Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Sara Bernhardsson!

Någonting att dricka? Med Sara Bernhardsson!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Hon syns på den svenska vinscenen där hon vunnit SM i spansk vinkunskap. Ingen har väl heller undgått hennes bilder på Instagram, poserandes, till synes oberörd, inför vin och miljö. Men hon är inte butter eller seriös som hon utstrålar utan en nyfiken och positiv person. Hon gick en sommelierutbildning i både vin och öl är för att det bildar en triangel mellan hennes intressen: mat, dryck och resor. För övrigt så vet hon inte riktigt vad hon vill med livet, eller i hennes egna ord "Jag fortsätter att testa mig framåt om vad som tilltalar mig och inte". Någonting att dricka har träffat SARA BERNHARDSSON!

Det är fredag idag och du ska kicka igång en händelserik helg, vilken dryck får dig på allra bästa humör?
– Fredag eller måndag spelar ingen roll. Varje eftermiddag ringer drink-klockan för att kicka igång kvällen. Då kan det vara allt emellan alla möjliga drinkar, ett glas bubbel, sherry till gin eller en whiskey straight up. Till detta serveras passande tilltugg.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Osho, men jag antar att han inte drack alkohol, så måste jag ju välja någon annan. Nu är jag inte så lätt hänförd, eller snarare det finns en mängd väldigt duktiga människor, så den som vill dela en pava godello från Rafael Palacios kan bara höra av sig.

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag skulle vara vuxen.

Porträttbild på Sara Bernhardsson i svart polotröja med vinflaskor i handen och doftandes på ett vinglas
Sara Bernhardsson – Foto: Jan Dahlqvist

“Det fina med vin är att för människor tillsammans”

Vad är det med vin som fascinerar dig?
– Det fina med vin är att för människor tillsammans. Det är ett sätt att umgås vare sig det är ens intresse eller inte och det är något som oftast gör alla glada. En annan sak som fascinerar mig med vin är att det är ett fenomen som i princip skulle kunna bli till, helt utan människans påverkan och att det blir spegling av just det området och den druvans karaktär just där.

Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– Bästa vinbar är mycket svårt att fastställa. Allt har att göra med vilket humör man är på för dagen, vilket typ av vin och stämning, men även var man geografisk befinner sig. Det finns massor av trevliga ställen i Stockholm, men jag kan nog inte utse den bästa. Det är lite samma sak med världen. Men något som jag verkligen uppskattar utomlands är möjligheten till att handla vin där du dricker vin. För exempel; La Part des Anges i Nice med massor av trevliga viner på glas och enkla med väldigt trevliga mindre rätter plus att du sitter omringad av flaskor som du kan dricka där eller ta med hem.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Ofiltrerad pilsner Urquell
Vin? – Perrier-Jouët Belle Epoque
Sprit? – Gin
Cocktail? Vesper
Raggargrogg? – GT
Festivalbål? – Sangria
Återställare? – Stolli-Bolli

Porträttbild på Sara Bernhardsson i rosa med champagneflaska och glas i handen
Sara Bernhardsson – Foto: Jan Dahlqvist

Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Måste jag välja en druva som jag bara fick dricka resten av mitt liv så måste det bli pinot noir. Den mest sofistikerade druvan som kan vara allt från komplext kryddig till saftigt fruktig och bubblig. Det är lätt att bli frankofil, så då väljer jag en annan region. Jerez de la Frontera, dels för att du kan få både sherry och stilla vin därifrån. Det är avslappnad och varmt i södra Spanien och det finns alltid god tapas.
Stil av vin, lättare röd, något kyld.

Vad bjuder du på för att fira att något stort har hänt?
– Med risk för att vara förutsägbar, Champagne. Ju större flaska desto roligare.

Har du något husvin hemma?
– Det är alltid ruljangs, på vilka viner som finns hemma. För det går alltid i vågor om vad jag är sugen på. För exempel, ett tag ville jag bara dricka rosig nebbiolo och fyllig chenin blanc, josig röd men också köttig syrah och en hård riesling-period och så vidare. Men sen har ju allt att göra med vad det är för väder och vad man ska äta. Det brukar styra det mesta. Dessutom så beställer jag för det mesta viner eller handlar på TS så det byts helt enkelt ut.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Ibland älskar jag en kombo så mycket att jag föräter mig på den, exempelvis Fino och marconamandlar, eller gräsig cabernet franc och lantpaté. Men den bästa mat och dryckeskombo jag vet är när man blir chockad av att både maten och vinet är så otippade och förhöjer varandra som handen i handsken. Ett exempel på detta var på Cordo i Berlin där en ganska tråkig nästan lite oxiderad och aromatisk bitter gewürstraminer som matchades med en morot och kimchirätt. Tillsammans blev vinet energiskt och fruktigt och maten blev len och fyllig. Helt otroligt.

Porträttbild på Sara Bernhardsson på parkbänk i skogen med champagne Bollinger
Sara Bernhardsson – Foto: Jan Dahlqvist

“Jag har alltid varit hänförd av vin”

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Kött med fylligt rött. Det kanske inte är överskattat, men det är alldeles för förutsägbart. Varför inte prova en nötig Oloroso, eller en Blanc de Noir.

Vinupplevelse, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Jag har alltid varit hänförd av vin. Men en avgörande vinupplevelse jag hade, när jag var novis på viner, var när några vänner en midsommar öpnade en Bollinger RD 1990. Jag kliver in i rummet (som är ganska så stort) precis när flaskan har blivit poppad och det var som att kliva in i en vägg av doftförnimmelse.

Om man vill ta en spontanare med Sara Bernhardsson, var hittar man dig allra säkrast?
– På Savant bar hittar man mig. Det är som mitt extra vardagsrum och jag gillar verkligen den avslappade miljön där och att jag bara kan sätta mig och säga vad ska jag dricka idag?

Porträttbild på Sara Bernhardsson i svartvitt med vinflaska i färg
Sara Bernhardsson – Foto: Jan Dahlqvist

 

Fakta om Sara Bernhardsson

Bor: Lite i Stockholm, lite i stugan i Dalarna, lite på hotell lite överallt.
Familj: Partner in crime
Gör: Allt mellan himmel och jord och ingenting.
Aktuell med: Massa projekt på gång, måste bara slutföra eller börja dom.
Känd som: Vindrickare
Kul kuriosa: Jag har varit konstnärlig ledare till Sveriges kortfilmsfestival trots att jag vet absolut ingenting om film. Jag har jobbat med UX i Singapore.

 

Annons

Lievland Liefkoos Rosé

Lievland Liefkoos Rosé

Land:Sydafrika
Pris:159 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Lievland Liefkoos Rosé

Land:Sydafrika
Pris:159 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Elegant premiumrosé gjord i Provence-stil av noggrant utvalda druvor som odlas på Lievland Vineyards, som ligger i Simonsberg-regionen i Stellenbosch. Blekrosa lax i färgen, Smaken är fräsch med friska inslag av citrus, vildhallon, solmogna jordgubbar och röda äpplen. Med en behaglig eftersmak.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.