Grube guidar – en snabblektion i Cava
Lästid: 2 minuter
Cava som kvalitets-vinstil och ”varumärke” har fått sig ett rejält ansiktslyft de senaste åren. I början av 2022 införde man också ett nytt regelverk som fokuserar ännu mer på ursprung, terroir och lagringstid – allt för att höja status och kvalitet. Andreas Grube reder ut begreppen!
Ungefär 95 procent av all cava som produceras kommer från i Katalonien, närmare bestämt den del som kallas Comtats de Barcelona. Men faktum är att själva begreppet ”Cava” inte är geografiskt skyddat som i de flesta andra fall i vinvärlden, utan har med produktionen att göra. Själva termen började man använda under 1970-talet när man tvingades sluta använda det tidigare begreppet ”champana”, och vad gäller produktionen är det den traditionella metoden som gäller, alltså med en andra jäsning på flaska.
Det var faktiskt redan under 1800-talet som man började producera mousserande vin i Spanien, och det efter att Josep Raventós från Codorniú rest runt i Europa och blivit inspirerad av vinerna från framför allt Champagne. Idag produceras ungefär 250 miljoner flaskor cava årligen, från drygt 30 000 hektar vinmark.
Cava blev ett regelstyrt begrepp 1986, när Spanien gick med i EU, och från 1990-talet och framåt har kvaliteten stadigt höjts, bland annat tack vare investeringar i ny teknik, bättre hygien och bättre kontroll på saker som jäsningstemperaturer och tidigare skördar.
Druvorna som traditionellt har använts är de inhemska macabeo, xarel-lo och parellada (vita) och trepat och garnacha (röda). Även de internationella storheterna chardonnay och pinot noir används numera i allt högre utsträckning.
Förutom att cava måste tillverkas enligt den traditionella metoden krävs minst nio månaders lagring på jästfällningen. I januari 2022 infördes dessutom två helt nya kvalitetsnivåer inom Cava: Cava de Guarda och Cava de Guarda Superior. För en Cava de Guarda krävs alltjämt minst nio månaders lagring, men man får nu också möjlighet att sätta ut region samt subregion på etiketten.
För att få kallas Cava de Guarda Superior krävs dessutom att vingårdarna är minst tio år gamla, att odlingen är organisk samt att produktionen begränsas till max 10 000 kilo druvor per hektar.
Inom Guarda Superior finns också ett antal olika termer beroende på hur länge vinet lagras på jästfällningen: Reserva (18 månader), Gran Reserva (30 månader) och De Paraje Calificado (36 månader).
“Corpinnat” är också en term som du kanske stött på i sammanhanget, och här handlar det om ett gäng producenter som brutit sig loss från begreppet Cava och bildat en egen skola. Själva begreppet betyder ungefär “i hjärtat av Penedès” och här är det också ett begränsat geografiskt område det handlar om. Corpinnat har också betydligt hårdare regler vad gäller exempelvis lagringstid, skördeuttag och så vidare.
Annons
Same Same Cava Brut Nature
Same Same Cava Brut Nature
Same Same Cava Brut Nature från The Grape Collective är en ekologisk, prisvärd Cava på chardonnay med toner av grapefrukt, melon och tropisk frukt. Småmoussig med frisk syra och sötfruktigt avslut med mineraliska toner och kvarhängande torr och syrlig frukt. Passar utmärkt precis som den är eller till lättsaltade chips.