Jessica Saurwein fokuserar på sina två favoritdruvor
Lästid: 3 minuter
Att kalla sydafrikanska vinmakaren Jessica Saurwein för ett stjärnskott på vinhimmeln är ingen överdrift. Vinkritiker runt om i världen hyllar hennes pinot noir och riesling. Wine Tables Richard Sigray har intervjuat henne.
Hur kom det sig att du blev vinmakare?
– I mitt barndomshem fanns det alltid vin vid middagsbordet. När jag var 14 år fick jag vid festliga tillfällen smutta på vin från ett litet antikt glas. Efter skolan tog jag ett sabbatsår och arbetade på vingårdar i Sydafrika och Frankrike. Efter att upplevt tystnaden på kvällarna i vingårdarna och den omgivande naturen bestämde jag mig för att vinvärlden skulle bli min framtid. Jag började plugga till agronom på universitet, vilket var en utmaning. Innan dess hade jag varit duktig på språk och konstnärliga ämnen i skolan. Vetenskap var helt främmande för mig. Men att lära sig hur man gör vin var som att lära sig naturens språk genom en enda växt, vinrankan.
Du gör vin enbart på pinot noir och riesling. Varför just dessa druvsorter?
– Jag förälskade mig tidigt i pinot noir. Efter att jag tagit min examen 2010 började jag arbeta hos Bouchard Finlayson. Där jag träffade Peter Finlayson som lärde mig mycket. Han kallas med rätta för gudfadern och mästaren av pinot noir i Sydafrika. Jag tillbringade också två månader i Bourgogne 2012 för att fördjupa mig i druvan och dess ursprungsplats. Pinot noir är en utmanande och svårodlad druva som kan krossa många vinmakares hjärtan. När den är bra kan den dock skicka ens sinnen till nya höjder: intrikat och komplex på samma gång.
– När det gäller riesling så är det en druva som ger en eterisk upplevelse på så många plan – från de sceniska växtplatserna till aromerna i glaset. Man lämnas sällan oberörd, och för mig personligen finns inget vin med mer spännande aromatik. Mina tyska rötter har säkert bidragit till fascinationen för druvan. Jag inspirerades mycket vid en resa 2016 till fyra av de tyska vinregionerna, inklusive Mosel. Och efter att ha druckit Howard Boysen Riesling 2012 och Catherine Marshall Riesling 2017 stod det klart att jag måste ge mig på riesling i Sydafrika.
Har din syn på vinframställning förändrats över åren?
– Det har alltid varit mitt mål att uppnå energi och harmoni i vinerna. Minimal intervention gör att jag kan låta mig ledas av druvornas naturliga balans. För detta är druvkvaliteten avgörande. Genom ständig förbättring av arbetet i vingårdarna får vinerna bättre struktur och balans för varje år. Jag har blivit mer självsäker eftersom jag fokuserat på mina två favoritdruvor och de fyra vingårdarna som jag köper druvor från. Det blir lättare att fatta beslut på plats baserat på tidigare erfarenhet, och det är det som gör den här resan så spännande och givande.
Hur viktigt är hållbarhet för dig?
– Vi bor nu på en magisk gård i Stanford som kallas Waterval där vi tillämpar polykultur. Waterval ligger i den pittoreska dalen Stanford, bara sju kilometer från stadens centrum, och vi hämtar vatten från berget och skapar el från solen. Vi har startat ett regenerativt jordbruksprojekt och har nu ekologiska grönsaker, höns, får och två hästar. Vi siktar på att etablera ekologiska vingårdar under de kommande åren och lär oss allt vi kan under tiden om platsen och jordmånen här. Det är viktigt för oss att leva ett medvetet och hälsosamt liv, eftersom vi har valt den här miljön för våra barn att växa upp i. Och de tillhör generationen som måste ta över världen och ändra den utveckling som har fört mänskligheten till en punkt nära undergången.
Du har just invigt en ny vinkällare. Berätta om vilka förändringar det medför?
– I år har vi byggt en källare och kommer att kunna producera alla våra röda viner här på Waterval Farm. De vita vinerna görs tills vidare en bit bort längs vägen i en källare som har bättre utrustning för det. Att ha vineriet utanför dörren kommer att låta mig ägna ännu mer uppmärksamhet åt detaljer och ha kontroll över saker som tidigare inte var möjligt. Det kommer att medföra ett ännu större fokus på att öka kvaliteten på vinerna.