VINTIPSET

Dan Lepp
Fotograf och vinskribent
Fler inlägg
Varje tisdag ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.


Måndagskvällens starkast lysande stjärna (på sortimentsprovining med @munskankarna_sthlm) var ett vin som jag missade att tipsa om i torsdags inför TS-släppet. Migmatite är en sprakande fruktig och direkt beroendeframkallande gamay från biodynamikern Gilles Bonnefoys vinmarker i Champdieu, Cotes du Forez. (”satellitregion” till Loire nära Lyon) Stor inbjudande doft och en fin mix av koncentrerade blåa och röda bär med njutbar syrlighet, kännbara men snälla tanniner och en lång eftersmak. (fick lite cab franc-vibbar!) Naturlig jäst, lågsvavlat, försiktigt filtrerat och lagrat på ståltank. I skrivande stund finns det 111 st flaskor kvar i webblagret. (95131, 289 kr) Allra godast väl kylt så klart.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

Sportdrycker

SPORTLOVSSPECIAL – De österrikiska alperna genom väl kyld Grüner Veltliner, kryddigt rödtjut till winter braai och snödrivans lilla söta. Maja Berthas ger er sportlovsvinerna 2.0 och vispar därtill ihop både varm choklad och kryddig äppeldryck.

Toscana i destillerad form

"Allt som doftar här ska bli ingredienser i vår gin!". Richard Sigray möter Filippo Sabatini och dyker ner i Toscanas vilda natur genom en Sabatini Tuscan 75.

VIN FÖR ALLA HJÄRTAN

Oavsett när, var, hur och om du ens firar just Alla hjärtans dag så går det nästan alltid att hitta en god anledning till att njuta av ett gott vin. Linda Pérez listar flirtiga viner i fast sortiment.

Drömmar och engelska bubblor

Engelskt vin har framtiden för sig, på gott och ont. Lena Ekberg följer drömmar som hålls vid liv och lyfter fram friskt brittiskt bubbel.

VINFEELING

TILLFÄLLIGT PARTI 14 FEBRUARI. Denna vecka ljusnar det både ute och på Systembolagets hyllor. Pär Strömberg har fått spelet, söndagsdrömmer, kläcker hyfsat brillianta idéer och plockar fram vinerna du inte får missa nu på fredag – gott ska gott ha!

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Pomum Logos, läran om äpplet!

Äpplets mystik. Frukten som funnits sedan stenåldern. Fruktbarheten, kunskapen, solfångaren och råvaran. Pär Strömberg tar oss närmare äpplets kärna och bjuder flytande äpple i sju varianter.

Glädjeämnen i oxveckorna

Une vie la nuit / Moulin Touchais – Karin Faxén Sporrong om skyhöga förväntningar och att ha goda förnimmelser nära till hands.

HUSVINER

Spontana besök, feeling mitt i matlagningen eller så dyker plötsligt det där härliga tillfället att fira upp. Linda Pérez listar viner som alltid är bra att ha hemma.

GRÖNT ÄR SKÖNT

Maria Brander Sporre delar gröna tankar och väljer viner till det vegetariska bordet.