Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på UNIKT, ÄRLIGT & ENERGISKT

UNIKT, ÄRLIGT & ENERGISKT

Lästid: 1 minut

Maremma – från vilda västern till en av Italiens mest eftertraktade vinregioner.

Det fanns en tid då den italienska kustremsan Maremma var Toscanas vilda västern. Den som var fin i kanten gjorde sig då icke besvär, för här härjade Italiens motsvarighet till cowboys, mosquitos, banditer, pirater och gud vet vad. Men genom åren har kungar, adelsmän och härskare format denna region så stilfullt att här inte bara finns slott och murar utan också regionens vackert bevarade naturliga arv.

Maremma, i sydvästra Toscana är i dag det lovande landet. Här smeker sammetsvita stränder kristallblått hav. Slingrande vägar tar dig längs medeltida slott och genom vackert vild natur. Därtill inte minst; här gror en vinhistoria som bara väntar på att upptäckas vidare.

I pulsen av Maremma, vid det Tyrrenska havet, eller ”Mar Tirreno” på italienska, ligger en av Maremmas mest framstående vinegendomar; Belguardo. Vinhuset köptes av den vinhistoriska familjen Mazzei i mitten av 90 – talet och snart böljade trakten av god energi. Här andas en unik terroir och druvorna växer med utsikt över havet. Egendomen arbetar för att hållbart förvalta Maremmas genuina natur genom att garantera ett tryggt ekosystem och biologisk mångfald.

Mazzeis viner tar dig till sin plats. Och i det här fallet speglar vinet Tirrenico (nr 72939 & 159 kr) Toscanas guldkust. Namnet återspeglar Mar Tirreno. Vinet är fylligt och fruktigt och visar gediget hantverk och tradition. Frukten och de lena tanninerna återger varma soliga dagar, fräschören för tankarna till havets fläktande och örtigheten lyfter Maremmas vilda natur.

Tirrenico tolkar en klassisk bordeauxblend med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot och ett stänk från medelhavet genom Maremmas druva Alicante. Vinet lagras i tolv månader på små franska ekfat.

Läs mer om Tirrenico här

Tirrenico finns i ett utvalt antal butiker. Se om det finns i din butik, alternativt beställ vinet här*.

 *Drycker som inte finns i din butik kan du smidigt beställa utan kostnad och enklast gör du det på systembolaget.se.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.