Louis Roederer Rosé – en jordnära balett
Lästid: 4 minuter
Det vilar poesi över champagnehuset Louis Roederer. Här sammanflätas historia och nutid där smaker och dofter tar form ur kunskap, passion och en stark tro på det biodynamiska. Vi tar oss tillbaka till en varm afton i slutet av augusti och sex talande årgångar av Louis Roederer Rosé.
Det här är historien om visionären Louis Roederer, som år 1827 tog ledningen över ett champagnehus i Reims. Louis – han var en målmedveten och viljestark man som satsade allt på sina vinrankor. Vartenda steg behärskade han, från jord till källare, och fram växte vad som idag hör till världens främsta champagner. Viner där kraft sammanflätas med elegans och finess. Champagner – ”i samma anda som en Edgar Degas Ballerina” – som husets källarmästare Jean – Baptiste Lecaillon formulerade sig vid lanseringen av mästerverket Cristal Rosé 2012. Och inte är det bara Cristal Rosé som dansar balett – även husets årgångsrosé är en uppvisning i sig.
För att landa i roséchampagne. Lika näpet solnedgångsrosa var himlen, den ljumma kväll i slutet av augusti då det traskades Sibyllegatan ner för middag och provning med en livad skara champagneentusiaster. Den tryckande sensommarluften fick spricka upp med en magnumflaska Louis Roederer Brut Vintage, basårgång 2016. Bubblorna spred sig över rummet så pass uppvaktande att morgondagen genast kändes långt borta. En vacker start mot en vacker fortsättning. Och eftersom alla vackra kvällar förr eller senare går mot rosa, slog vi oss ner för en provning av sex årgångar Louis Roederer Rosé – 2014, 2012, 2009, 2007, 1999 och 1998.
Det kan vara värt att nämna. Roséchampagne är inte bara rosa, utan många gånger en skiftning som talar för än mer djup och koncentration. Ingenting är att ta för givet, det finns roséchampagne av olika slag. Några är mest rosa, medan andra tar dig till små rosa moln. Louis Roederers roséchampagner hör till de senaste. Här får pinot noir från solvarma kalkrika sluttningar i Cumières tala genom struktur och fruktigt delikata toner. Druvorna avstjälkas utan att krossas och jäser med musten i närmare tio dagar för att alla aromer ska utvinnas. Musten blandas sedan med omkring 30% chardonnay och dras över till ståltankar och 20 % ekfat, för jäsning. Karaktäristiskt för Rosé Vintage är att den får mogna under fyra år på jästfällning och minst sex månader efter degorgering.
Känslan är elementär. Obeslöjad. Från jord till bord. Samtidigt väcker det här så mycket nyfikenhet.
Louis Roederer Rosé 2014, nr 77226, 629 kr
Den aktuella årgången av Louis Roederer Rosé är 2014. Vilken också blir den första att prova. En vital champagne från året då vädret dansade vals mellan vårlig värmebölja, en höstlik sommar och en varm sensommar. Nyckeln till ett gott resultat vilade lika mycket i jorden som i vinböndernas händer. Och nyckeln till våra champagnehjärtan vilar här lika mycket vid spirande röd frukt som vid struktur och läskande syra. Känslan är elementär. Obeslöjad. Från jord till bord. Samtidigt väcker det här så mycket nyfikenhet. Vad händer om 5, 10 eller kanske till och 20 år? Blir koncentrationen än mer djupsinnig? Kommer den där lätta undertonen av mineral ta oss ännu närmare havet? Allt talar för det.
Två år tidigare var det lite mer komplicerat. Om vi ser till växtperioden. Louis Roederer Rosé 2012 föddes under ett år med oberäkneligt väder och låga skördeuttag. Sådan tur att tuffa förhållanden många gånger leder till storslagna resultat. Axlarna sjunker en decimeter medan tolvan viskar mogna ord. Ger förnimmelser om sommarens solvarma smultron simmandes på len, ovispad grädde. Samtidigt så kittlande. Smaka på den där salta kritigheten som lägger sig längre bak på tungan. Som känslan att strosa barfota längs strandbrynet och andas in doften av färska ostronskal. Precis som årgången är smaken komplex och eftersmaken har inte alls bråttom.
Årgång 2009 kan närmast beskrivas som kontinental. Solmogen varm frukt. Smultron och grädde har gått över i en smygande smörkolaton. Det här är ett varmt år som i vissa fall kan ha kämpat med elegansen. Därtill i stenhård konkurrens med hyllade 2008. Men, i vanlig ordning behöver vi aldrig oroa oss när det gäller ett vinhus som detta. Louis Roederer 2009 tar för sig. Doften är stor, smaken rik samtidigt som elegansen och den pigga syran inte låter sig skrämmas. Några omkring bordet utropar 2009 till favorit. Själv har jag alltid haft svårt att välja bara en att älska.
Om 2009 gjorde en del väsen av sig så upplevdes 2007 som aningen mer blygsam. Likt den vackra Austinrosen, som behöver uppmärksamhet för att blomma. Ger du den din tid vecklar det mest bedårande av bladverk ut sig, lager på lager av tunna men häpnadsväckande starka blad, som försiktigt skiftar i de skönaste av nyanser. Druvorna till Louis Roederer 2007 har mognat långsamt och till perfektion. Champagnen blir som vackrast om du stannar upp en stund. Utan brådska. Tänk Adagio – en balettkombination som fokuserar på långsamma, graciösa rörelser och kroppskontroll. Så ödmjuka och så genomtänkta former. Så ståtligt. Ge en stund i glaset eller en stund till i källaren. Det här är och blir magi.
”Vinerna ska fånga känslan av vinets ursprung. De ska vara genomlysande och får inte bära någon karaktär av vår vinmakning”
Jean Baptiste Lecaillon
Vi tar oss 21 år tillbaka i tiden. Till den exceptionella mognadens år 1999. Både kvalitet och kvantitet påminde om fantastiska årgångar så som 1970 och 1982. Syran klassades som förhållandevis låg, i likhet med 1959. Jag som är såld på syra saknar ändå ingenting här. Louis Roederer 1999 är livskraftig, fyllig och balanserad. Syran är stiligt hopflätad med mognadstoner. En champagne som tar rymd och ger tid, tankar och djup smak. Med min smak är denna perfekt drickmogen nu.
Det är häftigt att prova två äldre årgångar med bara ett år emellan. Få jämföra årens gång på så nära håll och samtidigt se hur mycket som kan utvecklas på bara ett år. Louis Roederer 1998 – crescendot. Året som bjöd på en stor skörd och visar att vi kan få både kvantitet och riktigt hög kvalitet. Nyanser som aldrig sinar. Rikedom och finess. Det som särskilt väcker förtjusning är att det mitt i all denna graciösa och finslipade balett finns en publik, lekfullt varm ton. Ett mästerverk både att dricka nu och att spara.
Solen har gått ner. Samtalen upprymda. Tacksamma. Louis Roederes champagner är en upplevelse både i nuet och över tiden. Denna kväll är en ynnest, upplevd med stor ödmjukhet. Skildringen ovan är för att inspirera. Men i slutändan har dofternas och smakernas värld inga gränser. Louis Roederer kommer att tala personligt till dig och upplevelsen är alltid din egen.
”Jorden är vinets källa. Att upptäcka naturen, analysera jorden, känna in omgivningen och andas den friska luft som omger vinrankorna är essentiellt”
Louis Roederer