Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Goda tips för augustis sista tillfälliga lansering

Goda tips för augustis sista tillfälliga lansering

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Lön på kontot och ett 40-tal nya viner i augustis sista TSE-lanseringar. Snart är det höst och då väntar ännu fler lanseringar. Här listar jag ett gäng goda nyheter som rockar dagens nyhetssläpp!

Det är en stor samling röda mustiga viner men vi har valt en hel del vitt denna sista sommarmånads sista suck. Det släpptes en ansenlig fin skara viner som webb-lansering igår och det kommer en till sista, den 27 augusti. Vi har listat tre favoriter från det släppet. Annars är det utvalda viner från undertecknad i form av beskrivningar av insikter och upptäckter, smak, kvalitet och en och annan anekdot. Vin väcker känslor, iallafall om man väljer de vinmakare som bor och skördar sin jord de lever i, som är deras arv och som är deras framtid. Det har skrivits mycket på sista tiden om fusk och fel inom vinvärlden, och visst, det väcker också känslor, men kanske mer negativa sådana. Vi är många som följt turerna kring “naturvinsodlaren” Valentina Passalacqua och hennes far och utredningen kring honom om olagligt utnyttjande av arbetskraft i södra Italien. Fler och fler inser att hållbara val är till gagn för alla på denna planet men fusk verkar bestå som morot där korruption är en del av vardagen. Något som även smittat av sig till Sverige. Det blir intressant att följa efterdyningarna av Operation Ghost Wine i Italien och att vi snart kan lägga energi och fokus på ärliga och schyssta producenter. Nedan har vi listat några som vi gillar i dagens lansering.

MOUSSERANDE VIN

Pietramore Méthode Ancestrale NV, Italien, Abruzzerna, TSE 93120, 139 kr

Ofiltrerad ekologisk trebbiano i skön partykostym. Grönäppligt diskmedel och smörkola i nosen, frisk mousse, knastertorrt och örtigt med gula plommon, citrus, aprikos och grape. Finns viss risk för lite väl funk och stök för den oinvigde om vinet blir ståendes för länge, men den här sommarjosen slinker rakt ner i strupen innan kronkapsylen hinner nudda golvet. (Panache, 3600 fl.)

VITT VIN

Schmelz Pichl Point Grüner Veltliner Federspiel 2019, Österrike, Wachau, TSV 95521, 189 kr

Välkommet återseende av höstens skaldjurskompanjon. Tack vare förra årets popularitet nu åter som TSV i större antal flaskor och på fler butiker. Vitpepprig och gulfruktig, örtkryddig med sötsyrlig frukt som päron och grapefrukt. Även veganvänligt för den som inte vill äta skaldjur till. (Johan Lidby, 4500 fl.)

Bodegas Albamar Albariño 2019, Spanien, Rias Baixas, TSE 90133, 185 kr

Fokuserad och stilren blend av egendomen Albamars samtliga vingårdar. Frisk syrlig doft med saltstänkta stenar och tropisk frukt. Koncentrerat och fylligt men slankt och svalt, syrligt, salt och sött – allt man kan önska sig, gött! (Johan Lidby, 3600 fl.)

Bodegas Albamar Finca o Pereiro 2019, Spanien, Rias Baixas, TSE 90229, 299 kr

När jag kysser havet
Blir jag uppfylld av det märkliga
I att finnas till
Och allt jag vill är att leva, låta leva livet ut – sjunger Ulf Lundell på skivan Kär och Galen från 1982. Tänk en riktig havskyss! Ja, lite så känns Finca o Pereiro, en ren  albariño från ett bättre vingårdsläge med Atlantvind i håret.
Sötsyrlig doft av gul stenfrukt, citrusfrukt och melon. Syrlig och saltstänkt mineralitet, mycket fokuserat och välbalanserat. En riktig havskyss helt enkelt! (Johan Lidby, 240 fl.)

Pajzos Megyer Furmint 2016, Ungern, Tokaji, TSV 90461, 159 kr

Ungerns stolthet, druvan furmint, uppvuxen i Ungerska fat. Doftar mogna päron, burkpäron och exotisk citrus. Frisk med viss utvecklad mogen ton. Söta krusbär, päron, krutig mineral och sötfruktigt avslut med lite ananaston. Återlansering som TSV (tillfälligt sortiment volym) av en succéprodukt från förra året. (Winepartners, 5000 fl.)

Tre Monti Vitalba Romagna Albana Secco 2019, Italien, Albana di Romagna, TSE 92069,199 kr

Naturligt orange på amfora av den lite ovanliga druvan Albana. Vingårdarna ligger sydost om staden Bologna i regionen Emilien-Romagna. Skalkontakt har gett vinet struktur och guldgul färg. Vaxig honung, plommonchutney, aprikos, melon, torkad frukt och bittermandel. Helt torrt med lite strävhet i slutet, gott till ostbrickan. (Smaksinnet, 2400 fl.)

Hüpnos Culinaries Vin 2018, Grekland, Samos, TSE 96039, 349 kr

Ofiltrerat busvin på moscatel från Samos som producerats av Jason Ligas med hjälp av Patrick Boujo från Loire. Syrlig volatil doft av litchi och citronskal. Josigt och läskande naturpang med gul stenfrukt och massa syrliga toner, kiwi och krusbär. Svalt med kryddigt härlig mouthfeel av mineralitet och umami. Trots namnkunniga vinmakare finns en överhängande risk för musighet efter stunds öppen flaska. Men lägger man 349 spänn på läskande jos ska flaksan vara slut innan den sovande vulkanen som vingårdarna ligger på vaknar. (Vintedge, 420 fl.)

