Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – bästa glöggen med en twist!

Grube guidar – bästa glöggen med en twist!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Visst hör glögg julen och vintern till, men tycker du också att det ibland kan bli lite för mycket av det goda med alla söta smaker av russin, nejlika och pepparkaka? Wine Tables Andreas Grube hymlar inte med att han inte är något större fan av traditionell glögg, men här har han istället rotat fram åtta kul varianter som bjuder på helt nya smaker – från aperoldoftande som ska drickas kall till stöddig glögg på ginbas. Skål!

norrbottens-destilleri-fusion

Norrbottens Destilleri Fusion.008.Seaberry Glögg, nr 51566, 299 kr (BS)

Riktigt läcker och egen i stilen, med försiktiga toner av både hjortron och havtorn tillsammans med apelsin och aningen honung. Och det bästa av allt: på toppen finns också en härlig touch av chili och jalapeño som ger härligt eldig skjuts i smaken. Gott om karaktär och identitet, och lika god varm som kall.

 

hellstrom-glogg

Hellström Glögg Äpple, julkryddor och gin, nr 53792, 285 kr

Gotlandsbaserade Hellström bjuder på en gindoftande glögg med gott om personlighet och smakrikedom. Här finns såväl äpple, kanel, kardemumma och pepparkakskryddor som hjortron, enbär och lite lakritstoner. Harmoniskt möte mellan gin och glögg, med fin fräschör i eftersmaken.

 

glogg-di-arancio

Glögg di Arancio Numero Due, nr 58246, 219 kr (BS)

Gänget bakom pigga importören Pompette skapar med den här en helt egen nisch för vad glögg kan vara. Skön syra och gott om apelsin och kardemumma, toppat med en lätt pepprighet som kittlar i munnen. I avslutet också en tydligt apelsinbeska. Hela smakprofilen drar mot aperol, och det är också så den dricks bäst – on the rocks.

 

alpenglitzern-gluhwein

Alpenglitzern Organic Glühwein, nr 90071, 79 kr

Glühwein har ju ofta en betydligt mer vinös känsla än klassisk glögg, och den här gör jobbet perfekt. Här är sötman hyfsat tyglad och blir aldrig kladdig. I smaken finns gott om blåbär, körsbär, kanel och apelsinskal. Fräscht avslut.

 

brannland-ember

Brännland Ember Äppelglögg 2022, nr 10205, 189 kr

Umebåserade Brännland gör alltid drycker i absolut världsklass, och den här underbara äppelglöggen är inget undantag. Suverän balans mellan det honungssöta och det äppligt friska. I doft och smak hittar du röda äpplen, kanel, kardemumma, marsipan och aningen saffran. Ljuvligt gott!

 

solna-golgg-ipa

Solna Bryggeri Gölgg IPA 2023, nr 32507, 145 kr (lokalt sortiment)

Oväntad, spännande – och god! – kombination av klassisk IPA och glögg. Smakfull touch av granbarr och kåda tillsammans med grapefrukt, russin, apelsinskal, kryddnejlika och kanel, dessutom med en lätt rödbärig känsla ovanpå. Tydlig men tyglad beska som gifter sig snyggt med den glöggiga sötman.

 

gotlands-ginfabrik-glögg

Gotlands Ginfabrik Ginglögg, nr 32109, 269 kr (lokalt sortiment)

Gotlands Ginfabrik bjuder upp till julig dans med kryddighet och sötma i suverän balans. Basen av gin skiner igenom ordentligt och ackompanjeras av vit choklad, röda äpplen, havtorn, gråpäron, ingefära och rivna citronskal. Härlig kryddighet från ginen i eftersmaken.

 

stockholms-branneri-arets-glogg

Stockholms Bränneri Årets Glögg 2023, nr 73438, 198 kr (BS)

Jamen det här är ju asgott! Jag är verkligen imponerad av hur Stockholms Bränneri alltid lyckas twista grejer på ett så väldigt personligt sätt. I den här hittar du gott om röda bär, röda äpplen, kanel och en tydlig ton av rosépeppar. Munkänslan är torr och det finns en finstämd spritig kryddighet i smaken. Absolut god varm, men jag föredrar den väl kyld.

 

Mer läsning om Grube guidar – bästa ölen till höstens och vinterns mat

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.