Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – färgsprakande höstfyrverkerier

Grab a Bottle – färgsprakande höstfyrverkerier

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Dagarna blir allt kortare och kvällarna kyligare, och nu är det dags att både börja tända värmande ljus och öppna viner som bjuder på smakexplosioner och som lyser upp hösten likt färgstarka fyrverkerier. I veckans Grab a Bottle tipsar Andreas Grube om tre pangviner som både sitter snyggt med höstens mat – och som enkelt finns att hitta i en butik nära dig.

delas-les-launes_wine-table_vintips

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2019, Frankrike, nr 2800, 179 kr

Ahh, så klassiskt och så gott! Jag älskar förvisso syrah året om, men nog sitter det den här typen av vin magiskt bra när det börjar dra lite kallare runt knuten. En sipp av det här och man blir liksom varm inifrån och ut. Här snackar vi klassiska syrahtoner av viol, körsbär, järn, nymalen svartpeppar och lagerblad, dessutom med en lätt rökt överton av charkuterier. Fenomenal balans och ett vin som både bjuder på stram struktur och klunkvänlig finess. Lysande gott till söndagsstek, boeuf bourgignon eller klassiskt brasseriekäk med entrecote, bea och pommes.

livio-pavese_wine-table_vintips

Barbaresco Livio Pavese 2017, Italien, nr 5337, 179 kr

Ett pålitligt vin som jag följt i ett gäng år nu och som jag alltid tycker levererar snyggt för pengen. Här hittar vi nebbiolodruvans hela register av nypon, körsbär, kryddnejlika, kanel, sandelträ och lite regnvåt höstskog. Fint snidade detaljer med finess och elegans, samtidigt med både fatkrydda och tydlig tanninstruktur. God att öppna och slurpa redan idag, men kan också sparas ett gäng år för den som orkar vänta. Maten då? Jamen en klassisk svamprisotto kan aldrig gå fel!

1+1=3_wine-table_vintips

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia, Spanien, nr 2216, 119 kr

Jamenvisst, rosébubbel är också perfekt som höstvin, både på egen hand och till mat. Och den här tycker jag levererar väldigt mycket njut för liten peng, med både rödbärighet, syrlig fräschör och hyfsat stadig botten. I doft och smak blommar både röda äpplen, blodapelsin, smultron, ljus nougat och lite mariekex, toppat med en lätt örtig kryddighet. Slå upp i stora kupor och låt doften kittla näsan. Gott att dricka på egen hand för att förgylla såväl vardag som helg, men sitter också grymt snyggt både till en kantarelltoast och färska skaldjur.

Annons

La Causa País 2020

La Causa País 2020

Land:Chile, Région del Sur
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

La Causa País 2020

Land:Chile, Région del Sur
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

Fruktdriven país, med gott om både färska jordgubbar och hallon, örtig kryddighet, aromatisk blommighet, övertoner av choklad – och med de rustika tanniner som ofta är så typiska för just país. Det här vinet matchas perfekt med såväl en klassisk charkbricka som med grytor och andra fylliga rätter med gott om kryddighet. Gott att dricka redan idag.

NR: 92277

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.