Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Röda doldisar från Österrike

Röda doldisar från Österrike

Lästid: 2 minuter

Att man gör förstklassiga vita viner i Österrike kanske de flesta känner till, men riktiga fynd hittar du framförallt bland de röda vinerna. Inte minst i Burgenland där det just nu poppar upp fler och fler prisvärda alternativ till de mer klassiska rödvinsregionerna i Europa och nya världen.

Inget ont som inte har något gott med sig, brukar man säga. I Österrikes fall innebar den beryktade Glygkosskandalen under mitten av 80-talet att man var tvungen att helt forma upp landets vinnäring. Fokus blev på kvalité och nu, 30 år senare, kan vi se att Österrike har blivit ett land att räkna med. Vad som driver på den här utvecklingen är också det stora antalet små producenter och boutiquevinerier, flera med fokus på biodynamisk odling och naturviner.

Tack vare det kontinentala klimatet kännetecknas de röda vinerna, främst från Burgenland, av fräsch syra och fyllig frukt. Det är de stora variationerna mellan natt och dag, kombinerat med de varma influenserna från Donaubäckenet, som gör att druvorna får en fin mognad samtidigt som de behåller syran. Resultatet är viner med en tydlig fräschör och aromatik.

De tre viktigaste lokala druvorna att hålla koll på är Blaufränkisch, St. Laurent och Zweigelt. Blaufränkisch härstammar från samma druva som Gamay i Beaujolais och påminner mycket om just sin franska kusin. Mörka körsbär, frisk syra och ofta en rejäl nypa svartpeppar. Görs ofta utan ekfat för att framhäva den fina frukten. Om Blaufränkisch liknar Gamay drar St. Laurent mer mot en överdriven Pinot Noir. Solvarma körsbär och silkiga tanniner, ofta med en del ekfatskaraktär. Om man korsar Blaufränkisch med St. Laurent får vi den tredje druvan, som också är Österrikes vanligast blå druva: Zweigelt. Zweigelt är en lättodlad druva, som klarar frost och kyliga nätter galant och resulterar i en flirtig kombination av saftiga, mörka körsbär, kryddade med lite kanel.

Utöver de tre lokala druvorna har Pinot Noir blivit en populär druva att odla och med övertygande resultatet. I glaset får du ett vin som plockar det bästa från den gamla och nya världen. Solvarma jordgubbar och körsbär möter frisk syra och torkade örter.

Nog om detta, nyfiken på att testa Österrikes röda doldisar? Här kommer några väl valda godbitar tillgängliga i det fasta sortimentet eller i beställningssortimentet.

The Butcher Pinot Noir 2017, Österrike, Burgenland, 159 kr nr 70521

Producenten till The Butcher var, som namnet förtäljer, tidigare slaktare men blev övertalad att börja göra ett eget vin av druvorna som odlades på familjens vingård. Resultatet blev då The Butcher med nästa lite övermogna jordgubbar, torkad oregano och en nypa vitpeppar. Mycket Pinot för pengarna och etiketten kommer med säkerhet skapa diskussioner runt middagsbordet.

Birgit Braunstein Wildwux 2016, Burgenland, 229 kr, nr 79727 (bs) 

På Birgits vingård i Pubach har hennes familj odlat druvor och gjort vin sedan 1600-talet, så man kan lugnt säga att vinet har funnits i blodet. Sedan 2009 odlar hon biodynamiskt och alla druvor skördas för hand. Wildwux är en blandning av de tre lokala druvorna och en liten del Merlot. Överskottet från vinsten går till att återställa faunan i området. Smaken då? Tänk dig nyplockade bär under en promenad i skogen. Här samsas blåbär med syrliga körsbär och en nästan jordig mineralitet. Perfekt till lättare viltkött.

Loimer Zweigelt 2017, Niederösterreich, 119 kr, nr 3036

Ekologisk Zweigelt från Neiderösterreich. Klunkvänligt vin där vi möts av blåbärssylt, mogna skogshallon, lagerblad och en smula rålakrits. Ett vin som fullkomligt skriker efter en krispig viltfågel med gräddsky och rostade rotfrukter.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.