Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – bästa present–whiskyn i tillfälligt sortiment

Nyprovat – bästa present–whiskyn i tillfälligt sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Det är inte bara vin det släpps gott om i det tillfälliga sortimentet, det dyker också upp en del flaskor kul sprit, inte minst whisky. Wine Tables egen spritexpert Andreas Grube har testat alla de kommande nyheterna och listar här sex favoriter som släpps under de kommande veckorna. Perfekt som gå-bort-present, julklapp – eller varför inte bara till sig själv!

talisker-desillers-edition

Talisker Distillers Edition 2022, Skottland, nr 41283, 649 kr (släpps 24/11, 2 400 flaskor)

En riktigt fyllig och härlig whisky från grymma Talisker på Isle of Skye. Härligt komplex och framfusig med tydlig rökton i doften och gott om torkade aprikoser, kanel och apelsinskal. Smaken bjuder på en charmig rondör och stråk av vaniljfudge, choklad, torkad frukt och tydlig känning av röken. Snyggt balanserad snärt från alkoholen i svansen. Riktigt gott!

 

826_Shinobu_Whisky_Pure_Malt_70cl

Shin Pure Malt Mizunara Oak Finish, Japan, nr 41522, 699 kr (släpps 1/12, 7 000 flaskor)

Redan doften skvallrar lite om ursprunget – här finns den där eleganta fruktigheten och rondören som jag ofta tycker att jag hittar i just japansk whisky. Mjuk och angenäm i doften, med toner av äpplen och blommighet, ackompanjerat av ett sting sichuanpeppar. Pepprigheten känns även i ett snyggt pirr mot tungan, tillsammans med gott om mogna äpplen och en överton av sötma.

 

kilchoman-triskele-sweden-exclusives

Kilchoman Triskele Casks Sweden Exclusive, Skottland, nr 41500, 849 kr (släpps 1/12, 1 250 flaskor)

Intensiv, smakrik och maffig från start till mål. I doften slår rökigheten an tonen, och här finns också en hel del päron och känsla av ljunghonung. Smaken är träig och stram, med gott om eldighet från alkoholen, salmiak, tjära, svartpepprighet och gott om rök. Lååååång eftersmak med allt i balans. En whisky som verkligen faller mig på läppen!

 

2021-Glenkinchie-Distillers-Edition_ frilagd

Glenkinchie Distillers Edition, Skottland, nr 41290, 639 kr (släpps 1/12, 1 100 flaskor)

Kul och god whisky som har en väldigt lättsam och lite avrundad känsla, samtidigt med en stilig överton av rök. Även munkänslan är ren och ganska lättsam, med inslag av ananas, kanel, citruszest och eukalyptus. I eftersmaken kommer också lite rostade nötter och mogen gul frukt. Charmig och lättillgänglig!

 

high-coast-hav

High Coast Hav, Sverige, nr 35783, 499 kr (lokalt sortiment, släpps 4/12)

High Coast är ett av de svenska destillerier som verkligen går från klarhet till klarhet. Det här är en av mina favoriter i deras portfölj, och här skvallrar namnet onekligen om smakprofilen. I doften finns både en snyggt rökig ton och en hel del sälta. I smaken kommer eldad halm, knäck och vanilj i stram och kryddig stil. Härligt eldig i eftersmaken, med gott om finnes.

 

Gotlands Destilleri Trulliak

Gotland Whisky Isle of Lime Trullaik 2023, Sverige, nr 32819, 545 kr (lokalt sortiment, släpps 4/12)

En ganska krävande och tuff whisky, men också med spännande smakprofil som bjuder på gott om karaktär. I doft och smak hittar du torkad gul frukt, vaniljtoner, lite aprikos – och över det en rejält eldig krydda. I smaken känner jag också en ton av halm, och i eftersmaken växer tydliga fattoner fram.

Mer om whisky av Andreas Grube

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.