Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – störtlopp mot julafton

Grab a Bottle – störtlopp mot julafton

Lästid: 1 minut

Julbestyren yr runt knutarna och mörkret gör tillvaron mysig men tankarna sega som kola. Allt hinns inte med. Här kommer därför en kluckande räddning - julens allroundviner som du förhoppningsvis kan klirra hem med så sent som dagen innan julafton.

Dan före dan före doppardagen! Någon mer än jag som är yr i tomteluvan? Hemmakontor mitt i pepparkaksbak och ett väder som har fått höstsådden av sommarblommor att gro förvirrat. Massor av saker kvar att stöka med innan julefriden infinner sig och trots att undertecknad är inbiten på att planera vin så landar det många gånger i att man står där vid hyllan och behöver grabba en flaska i sista minuten. Så även till självaste julafton. Så här kommer julens allroundviner, som du förhoppningsvis kan klirra hem med så sent som dagen innan julafton.

ColomboMadeira_winetable

Colombo Madeira 5 Years Old Reserve Medium Dry, Portugal, Madeira, nr 7803, 99 kr/375 ml

När det är klappat, griljerat, kokat och klart och lugnet lagt sig runt husknutarna den 23 december smyger ni fram med julegottet. Granen doftar ljuvligt, It’s beginning To Look a Lot Like Christmas med Bing Crosby smeker sprakande ur vinylen och det lilla glaset madeira gnistrar bärnstensfärgat mot ljuset från brasan. En sipp och axlarna sjunker två decimeter. Knäckande läckert med mjuk sötma och toner av dadlar, farinsocker och rostade nötter …

Bourgogne_winetable

Bourgogne Blanc Kimmeridgien J M Brocard 2018, Frankrike, Bourgogne, nr 5521, 125 kr

De ljuva druvorna till detta vin plockas på gränsen till Chablis. Och det är inte att tvivla på. För här dansar krispiga gröna äpplen, citruszest och ostronskal glatt runt granen i pigg, aptitretande takt. Det här kan därmed lika väl vara julaftonens aptitretare och det kalla bordets förste betjänt som den stilla midvinternattens starkast lysande stjärna.

Bardolino_winetable

La Corte del Pozzo Bardolino 2019, Italien, Venetien, nr 2340, 95 kr

Favorit i repris. Bara för att det är ett sånt perfekt allroundvin till klappande pris. Här blommar den eleganta sidan av Venetien genom amaronedruvorna corvina, corvinone och rondinella som odlas ekologiskt öster om Gardasjön. Friskt, bärigt och silkeslent med örtig struktur. Lika gott till myset framför brasan som till julbordets skinkor och spjäll.

Mer grab a bottle

Vad dricker man till grillad kyckling?
Tre bra gin till sommarens drinkar
Vad dricker man till räkor?
Tre vita nyheter på fasta hyllan
Tre viner till midsommar

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.