Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – bästa ölen och snapsen till påskbordet

Grube guidar – bästa ölen och snapsen till påskbordet

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Det vankas påsk och inget påskbord är komplett utan något gott i glasen. Andreas Grube har testat igenom årets utbud av påsköl och väljer här ut sina fem favoriter. Dessutom bjuds det på tre klockrena snapsar som matchar påskbordets många olika smaker. Glad påsk!

PÅSKÖL

oppigards-easter

Oppigårds Easter Ale, nr 1374, 29:50 kr

Jag är ett stort fan av Oppigårds och jag tycker att den här bärsen är ett klockrent exempel på varför. Ett stabilt hantverk med framfusig generös frukt, bra tryck i beskan och en lättsam fräschör i eftersmaken. Lysande bra allround-öl som gör sig bra med det mesta på påskbordet.

wisby-pask

Wisby Påsköl, nr 1390, 20,90 kr

Gotlandsbryggeriet är alltid skickliga på att bjuda på lättgillad och välbalanserad öl som också har en egen identitet, och så även här. Här snackar vi mörk och lite mustig lager med rostade toner och bra bett i beskan. Även smaker av nötter, apelsinzest, kaffe och aningen kakao. Snyggt balanserad och en öl som sitter klockrent till det småvarma.

naas

Nääs Mörk Lager Påsköl, nr 11508, 19,90 kr

Maltig och mörkt mustig i stilen och med doft och smak av såväl sirapslimpa som knäck, choklad, aprikos, blodapelsin och örtighet. Nästan lite sötaktig i eftersmaken, och en öl som kommer sitta som en smäck till revbensspjällen.

jamtlands

Jämtlands Påsköl, nr 1385, 23,50 kr

Jämtlands Bryggeri har med två öl i årets påskölssläpp – båda är bra, men den här är snäppet vassare i min bok. Schysst ale med bra tryck i smakerna och samtidigt allt i balans. Härligt knäckig i smaken, också med gott om torkade citrusskal, råglimpa och torkade örter. De 6 procenten alkohol är perfekt integrerade.

nils-oscar

Nils Oscar Alkoholfri Påsköl, nr 11998, 15,90 kr

Det finns ju en uppsjö riktigt bra alkoholfri öl att hitta numera, och det gäller även de olika säsongssläppen under året. Det här är en återkommande favorit för mig i det segmentet, med kryddiga malttoner, torkad tropisk frukt och en lätt överton av sirap. Imponerande smakrik.

 

SNAPS

Klart man också vill ha något lite starkare som ackompanjemang till de många olika smakerna på påskbordet. Här är tre favoriter:

ostgota-sades

Östgöta Sädesbrännvin, nr 16, 229 kr

En klassiker på det Grubska påskbordet. Jag gillar att den är så inbjudande rund och charmig i doften, med en kombination av söta honungstoner, russin och en kryddig fatton som påminner om whisky. Sitter snyggt både till sillarna och det småvarma.

lysholm

Lysholm Linie Aquavit, nr 59, 289 kr

Också en snaps med tydlig karaktär från fatlagringen, men på ett välbalanserat och integrerat vis. Utöver det finns här också gott om kummin, dill och pomerans. Lång, smakrik och riktigt härlig.

nykopings

Nyköpings Brännvin, nr 266, 229 kr

Ren och palettrensande snaps med fokus på färsk citrus, fänkål och anis. Det finns en söt överton i munnen men känslan är ändå ren och fräsch. Perfekt inte minst till silltallriken.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.