Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Hantverksviner – från naturlig barbera till argentinsk drickglädje

Hantverksviner – från naturlig barbera till argentinsk drickglädje

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 3 minuter

NOVEMBER – Nyheter och vintips kommer i par denna månad, med ett gott hantverk som gemensam nämnare. Lena Ekberg bjuder en fin blandning som förgyller höstmörkret.

Det är ofta givande att testa fler än ett vin från samma producent eller ursprung. Du får förstås en bredare bild som ännu bättre fångar en inriktning eller plats. Eller, om du väljer fler än en flaska av samma vin, en möjlighet att se hur vinet utvecklas över tid. Ledord för tipslistan är nyskapande, personligt och ansvarsfullt, med leveranser från Argentina, Frankrike, Sydafrika, Italien och Spanien att förgylla novembermörkret med. Öppna sinnet och bered dig på intressanta möten i vinväg, exempelvis med Eduardo Soller och Ver Sacrum Wines, Uco Valley i Argentina.

monastrell_winetablegarnacha_winetable

Ver Sacrum Monastrell 2018, nr 72646, 182 kr

Ver Sacrum Garnacha 2018, nr 71555, 182 kr

Ver Sacrum – nytt och superläckert från Argentina

Ett nytt par har gjort entré i beställningssortimentet, i samma tjusiga etikettkostym. En garnacha och en monastrell med etiketter som för tanken till svägerskans vansinnigt fina jugendmöblemang, ska tipsa henne om de helt självklara husvinerna. Men egentligen inte för etikettens skull, utan för att detta är sann drickglädje i rödfruktig form från Uco Valley. Friskt, rent och klunkvänligt. Bakom Ver Sacrum finns idén att göra viner på medelhavsdruvor, som rycktes upp på 1950-talet för att ersättas med malbec. För vinmakare Eduardo Soler och ”Team Garnachista”, en grupp odlare med detta fokus, handlar det alltså om mångfald i vingårdarna och flaskor som berättar om växtplatsen. Ett drygt tiotal druvsorter odlas och på vissa ställen finns fantastiska förutsättningar för exempelvis garnacha och monastrell. Hantverk gäller i vineriet, bara naturlig jäst och ingen filtrering. Det övriga receptet är en andel stjälkar med i musten, kort kolsyrejäsning, stora cementfat och, för garnacha, viss del på gamla fat. Testa de snygga nykomlingarna som tar dig till ett annat, nytt Argentina. Vill ju samtidigt nämna att detta par även har en storasyster som bjuder på garnacha under annan läcker etikett, Gloria med nummer 78810.

LudditeSaboteur_winetableNavaherreros_winetable

Luddite Saboteur 2019, nr 91237, 209 kr

Navaherreros Garnacha 2018, nr 92038, 199 kr

Två favoriter bildar par ­– vitt plus rött i nyhetssläpp
Nu är de här igen, två favoriter som släpps på nytt den 24 november i det tillfälliga sortimentet. Den vita är en goding från Sydafrika och Luddite Wines. Citrus, grape och  mogen stenfrukt på främst chenin blanc plus blanc fumé och viognier. Förra omgången var riktigt härlig, dags att lägga vantarna på den nya. Navaherreros från Vinos de Madrid är den röda i detta goda par. Garnacha i lätt och klunkvänlig form. Hur låter inte jordgubbar, apelsinskal, lingon och örter i en salig mix? Bra till vego.

LaNapoléon_winetableVignesCentenarires_winetable

3 x Clotaire Michal Beaujolais-Villages La Napoléon 2018

3 x Clotaire Michal Beaujolais-Village Vignes Centenarires 2018

Pompette Clotaire Michal – tider för beaujolais

Beaujolais ligger rätt så här i slutet av november, men tänker årgång 2018. Bra, välgjort vin från detta distrikt är verkligen inte fel att ha på lager. Därför kommer partipset nu i form av ett helt sexpack. Testa en första omgång, notera och upplev vinerna ett par gånger till, efter ytterligare tid. Det här är flaskor som fixar all den extra tid du möjligen har lust att vänta. Producenten Clotaire Michal befinner sig strax utanför Brouilly och inriktningen motsvarar den biodynamiska plus hela goda hantverkskonceptet. Nummer ett är fruktigt, bärigt och elegant på gamay. Jämför det här vinet, från de ”unga” vinstockarna på sisådär 80 år, med nästa. Nummer två kommer av ännu äldre stockar, sekelgamla som namnet anger. Komplext, mörkfruktigt och riktigt lagringsdugligt, ingen stress.  Vinerna beställs via Pompette.eu och på sajten finns fler fina lådor.

RadicieFilari_winetablecascina_winetable

1 x Radici e Filari La Matòta Barbera d’Asti 2018

1 x Cascina Corte Barbera Langhe 2017

Italiensk låda – naturlig barbera dubbelt upp
Nytt på lådlistan i beställningssortimentet är en dubbel hälsning från Piemonte för dig som gillar mer av naturliga drag, närmare bestämt från Piobesi d’Alba och Dogliani. Ekologisk och bra produktion. Matòta står för ung flicka, ett vin som är ungt och fruktigt i stilen. Inga ekfat har varit med, utan bara ståltank, avskalat och rödbärigt. Får vinmakaren Emanuele själv bestämma väljer han en lyxig pizza till detta vin. Cascina Corte har mer dämpad fruktighet och toner från tillverkningen. Lite syrlig karaktär på de röda bären och några månader på stora ekfat. Vinner på att luftas rejält.

En hel laddning från Katalonien – extratips

Helt ny i beställningssortimentet är denna prisvärda låda från Penedès, kul att plocka ur under kommande storhelger. Inte provad, men importören står vanligen för spännande val av hantverk med bra produktion från det nya Spanien. Lådan innehåller sex buteljer och privatimporteras via SB, namn Blandlåda Penedès, 1080 kronor. Mer info finns även på Winedog.se

1 x Ull de Llebre 2018, Joan Rubió Tiques, rött helt på tempranillo.

1 x Méthodic, ett orangevin med en veckas skalmaceration.

1 x Origen 2018, Esteve i Gibert, vitt på druvan xarel-lo.

1 x Blanquet 2017, Ancestral, lätt mousserande på ursprunglig metod.

1 x Terraprima Blanc 2018, Can Rafold del Caus, xarel-lo, macabeo och malvasia.

1 x Terraprima negre 2016, cabernet franc, garnacha och syrah på fransk ek.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.