Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Rock'n'roll på bolis

Rock'n'roll på bolis

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

SMÅ PARTIER* - Nu på fredag, den 5 april, släpps ett antal riktiga toppviner. Jag har listat tre vita, tre röda, tre exklusiva och tre som dessvärre blivit flyttade till ett senare lanseringsdatum men som är värda att hålla utkik efter. Det ska sägas att urvalet var en svår match - lanseringen håller grymt hög nivå och det finns mycket kvalitet att fynda. Jag har valt med hjärta och hoppas att er smakpalett är lika rock'n'roll som min!

3 x vita

Savennières, Roche aux Moines 1999, Loire, nr 96313, 269 kr, 360 flaskor
Chenin Blanc från Savennières är en riktigt akilleshäl för mig då jag formligen älskar det. Med lite ålder, som här med 20 år på nacken, tittar bivax och honung fram mellan tallkåda och mogna äpplen. Lång eftersmak med lite oxidativa toner, viss syra kittlar tungan, men med tanke på årgången dricker jag upp det här snart. Monique och Tessa, mor och dotter, gör det här vinet med biodynamiska metoder på hög höjd med utsikt över Loirefloden.

Turonia Albariño 2017, Rías Baixas, nr 90490, 149 kr, 6000 flaskor
Jag är även svag för druvan Albariño, speciellt när den kommer förpackad med en grön frisk doft, sval mineralet och ett angenämt syrabett, direkt från ståltanken. Vinet från Rias Baixas i nordvästra Spanien andas havets sälta, Päronsplitt, lime, vit persika och aprikos. Ett krispigt och generöst vårvin, perfekt till havskräftor eller på egen hand i den första vårsolen.

Radikon Slatnik 2016, Venezia Giulia,nr 99487, 279 kr, 360 flaskor
Skalmacererad Chardonnay med liten del Tokai Fruilano från årgången då naturvinspionjären Stanko Radikon tragiskt gick bort i cancer. I dag är det sonen Sasja som står för vinmakningen och filosofin att göra vin helt naturligt utan klarning, utan filtrering och utan tillsatt svavel. Ett skimrande orange vin, helt torrt med en stram nötighet, torkade aprikoser och pomerans, viss kryddighet i det sträva men angenäma mineralrika avslutet. Det här vinet vill jag dricka direkt till kallskuret, men köper nog ett par extra flaskor och glömmer bort i källaren några år.

3 x röda

Becker Family Pinot Noir 2015, Pfalz, nr 99360, 149 kr, 8000 flaskor
Får man sträcka sig så långt som att säga att Fritz Becker gör vin på Pinot Noir i absolut världsklass? Ja, det får man, för när dedikation och kvalitet på frukt möts blir det oftast riktigt bra. Fritz älskar dessutom Motörhead och bara det är en kvalitetsstämpel i min bok. Pfalz är ursprunget för detta prisvärda familjevin med en rökig mineralitet, rödbärig frisk smak och charmerande längd. Ett riktigt Ace of Spades!

Occhipinti SP68 2017, Sicilien, nr 95835, 189 kr, 3000 flaskor
Jag intervjuade nyligen Arianna Occhipinti och hon är samma urkraft som sina viner. Jag tillhör skaran som vägrar se SP68 som hennes instegsvin, även om det är ett av hennes viner som kostar minst. Arianna jobbar helt enkelt inte på det viset. Den förföriska doften av Siciliens sydsluttningar, utsikten mot ett medelhav som sträcker sig mot Afrikas nordkust. Det är så vitalt och friskt, så mycket energi och charm att man bedåras på stört, gång efter gång. Det är ett vin att dricka och njuta nu, med 100 % klunkabilitet där röda bär, örter och josiga, livliga syror möter ett litet grepp av tannin, sjukt gott!

Montirius Vacquereyas Garrigues 2017, Rhônedalen, nr 95957, 199 kr, 8000 flaskor
Côtes du Rhône är ett stort område som sträcker sig mellan Vienne och Avignon. I södra dalen, närmare bestämt i trakterna av Vacqueyras och Gigondas hittar vi familjedrivna vingården Montirius som odlar biodynamiskt. I vinet hittar vi tonvis av garrigues, timjan, lavendel och rosmarin, en finstämd kryddighet samsas med josiga läskande röda bär och distinkt markör av syra och tannin. Inte lagrad på ek som man kan tro, här är det istället perfekt fenoliskt mogna druvor av Grenache och Syrah.

3 x exklusiva:
Gran Faustino 1955, Rioja, nr 91805, 2449 kr, 120 flaskor
När drack du ett vin från 1955 sist? Året då motboken avskaffades och Warszawapakten undertecknades. De 120 flaskorna som släpps lär gå åt till framtida jubilarer, och pensionspresenter då denna 64-åring är förvånansvärd pigg och vital. Mognaden är dock naturligtvis påtaglig i både färg och doft med tydliga Riojatoner där frukten är torkad och kryddad med dill och vanilj, kryddor, tobak och läder. Ett eldigt vin!

Barolo Monvigliero Fratelli Alessandria 2014, Piemonte, nr 95237, 579 kr, 120 flaskor
2014 är en kontroversiell årgång men här hittar vi ändå klassiska markörer, stramt och komplext trots sin ungdom. Tydlig frukt och stenig mineral, lite skog och mylla, tryffel och tjära. Stoppa gärna undan några år, om inte, så lufta gärna en stund innan servering till vilt och svamp.

Meursault Premier Cru Les Bouchères 2016, Bourgogne, nr 96348, 765 kr, 480 flaskor
Jag tänkte helstekt piggvar så fort jag kände doften av vinet i glaset. Priset är kanske i  kraftigaste laget men Bourgogne kostar i dag, och visst, du får ändå mycket vin för pengen. Ungt men med utvecklad doft, pigga och intensiva smörtoner, nötter och frukt och ett kryddigt men fräscht avslut.

Tre x hits som skulle ha lanserats men som tyvärr har flyttats.

Vulkanvinmakaren Frank Cornelissens Susucaru Rosso 2017 och Munjebel Rosso 2017 från Etna på Sicilien är flyttade till 26 april.
Alp-Nebbiolon Sassella Rupestre 2012 från Menegola Walter är flyttad till 3 maj.

Skål!

#drickmindremenbättre

*Små partier lanseras vanligen två gånger i månaden, på fredagar. Det här dryckerna finns i begränsat antal och under en begränsad tid. Vissa butiker har små partier i sitt sortiment – det hela bygger på kundefterfrågan. Om din butik blivit utan dessa små goda partier kan du alltid beställa vinerna genom Systembolagets hemsida.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.