Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Följ med Maja Berthas på Oktoberfest

Följ med Maja Berthas på Oktoberfest

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Efter ett par års tystnad är den annars årliga ölfestivalen Oktoberfest tillbaka. Vår kära Maja Berthas stryker sin Dirndl och far dit i anden och tanken med anekdoter och upplevelser till följd. Häng med till öltält, restauranger, nöjesfält och tusentals timmar klassisk bayersk folkmusik.

Under ett normalt år hade jag i skrivande stund varit i full färd med att stryka min Dirndl, leta efter rätt fjädrar till hatten, kollat av att mina skor var putsade och att flygbiljetterna till München var i sin ordning. Det hade snart varit dags för Oktoberfest. Men de senaste två åren kommer att skrivas in i historieböckerna som två av de få undantag då den stora folkfesten ställts in.

Historien kring Münchens Oktoberfest börjar redan 1810 då Ludvig den I av Bayern äktade prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festligheterna höll på i flera dagar och kulminerade med en stor hästkapplöpning den 17 oktober, på platsen som fått prinsessans namn – Theresienwiese. Den stora folkfesten blev ett återkommande arrangemang och även om själva ölutskänkningen inte stod i händelsernas centrum från början så är hästarna nu länge glömda och det är den skummande drycken som står i fokus för festandet.

Ölutbudet begränsas till staden Münchens sex bryggerier: Spaten-Franziskaner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Augustiner och Löwenbräu. Varje tält har sin egen inriktning och dekoration och vill man verkligen känna på trycket så är Hofbräu Festzelt det största med närmare 10 000 sittplatser.

Men vad är då ett Oktoberfestöl?
Stilen har sitt ursprung i den öl som kallas ”Märzen” vilken bryggdes under månaden mars för att sedan lagras i svala källare under de varma sommarmånaderna för att vara drickfärdig till hösten. Denna ölstil var i regel aningen starkare än normalt och var särskilt välhumlad för att hålla ordentligt. Idag är den klassiska Märzen snarare utbytt mot öl i mer ”Helles/Dortmunder-orienterad” stil. Ölet är ljust, har en moderat beska, stor maltighet och håller fortfarande en relativt hög alkoholhalt. På traditionellt sätt serveras också ölen i enliters-sejdlar som kallas Maß. För de lite mer försiktiga konsumenterna finns också Radler. Här har man istället blandat ut ölen med lika stor andel av någon slags läsk och därmed minskat alkoholhalten betydligt. Dock ska man ha klart för sig att prisskillnaden mellan de bägge inte på något sätt står i relation till mängden öl man har i glaset.

Finns det vin på Oktoberfest?
Ja, visst gör det. De flesta tält har visserligen en eller två sorter på menyn, men för den riktigt intresserade finns också Kufflers Weinzelt. Här kan man botanisera bland ett större antal tyska och österrikiska viner även om en och annan fransos och italienare också smugit sig in på listan.

Oktoberfest i siffror:
Festplatsen stoltserar med en total yta av 35,5 hektar och här trängs öltält, restauranger, nöjesfält, diverse försäljare och ungefär 120 000 besökare – per dag.
2018 konsumerades 7,9 miljoner liter öl, 130 oxar och 27 kalvar samt mängder av pretzels. Därtill spelas tusentals timmar av klassisk bayersk folkmusik.

Här hittar du svenska tips på oktoberöl från Sanna Lindberg: Sannas sexpack – Oktoberölsspecial

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.