Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Krogromantik

Krogromantik

Bild på Emelie Svensson
Emelie Svensson Krögare och sommelier på restaurang Agnes

Lästid: 2 minuter

Förväntningar, behov och samspel är några av ledorden bakom ett härligt restaurangbesök –för inte ligger din upplevelse endast i krogens händer? Krögaren och restaurangromantikern Emelie Svensson skriver om krogkärlek, rimliga förväntningar och tre ljuvliga restauranger.

Trots många år som både gäst och jobbande i restaurangbranschen så älskar jag att tillbringa tid på krogen. Jag är en restaurangromantiker – oavsett vetskapen om allt det hårda arbete som krävs för att koreografin ska sitta innan dörrarna öppnas för kvällen.

Det  kan fortfarande pirra i magen när jag stiger in i en ny eller välbekant matsal. Ett varmt välkomnande, goda dofter och den första sippen på fördrinken innan meny och vinlistan åker fram betyder så pass mycket att jag gärna dyker upp extra tidigt, bara för de där minuterna ensam i baren innan mitt sällskap ansluter. Hinna grotta ner mig i vinlistan och insupa miljön.

Att du som gäst ska få en fin upplevelse är både ditt eget och restaurangens ansvar, om du frågar mig. Restaurangupplevelsen är ett samspel mellan gästen och restaurangen. För mig en dialog, inte en monolog. Mina förväntningar som gäst kan vara avgörande för hur kvällen utvecklar sig. Jag vill nu inte säga att din inställning är avgörande för en lyckad kväll. Det finns självklart dåliga kockar, bedrövlig matsalspersonal och skitiga toaletter. Men med en smula research kan du förhoppningsvis undvika ett bottennapp.

Välja rätt restaurang för rätt tillfälle är en god början. Om du tillhör den grupp som inte går på krogen så ofta så rekommenderar jag att följa goda råd. Därtill fundera över sällskapets önskemål, sammanhang och budget. Ta hjälp av vänner och bekanta i ditt val, läs recensioner men ta inte allt på orden – de bygger på personliga åsikter. När valet är gjort så gå dit med öppet sinne. Ta ditt sociala ansvar. Utgå från att personalen är kompetent och att de är där för att göra ditt besök så bra som möjligt.

Mina bästa och mest frekventa besök är på restauranger med glad, rapp och kompetent service, god vällagad enkel mat, väl utvald vinlista, bra musik, rena lokaler, rätt belysning och dessutom passion, integritet och personlighet. Låter enkelt, eller hur? Låt mig tipsa om tre krogar som sällan gör mig besviken;

Rolfs Kök

Den ultimata kvarterskrogen. Kvick, kompetent service, god mat, grym vinlista och en opretentiös och glad stämning.  Jonas Bohlins inredning känns fortfarande aktuell och även om det alltid är fullt så lyckas personalen nästan alltid fixa ett par platser i baren.

Tegnergatan 41, Stockholm
rolfskok.se

Babette

Härlig New Yorkig stämning där det är lätt att känna sig som stammis. Flaskorna flyger ut i stadig takt och att några av Sveriges bästa sommelierer äger och jobbar här gör inte det hela sämre direkt. För oss krogisar är det inte stället att gå till om man vill vara anonym. Enligt mig Stockholms bästa boqueronesservering. Och vem gillar inte vin och pizza?

Roslagsgatan 6, Stockholm
babette.se

La vecchia signora

Det spelar ingen roll vem som är sällskapet när jag går till La Vecchia Signora. Det är det perfekta stället att gå till oavsett om det är dejt, familjemiddag, kompisgänget eller varför inte en solomiddag i baren. Man blir alltid väl omhändertagen och maten är som att komma hem till ”den gamla damen” på riktigt. Om vinlistan med otalet viner från främst Piemonte gör dig obeslutsam, be gärna den duktiga personalen om hjälp.

Åsögatan 163, Södermalm, Stockholm
lavecchiasignora.se

SMAKLIG SPIS!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.