning av ett vin som inte går att ändra och som bara finns i en upplaga, berättar Alfonso.

– Vi har medlemmar över hela världen och vi erbjuder förvaring av vinerna som inhandlas. När ett vin köps direkt från producenten så skickas det till vår lagerlokal i Bourgogne där vi förvarar det i perfekta förhållanden, fortsätter Paolo. Kunden kan sedan bestämma när och var vinet ska skickas.

Hur ser framtiden ut?

Vinvärlden är känd för att vara traditionell. Förhandsförsäljning av viner, så kallad en primeur, från till exempel Bordeaux och Bourgogne, har en lång historia.

Hur kommer blockchain-tekniken förändra den här typen av försäljning?

– Jag tror att inom fem år så kommer de flesta exklusiva viner finnas med i blockchain även om det är svårt att helt förutse vad som kommer att hända, berättar Paolo.

Albiera Antinori från gården Marchesi Antinori, en av de mest välkända producenterna i Toscana med viner som Tignanello och Solaia, tycker att blockchain-tekniken är intressant.

– Men jag tror att det här nya sättet att sälja vin kommer att komplettera distributionen av fine wines, inte ta över marknaden, säger Albiera.

Grundaren Alfonso de Gaetano

Paolo från Crurated menar att fördelarna med att sälja vin genom blockchain är många. Priserna blir lägre för att det är färre mellanhänder. En del pratar om 20 procent lägre pris. Marknaden blir mer transparent och kunderna får en närmare kontakt med producenterna. Det blir också lättare att spåra ett vins ursprung.

– Eftersom vinerna kommer direkt från producenterna så vet vi hur och var det har förvarats, något som är viktigt när man köper äldre och exklusiva viner, menar Alfonso.

Crurated gör det även möjligt att handla en primeur. De har startat i Borgougne, Barolo och Montalcino, eftersom Bordeaux med sin komplicerade och historiska försäljning av viner en primeur ännu inte helt öppnat upp för blockchain.

nft flaskor vin

– Vi vill erbjuda en helt ny erfarenhet till våra kunder. När man köper en primeur så köper man inte ett antal flaskor men ett visst antal liter, innan vinet buteljeras. Vi gör det möjligt att låta kunderna bestämma storleken på sina flaskor. Du kan beställa trelitersflaskor eller ännu större format, säger Alfonso.

Han menar att större flaskor brukar vara väldigt dyra och svåra att få tag på:
– För producenterna vet aldrig hur många större flaskor de ska göra, genom oss vet de direkt hur många flaskor de ska buteljera och i vilken storlek, säger Alfonso.

Crurated erbjuder även besök och unika vinmiddagar för sina kunder hos producenter som vanligtvis är svårt att få tillgång till.

– Det är ännu ett sätt att föra kunder och producenter närmare varandra, säger Alfonso och tillägger: Det här är ett helt nytt sätt att handla vin. Jämför vår teknik och möjligheten att möta producenterna personligen, med att gå in i en vinbutik eller gå på en auktion och handla en flaska som du inte är helt säker på var den har förvarats.

Ny teknik drar till sig en ny typ av kunder

– Våra kunder är en blandad pott men helt klart är det en yngre generation som är intresserad. Det är en av anledningarna till att så många producenter vill delta i vårt projekt. För just de yngre kunderna är svåra att nå, säger Paolo. Han menar att det traditionella sättet att köpa exklusiva viner har känts för komplicerat för många yngre vinälskare.

crurated nft

– Först och främst är det svårt att hitta exklusiva viner om du inte följt vinvärlden sedan lång tid och vet var du ska leta. Det traditionella sättet är också väldigt dyrt, ofta måste du köpa sex flaskor åt gången. Genom oss kan du köpa en enstaka flaska, något som varit nästintill omöjligt tidigare. Genom våra olika typer av medlemskap går det att genom vår sajt få tips och botanisera utan kostnad, berättar Paolo.

Hur väljer de vilja producenter de ska arbeta med?

– Vi är vinälskare och har våra egna favoriter men vi tittar på marknaden, vi pratar med sommelierer – vi gör vår hemläxa med andra ord – och vi har inte med ett vin som vi inte skulle dricka själva, säger Paolo och skrattar.

Att Blockchain-tekniken gör den traditionella vinvärlden mer transparent och mer tillgänglig är mycket välkommet. Hur stor del av marknaden som kommer att gå över till den nya tekniken, det återstår att se.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.