RÖTT VIN

A. Christmann IDIG Spätburgunder 2017, Tyskland, Pfalz, TSE 92380, 570 kr

Sophie Christmann är en av Tysklands unga stjärnor uppvuxen i en vingård med klass, stil och fantastisk kvalitet. 2017 var hennes första årgång, den första för spätburgunder i GG-gården IDIG. Ekologiskt och biodynamiskt odlat har hon med sin första årgång redan sett hyllningar världen över. Ljust röd, koncentrerad och inbjudande doft av dyra fat och lyxig röd frukt. Fantastiskt balanserad frukt med läskande syra, en rönnbärs- jordgubb- och transbärsdans. Exklusivt och snyggt! (Enjoy Wine & Spirits, 240 fl.)

D. de La Bergerie La Cerisaie 2018, Frankrike, Anjou, TSE 92219, 149 kr

Cabernet franc från systrarna Anne och Marie i Anjou som lagrats en hel graviditet om 9 månader på ståltank. Blå aromatisk doft med syrlig röd frukt och grönkvistiga örter. Saliverande syra och i sammanhanget relativt mjuka tanniner. Grön paprika och mörka körsbär, plommon, viol och syrliga bär med ett pepprigt och rödsyrligt avslut. (Vintedge, 3600 fl.)

Clos I Terrasses Laurel 2017, Spanien, Priorat, TSE 92261, 369 kr

Kultförklarade Clos Erasmus andra-vin som vinifieras i Alvaro Palacios gamla källare. Ekologisk vingård som sköts biodynamiskt, vinifiering i ekfat, betongägg och amphoror av vinmakare Daphne Glorian. Cabernet sauvignon, garnatxa och syrah ger en syrlig mörkt blå frukt, fina fat, fylligt, maxat, nypon, blåbär, ett stort vin med extra allt. (Wine Affair, 720 fl.)

Fitapreta Vinhos, A Touriga Vai Nua 2019, Portugal, Vinho regional Alentejano, TSE 95032, 149 kr

Mycket blått och lila, i både färg och smak. Blåfruktig med syrliga blå bär och plommon på 100 % touriga nacional. Fatfritt och uppvuxet på ståltank. Körsbär, lakrits och viol, gott till bra pris från het region. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

Walter Scott Pinot Noir Seven Springs 2017, USA, Willamette Valley, Oregon TSE 92199, 645 kr

Skön pinot från vulkanisk jordmån på östra sidan av Eola-Amity Hills. Handskördade och spontanjästa druvor. Elegant inbjudande karaktäristisk pinot noir doft. Härlig mouthfeel, torr och syrlig med jordgubbar och smultron, örter och muskot med en eldig vulkanpust i det långa avslutet. (Wine Affair, 216 fl.)

Nerocapitano Lamoresca di Filippo Rizzo 2019, Italien, Terre Siciliane, TSE 95110, 199 kr

Ekologisk vin på min favoritdruva frappato från Catania på sydöstra Sicilien, ca 450 meter över havet. Ekologiskt jordbruk med hantverkskänsla. Friskt och stramt, lätt men med fin koncentration i frukt och syra. (Vin & Natur, 1500 fl.)

Cuvée d’Aupilhac 2017, Frankrike, Languedoc, TSE 92224 199 kr

Ekologisk sydfransos med svartvinbär och körsbär i nosen. Nyanserat, torrt och strävt med mörk choklad och fat innan saliverande syra. Avslutet josigt och balanserat. Blend på mourvedre, carignan, syrah, grenache och cinsault (Provinum, 2400 fl.)

TSE/WEBB 27 augusti

Louis Roederer Cristal Rosé 2012, Frankrike, Champagne, TSE/WEBB 90373, 4349 kr

Viken fantastisk champagne det här är! Hand in hand with nature och med mer än hälften av sina 100 % egenägda gårdar konverterade till biodynamisk odling är Roederer en unik spelare i min bok. Dessutom jäser de sin chardonnay och pinot noir tillsammans. Otrolig koncentration, mogen röd frukt, citrus och röda äpplen. Elegant rökig och flintig mineralitet, jävlar va gott! (Vinunic, 100 fl.)

RÖTT VIN

Podere Sante Maria Brunello di Montalcino 2015, Italien, Toskana, TSE/WEBB 95137, 699 kr

Vacker förförisk doft av körsbär, tranbär och djup granskog. Josig och sval i stilen, läskande med fin röd frukt och mjuka tanniner. Här arbetas det ekologiskt med så lite inverkan som möjligt i vinmakandet vilket ger en besynnerlig energi åt vinet. (Panache Sweden, 180 fl.)

K Vintners Royal City Syrah 2016, USA, Washington State, TSE/WEBB 95720, 1250 kr

Körsbär och härligt parfymerad ton i doften. Kraftfullt och mycket fylligt uttryck med välintegrerade rökiga fat och maxad frukt. Syrah från kända Stoneridge Vineyard. Kraft i allt, ett riktigt POWER WINE! (Handpicked Wines, 36 fl.)

TSE/WEBB 31 augusti

Massolino Vigna Rionda 2013, Italien, Barolo, TSE/WEBB 92217, 1249 kr

Vacker och förförisk Barolo Riserva från ett av de finaste lägena i Barolo. Välbalanserat, stramt och elegant kraftfullt med fina toner av tjära och mörka bär. En silkig och charmig traditionell Barolo som gärna får ligga till sig ett tag till i källaren. Välinvesterade pengar mao. (Provinum, 48 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.