Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Etnas contradaviner blir allt hetare

Etnas contradaviner blir allt hetare

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Det finns 133 contradas på Siciliens hetaste mark - som ett lapptäcke breder de ut sig över vulkanens sluttningar, formade av eruptioner under århundraden. Karin Ericson har besökt Etna och grävt ner sig i contradan.

Vulkanen Etna är indelad i 133 olika vingårdslägen, så kallade contradas, som allt oftare skrivs ut på etiketten. Ett sätt att skapa förståelse för det oerhört mångfacetterade vinområdet, som ger lika vibrerande viner som den vakna vulkanen.

Etnas geologiska historia är kantad av svarta lavaströmmar. Århundraden av eruptioner har skapat långa ränder av stelnad magma som går som linjer ner för sluttningarna av Etna. Varje utbrott har fört med sig grus, aska och lava som format landskapet till ett lapptäcke där varje del har en unik sammansättning av basalt och mineraler. Därför har lokalbefolkningen sedan generationer tillbaka delat in jordbruksområdet i contradas. Sedan 2011 får vinmakaren sätta ut contradan på etiketten.

etna_etnarosso_contrada_sicilien_karta

Vulkanen är Europas största aktiva vulkan och har fantastiska förutsättningar för vinmakaren. Med varma soliga dagar och kalla nätter som tillåter druvorna att mogna långsammare där frukten blir mer komplex. Här kan du odla på upp till 1000 meter över havet, få upp elegansen och syran i druvorna. Vindar som sveper in i dalarna skapar ytterligare en dimension och mikroklimat i vingården. Dessutom finns här hundraåriga vinstockar bevarade, som växer i det traditionella busksystemet alberello. Med en terroir vars variation tycks vara oändlig och som ger möjligheten att skapa ett helt eget uttryck är det inte konstigt att området lockat kvalitetsmedvetna och drivna vinmakare som Andrea Franchetti, Marc de Grazia och Frank Cornelissen.

-Frank har tillsammans med några andra odlare jobbat för att lyfta Etnas status och förändra hur vi ser på vinerna härifrån. Att prata om olika contradas är fortfarande nytt men intresset för Etna och Sicilien har ökat något enormt och vingårdsbetecknade viner från Etna är garanterat något vi kommer få ser mer av i framtiden, säger Emil Broomé på Vin & Natur som tar in Frank Cornelissen i Sverige.

Under den ett år långa sommelierutbildningen sveper DOC Etna förbi lika snabbt som du kör in och ut genom Tingstadstunneln. Man lär sig att den blå nerello mascalese är den regerande druvan på Etna liksom den gröna carricante. Samtidigt som man lär sig namnen ner på vingårdsnivå i Beaujolais så nämns inte något om de 133 namngivna vingårdslägen som finns på Etna. Men i takt med att allt fler kommer skapa vingårdsviner och sätta ut dessa på etiketten kommer de bli allt viktigare för regionen. Kanske vi i framtiden köper en Santo Spirito från Etna precis som vi idag köper ett Morgon från Beaujolais.

På besök i contradan
Contrada Santo Spirito ligger i byn Passopisciaro som samlat flertalet av de bästa vinmakarna på Etna. Jag kör vägen upp mellan vinrankorna till Palmento Constanzo och ett nybyggt grått stenhus med panoramafönster som ger en magisk vy över vingårdarna 700 meter över havet. Här träffar jag Loredana Del Popolo.

– Contrada Santo Spirito ligger nära det lavaflöde som rann ner för sluttningarna i ett utbrott 1879 och det berömda lavautbrottet 1981. Här är jorden bestående av vulkanisk sand, sten, bördig gjord och det är rikt på alkaliska och järnhaltiga element, säger Loredana.

etna_etnarosso_contrada_sicilien_karta

2016 gjorde Palmento Constanzo ett noggrant arbete för att dessutom dela in contradan i tre olika cru som skiljer sig åt när det kommer till höjd, ventilation och solexponering i de terrasserade sluttningarna. Samt jordmånen förstås. Santo Spirito 466 ligger 780 meter över havet med mörk, nästan svart jordmån och ger viner fulla av mörka bär medan Santo Spirito 464 vars vinrankor växer i en mer sandig jordmån ger viner av kraftfull karaktär med höga tanniner, men fortfarande med den elegans som är signifikant för området, och ofta liknas vid nebbioloviner.

På motsatt sida av Etna ligger contrada Cavaliere på höga sluttningar 1000 meter över havet, med än mer ljus och finkornig bördig jord. Här har Palmento Constanzo odlingar av de gröna druvorna carricante, catarratto och bianco comune.

-Vårt vin Contrada Cavaliere föddes genom en upptäcktsresa runt Etnas berg. Det är ett så mångfacetterat territorium som förvånar och gläder oss med sin biologiska mångfald och unika mikroklimatiska förhållanden. Här blir vinerna generösa och intensiva, med rika och saftiga smaker och en fantastisk harmoni, avslutar Loredana.

frank-cornelissen-petter-backlund-etna_contrada
Frank Cornelissen, foto: Petter Bäcklund

Flera contradaviner på Systembolaget
I september släpps flera contradaviner på Systembolaget, bland annat Tenuta delle Terre Nere från contrada Gardiola i webbsläppet och i tillfälligt sortiment den 28 september släpps hela sex contradaviner från Frank Cornelissen där initialerna på vinet står för läget i vingården. Exempelvis Munjebel Rosso MC vilket står för Monte Colla – en brant terrasserad vingård, högt över havet med mycket sol och söderläge vilket ger rika kraftfulla viner.

-Alla contradaviner sticker ut och jag är helt inne på spåret att man gjort den här indelningen
, för det är tydligt att det finns skillnad och olika karaktärsdrag mellan de olika markerna. I det senaste släppet var mina favoriter FM och PA och den som heter CS, säger Emil Broomé.

Foto: Petter Bäcklund

Initialerna står för Chiusa Spagnolo som är ett läge i contrada Zottorinoto där vinrankorna är över 80 år gamla, oympade och ger tanninrika kraftiga viner. FM står för Feudi di mezzi som är en större contrada med djup jord, mer vind samt yngre vinstockar och här blir vinerna florala och fruktiga. PA står för cru Porcaria och är ett område i den övre delen av contrada Feudi di Mezzo, på 640 meters höjd, där vinerna får kraft och elegans. Vinmakarens prestigevin Magma från contradan Barbabecchi vars 100 år gamla rankor växer på 900 m höjd görs endast de bästa åren. I år släpps i stället minimagman Barbabecchi (BB) 2018 till halva priset, något som gör vinet tillgängligt för fler.

– Frank vill inte bara att det ska bli bäst, det kan alltid bli bättre. Men Barbabecchi 2018 som släpps nu var fantastiskt att prova. De har en lägre alkohol vilket påverkar koncentrationen men de vinner så mycket på fräschör och lätthet, avslutar Emil.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.