Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Långsamhet i luften och nobla droppar i glaset – Montepulciano levererar harmoni

Långsamhet i luften och nobla droppar i glaset – Montepulciano levererar harmoni

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 2 minuter

November bjuder tre nya årgångar från erkända Poliziano. Viner som kommer med tradition och koncentration, i snygga kostymer. Sugen på att känna vibbarna från ett stilla, vackert Montepulciano?

Det har hunnit gå rätt många år sedan jag gick uppför backen i den gamla stadskärnan i Montepulciano, högt uppe på berget, i trakterna av Siena. Siktet var inställt på Enoteca Poliziano, då med adress Piazza Grande. Exakt vilka viner som provades finns inte längre i minnet, men många intryck sitter kvar. En fantastisk stillhet, ett otroligt lugn, under tidig höst. Stenstadens tempo reglerat av domens klang. Stilla, lågmälda luncher i gränderna. Få och långsamt strosande besökare. Vackert, njutbart. Minns att det var just en lite förnäm känsla att ensam bänka sig med en vinflight i enotekets sobra miljö, smakfullt stylad i den gamla byggnaden. I glasen en kraftfull, tuff och självklar elegans. Vino Nobile di Montepulciano.

Att samla på vinminnen är ingen tokig sysselsättning och det funkar fint utan att resa. Tricket är då att välja ett par bra viner från platsen du vill lära känna, viner som speglar traditionen, och att avsätta lite extra tid för intrycken. Montepulciano kan du fånga med hjälp av några representativa Vino Nobile som kommer i nya årgångar i november. I glaset får du då en tradition som går tillbaka dryga tusentalet år i tiden, som var blomstrande på 1500-talet i det fina Siena, som hyllades på 1600-talet vid det engelska hovet och som har älskats av vinnördar sedan dess. Du får druvan sangiovese, här kallad prugnolo gentile, till minst 70 procent. Du får minst ett par års ålder, ofta mer, och du får en DOCG-status som har funnits där sedan 1980.

Under november släpptes nya årgångar av tre viner från erkända producenten Poliziano. Tidigt 1960-tal planterades första vingården av Dino Carletti och sedan dess har sonen Federico Carletti tagit det hela vidare. Vingårdsarealen har mångdubblats, odlingsmetoder har förfinats och kvalitetsviner har hunnit bli klassiker. Poliziano arbetar i dag enligt ekologiska principer och är under omställning till att bli certifierade.

Sugen på att känna vibbarna från ett stilfullt Montepulciano? Får du någon gång chansen att prova på plats ligger nya, tjusiga enoteket Le Stanze del Poliziano på adress Via del Poliziano 1. Flaskorna som gör jobbet förnämligt på din hemmaplan, är följande.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2017, lanserades den 3 nov, nr 92631, 229 kr

Frisk strävhet i ett körsbärsfyllt, bärigt vin, lite lakrits i tonen och viss örtighet. Ren och fräsch stil. Tufft, maffigt vin i snygg kostym. Druvor är till 85 procent sangiovese och resterande del består av canaiolo, merlot och colorino.

Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2017, nr 92641, 399 kr

Endast sangiovese, här från ett enskilt vingårdsläge, och stora, franska fat under 16 till 18 månader. Tydlig strävhet även här, men något mjukare i kanten. Massor av mörka körsbär, kraftfull karaktär med ändå elegant och med den där självklarheten.

Nobile Le Caggiole 2017, nr 92633, 799 kr

På gång i november är även detta vin, i mycket liten kvantitet. Ännu inte provat, men vi kan nog våga gissa på en god ambassadör för Vino Nobile, i Polizianos anda. Kanske ett tredje vin i en hemmaflight under kommande helger? Häng på låset.

Fler viner från Poliziano finns i Systembolagets beställningssortiment.

Mer om Poliziano, vingården och enoteket hittar du HÄR 

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.