Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Lubanzi – hunden, vandringen och hållbarheten i fokus

Lubanzi – hunden, vandringen och hållbarheten i fokus

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Det finns mängder av vinproducenter runt om i världen som sätter hållbarhet i fokus. Man visar upp certifieringar, jobbar ekologiskt, studerar planeternas rörelser och skapar utbildningsfonder för sina arbetare. Men jag har aldrig stött på någon som arbetar så fullkomligt dedikerat som grabbarna bakom Lubanzi Wines.

Det här företaget skapades av Charles Brain och Walker Brown som träffades i Sydafrika 2014 när dom båda var där som utbytesstudenter. Man hade tidigt bestämt sig för att skapa något som skulle göra skillnad i världen och tillsammans begav dom sig ut på en 16 mil lång inspirationsvandring i den Sydafrikanska bushen. När dom kommit in på vandringens andra dag så fick dom plötsligt oväntat sällskap av en herrelös hund. Lokalbefolkning kallade honom Lubanzi och denna nyvunna vän följde Charles och Walker under de följande sex dagarna. Den här upplevelsen, vandring och hund inkluderat, blev en stor inspiration för kompisarna och två år senare flyttade dom permanent till Sydafrika för att starta en business som skulle kunna hjälpa dom att ge tillbaka till det land som dom hade kommit att älska. Valet föll på en egen vinproduktion.

Porträttbild på hunden Lubanzi
Herrelösa hunden Lubanzi är numera CEO på vineriet.

Tillsammans med två andra välkända Sydafrikanska vinprofiler, Bruce Jack och Trizanne Barnard började man skapandet av Lubanzi Wines. Redan tidigt i processen bestämde man sig för att också arbeta ihop med Pebbles Project, som är en icke vinstdrivande organisation vilken arbetar med vingårdsarbetarnas barn i utbildnings- och hälsofrågor. Pebbles Project föder över 1000 barn varje dag och under 2022 hade man 4500 bokade besök på de olika hälsoklinikerna som man etablerat. Man har också ett stort antal rullande bussar som erbjuder allt från datautbildning, bibliotekverksamhet, låneleksaker och special assistans för barn med inlärningsproblem. Det är till denna verksamhet som Lubanzi Wines donerar häpnadsväckande 50% av sin nettoinkomst.

Porträttbild på Charles Brain
Ena vandraren och grundaren, Charles Brain.

Att engagera sig i sociala frågor var en självklarhet för de två grundarna men precis lika självklart var det att också stötta olika klimatinitiativ. Att driva en affärsverksamhet kommer påverka den planet vi bor på och då finns en skyldighet att minska dessa avtryck så mycket det bara går, menar Charles och Walker. Därför är man medlemmar av bland annat organisationerna Carbon Neutral och 1% for the Planet. Detta idoga klimatarbete har resulterat i att Lubanzi Wines är certifierade B-Corporations ©, vilken påvisar på den högsta standarden när det kommer till både socialt och klimatmässigt hållbarhetsarbetet.

Porträttbild på ena grundaren Walker Brown
Andra vandraren och grundaren Walker Brown.

Lubanzi har ganska nyligen introducerats på den svenska marknaden och förutom lanseringen av deras röda blend i början av Juni så hittar man även Lubanzi Sparkling Cinsault på hyllorna. Vinet är buteljerat i en 200 ml, klimatsmart, aluminiumburk och druvorna kommer från 35-åriga gamla stockar planterade i Swartland. Precis som namnet antyder har vinet också fått en liten kyss kolsyra som ger det där lite extra pirret på tungan.

 

Intresserad av en vinprovning av Sydafrikanska viner? Läs mer och beställ din plats i vår webbshop.

 

Annons

Dulban Garnacha 2020

Dulban Garnacha 2020

Land:Spanien, Katalonien
Pris:32 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:<0,3 g/100ml
Volym:250 ml

Dulban Garnacha 2020

Land:Spanien, Katalonien
Pris:32 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:<0,3 g/100ml
Volym:250 ml

Från Katalonien i Spanien ett rött fräscht och josigt vin på ekologiskt odlad garnacha paketerat i den populära och hippa aluminiumburken. Vin på burk är inte bara hipt, det är dessutom ett mycket klimatsmart val som vi kommer få se mer av i framtiden. I denna burk sjuder doft och smaker av skogsfrukt, vildhallon och blåbär i ett örtigt avslut där en ren och frisk syra klingar ut i milda tanniner. Servera vinet lätt svalt och gärna i stora glaskupor till ljust kött och vegetariska rätter. Formatet gör sig dessutom alldeles perfekt på picknicken

NR: 2421

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.