Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Loiredalens gröna drottning – chenin blanc

Loiredalens gröna drottning – chenin blanc

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Hon är mumsig, hon är flörtig och komplex. Hon är ett rosa läppstift och somriga klänningar. Hon är festens sprudlande gäst och skrattet mellan raderna. Jag är säker på att chenin blanc är en hon. Loiredalens drottning.

Druvan chenin blanc kommer ursprungligen från Loiredalen i Frankrike och är släkt med både sauvignon blanc och savagnin. Första gången som druvan nämns är redan år 845 i klosterskrifter från Anjou, ett område i Loiredalen. Här på berget Mont Chenin odlades druvan och fick troligtvis sitt namn därefter.

Chenin i många stilar

Det är en otroligt mångsidig druva som görs i allt från friska torra viner till eklagrade, liksom mousserande och ädelrötade söta viner. Det som förenar är den höga syran, den generösa frukten och att vinerna är lagringsdugliga. Chenin blanc kan stoltsera med en elegans i kombination med toner av ananas, passionsfrukt och gula äpplen, blommor och honung, liksom dovt hö och bivax. Ofta hör man att druvan ger en doft av våt ull. Det låter kanske inte så gott, men det är svårt att förneka chenin blanc. En druva som snarare är sommelierens favorit än den breda massans.

Druvans egenskaper

Druvan har ett tjockt skal och växer frodigt. Ett angenämt problem kan tyckas men faktum är att det kräver mycket jobb i vingården för att hålla nere skörden och öka kvaliteten. Hon får knoppar tidigt och mognar sent och har en tendens att locka till sig ädelröta vilket ger några av världens bästa söta viner. Samtidigt som hon är motståndskraftig mot mildiou.

Chenin blanc i Loire

I Loiredalen mellersta delar är chenin blanc den viktigaste gröna druvan. De mest kända områdena är Vouvray, Anjou, Saumur, Savennières, och Coteaux du Layon. Vouvray är förmodligen det mest kända området där chenin blanc görs i flera olika stilar, klimatet är svalare och den grusiga, leriga jorden med tuffeau ger friska mineraldrivna viner. I Anjou gör man gärna fatlagrad chenin blanc medan Saumur är känd för sina mousserande viner där den kalkrika jordmånen ger hög syra. Länge inåt, längs med floden, ligger Savenniéres som sägs göra världens bästa chenin blanc och spås få Grand Cru status. Stilen är mer komplex och fyllig med rikare frukt. Här finns även Savenniéres Roche aux Moines AOP som är en appelation för 7 producenter på samma sluttning och Coulée de Serrant AOP som är en 7 HA stor appellation som tillhör en enda producent (Nicolas Joly) och är Frankrikes enda 100% biodynamiska AOP.

Söta Chenin

Gillar du söta viner är det Coteaux du Layon i Anjou-Layon du ska ha koll på där himlen kan ha skickat ner några små vinänglar för att skapa de ädelrötade vinerna. Quarts de Chaume är Loire första Grand Cru för söta viner och Bonnezeaux är i stort sett på samma nivå.

Världens druva

Sydafrika störst på Chenin Blanc

I Sydafrika står Chenin Blanc för mer än 18% av den totala planteringen. Det innebär att Sydafrika har störst plantering i hela världen. Förut stod druvan för stora skördar och bulk och användes mycket i brandy, men idag satsas det alltmer på kvalitet än kvantitet. Här går druvan ofta under namnet Steen och kom troligtvis hit på 1600-talet med franska hugenotter som tvingades fly landet efter franska religionskriget. Här blir den mer fruktdriven och koncentrerad med smak tropisk frukt som melon och ananas jämfört med Loiredalens mer mineraldrivna och friska viner.

Andra länder som gillar Chenin

I USA och närmre bestämt Kalifornien har chenin blanc varit det man brukar kalla för arbetshäst. Den senaste tiden har druvan dock fått ett uppsving på grund av mindre odlare i Sierra Foothills, Mendocino och Santa Barbara liksom i Central Valley där man försöker efterlikna den franska stilen och tar ut mindre skördar och ökar kvaliteten.

Den 15 juni firar vi internationella chenin blanc dagen under #drinkchenin. När du väl öppnar dörren för henne stannar hon kvar som en favorit.

Annons

Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2021

Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2021

Land:Frankrike, Loiredalen
Pris:199 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2021

Land:Frankrike, Loiredalen
Pris:199 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Smaka på ett vin med klassiska smaker och klingande ren fruktintensitet. Citronskal, nässlor, passionsfrukt, lime och läskande syrlighet i en perfekt blandning. Utmärkt till räkor, len fisksoppa och det mesta med getost – men även som svalkande aptitretare.

NR: 2227

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.