Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Hallelujah Saint – Joseph!

Hallelujah Saint – Joseph!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Ren syrah med förförisk rosenparfym, koncentrerade körsbärstoner och superfint minerallyft – som konkurrerar med Côte-Rôtie i kvalitet men till betydligt mindre pris? Japp!

Ja, jag är både syratorsk och syrahtorsk. Jag är svag för den rosendoftande elegansen, den läskande mineraliteten, koncentrationen, den täta strukturen. Smakrikedom och djup utan överdriven extraktion eller fruktmognad.

Det är också därför jag gärna söker mig mot norra Rhône för att få min fix när det handlar om syrah (som är en av mina favvodruvor alla kategorier). Och visst, Côte-Rôtie är något alldeles extra. Dessa kargt steniga branter som, i mina ögon, producerar världens kanske bästa viner i klassen.

Men hack i häl på Côte-Rôtie kommer Saint-Joseph smygande, i allt snabbare takt. Kvaliteten blir bättre för varje år, men än så länge är priserna långt ifrån den brända sluttningens. Herregud, du får ju viner i absolut världsklass för under trehundringen!

Galet. Och underbart.

Saint-Joseph är en vidsträckt appellation, ungefär sex mil från norr till söder, så självklart varierar stilarna. Det finns både de lite mer mörkfruktiga och rustika, och de lite mer eleganta och lätta. Den sömniga lilla byn Mauves är bra att lägga på minnet, härifrån kommer mycket bra (inte minst Pierre Gonon, producenten som mer än någon annan satt Saint-Joseph på världskartan och skapat köphets bland världens vinnördar). Och annars gäller det, som vanligt, att prova dig fram och hitta producenterna som ger dig det du vill ha.

Snart kommer priserna även på Saint-Joseph att börja klättra högre, men idag går det faktiskt att fynda vin härifrån, så passa på.

Här är fem ruggigt bra exempel som finns att håva in via bolagets beställningssortiment:

Saint-Joseph Tradition 2016, nr 71773, 269 kr

Elegant och piggt från producenten Gérard Courbis, i en stil som inte står ikoniska Gonon långt efter. 2016 är också en fullkomligt magisk årgång, blivande klassiker.

Saint-Joseph Cuvée du Papy 2014, nr 70922, 314 kr

Ett vin som vinmakaren Stéphane Monez gjort som en hyllning till sin pappa Antoine. Tät och dov i stilen, med en del ek. Samtidigt urtjusig parfym och snygga violtoner.

Saint Joseph Rouge 2014, nr 73875, 225 kr

Från pålitliga producenten Guigal, som inte verkar göra nånting halvhjärtat. Allt på plats i tillgänglig stil.

Saint-Joseph Les Granilites M. Chapoutier 2014, nr 76395, 279 kr

Superläckert vin med både blåbär, björnbär, granittoner och duktigt tyglad fatighet. Hatten av.

Courps de Loup Saint-Joseph 2015, nr 76656, 249 kr

Ett vin för den som gillar lite mer muskler och tuffa tag. Köttigt, kryddigt, pepprigt med gott om chark, tobak och vanilj. Kräver

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.