Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Maffiga vintips i september

Maffiga vintips i september

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Det märks att oktober står för dörren då det är tungt fokus på röda viner till mustiga höstgrytor på vilt och svamp. Vi laddar upp med goda böcker och goda viner – wake me up when September ends!

Tillfälligt sortiment tisdag 29 september

Som både jag och många av mina kollegor sagt, är vi glada att det åter går att beställa TS-produkter till lokala butiker, så resten av Sveriges vinvänner också har en chans att få hem värdiga intressanta viner. Oktober är förövrigt lite av en favoritmånad för mig: normalt sett har det betytt stort fokus i ateljén inför vinterns kommande utställningar, men det finns också något ledigt över att inte vara ledig längre. Att fokusera på vardag och kneg, lämna och hämta barn i skola och på aktiviteter, att inte konstant ha vänner på över på vardagsvin vid poolen, att känna smaken av grönt te på kvällen och längta till helgens långkok och den där extra goda raketen rött eller att äntligen få falla in i en bok och stanna kvar.

Här nedanför hittar ni det mesta av det bästa som vi haft möjligheten att prova igenom för septembers sista lansering. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

VITT VIN

Bründlmayer Riesling Seeberg 2019, Österrike, Kamptal, TSE 92801, 239 kr

Österrikisk vingårdsriesling från Kamptal med inbjudande fruktig doft, torr och syrlig, härlig mineralitet och lång eftersmak av söt gul frukt och syrliga vinbär. Bründlmayer har gått i bräschen för den Österrikiska vinnäringen och prioriterar ekologisk harmoni i vingårdarna. (Vinunic, 360 fl.)

Kullabergs Vingård K 2018, Sverige, Kullaberg, Skåne, TSE 91320, 449 kr

Torrt och varmjäst “botrytisvin” från Skåne på druvan solaris. Nässlor och krusbär i doft och smak med en halvtorr munkänsla och karaktär av ädelrötan. K 2018 vann just guldmedalj i världens största vintävling International PIWI Wine Awards. En torr och solig odlingssäsong gav perfekta förutsättningar att ädelröta skulle utvecklas. Dessa druvor valdes ut, bär för bär, och jästes först separat för att sedan försiktigt blandas. Endast 550 flaskor producerade varav 500 har just DU möjlighet att lägga beslag på. (Kullabergs Vingård, 500 fl.)

Weingut Rosi Schuster Aus den Dörfern 2019, Österrike, Burgenland, TSE 90266, 159 kr

Grüner veltliner med en mindre del sammansatt örtkryddig fieldblend, en så kallad gemischter satz. Örtig blomsteräng med söt gul frukt och vag vitpepparton. Frisk syra, gula päron, melon och ett vitpepprigt avslut med fin längd. Rosis son Hannes har tagit över och sköter vingården med varligaste hand, till bra pris dessutom! (Johan Lidby, 1800 fl.)

Greywacke Chardonnay 2016, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 90329, 229 kr

Svavelosande chardonnay med kraftfullt uttryck från unik jordmån. Mer i doften hittar jag fikon, äpple, citrus, smörkola och vanilj till en fet och koncentrerad men mineralstinn karaktär med fin syra i längden. Stiligt från Kevin Judd som även är fotograf och plåtar sina egna etiketter. (Handpicked Wines, 480 fl.)

ORANGE VIN

Klinec Gardelin 2016, Slovenien, TSE 90543, 349 kr

Slovensk favorit på återbesök. Aleks Klinec bedriver biodynamiskt jordbruk och är ekologiskt certifierad. Riktigt häftigt orangevin som legat fem dagar med skalen. Aprikos, nötter och örter i nosen. Ett charmigt, torrt och syrligt slovenskt toppvin på pinot gris. Endast 600 flaskor och med en prislapp som flera ryggar för. Men lita på mig, gör inte det – prova och njut! (Wine Waves, 600 fl.)

RÖTT VIN

Greywacke Pinot Noir 2017, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 90328, 249 kr

Pinot noir från sydliga delarna av Marlborough på Nya Zeeland. Här bjuds en syrlig doft av jordgubbar och skogshallon. Syrligt är det även i smaken som har en örtig karaktär med koncentrerad frukt och sval syra samt ett rökigt avslut, helt klart Bourgogneflirtigt. (Handpicked Wines, 900 fl.)

Ch Galius St Emilion Grand Cru 2016, Frankrike, Bordeaux, Saint-Emilion, TSE 93600, 279 kr

Merlotdominerad Bordeaux med liten del cabernet franc som osar blåbär och plommon, ceder, fat och läder i en aptitlig kombo. Hög fokuserad koncentration, tydliga fat med vanilj och ek samt ett avslut av mörka plommon, grön paprika och svartvinbär. Häftigt St Emilion-uttryck för bra prislapp. (Wine Affair, 360 fl.)

Domaine Raspail-Ay Gigondas 2016, Frankrike, Rhônedalen, (TSE 90206, 279 kr)

Inbjudande mineralisk doft av järn, blod och röda bär. Fullt fokuserat, stramt med söt frukt som lättar upp tanniner och syra, koncentration och en riktigt rak höger! Mörka körsbär, hallon, plommon, örter och lakrits. Största del grenache, lite syrah och mindre del mourvèdre. Raspail-Ay ligger i hjärtat av Gigondas och utgörs av 19 hektar sammanhängande vingård, de arbetar traditionellt med stor respekt för naturen och deras omgivningar och gör dessutom endast ett vin – det här – så vad väntar du på? (Panache, 240 fl.)

2 x Cigliuti

Cigliuti Barbaresco Vie Erte 2016, Italien, Piemonte, TSE 92346, 399 kr

En av Barbarescos storheter. Förföriskt doft av sensuella och köttsliga lustar. Sammetslen tannin, röda sidenlakan med mönster av rosor, viol och saftiga körsbär. Lillesyskonet i dagens dubbel som odlas på sandrika jordar där vinstockarna är ca 20 år gamla. Elegans och tillgänglighet för att drickas ungt, ett underbart Barbaresco-kap från kanonårgång. (Enjoy Wine & Spirits, 900 fl.)

Cigliuti Barbaresco Serraboella 2016, Italien, Piemonte, TSE 92379, 499 kr

Storesyskonet Serraboella odlas istället på mer kalkrika jordar och vinstockarna är upp mot 60 år gamla. Det ger mer komplexitet, mineralitet, koncentration och kraft i vinerna, mer Barololikt om man så vill säga. Toppårgången 2016 bjuder en sirlig och vacker doft av röd frukt. Komplex och sexig, kraftfull och elegant. Rent ut sagt, sjukt gott! (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

2 x Grimaldi

Giacomo Grimaldi Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSE 92246, 299 kr

Dunderårgången som gett finstämd nebbiolo från två vingårdar i byarna Barolo och Novello. Rödbärig, rosenkindad nyponkli med vaga finlirande fat. Fullmatad med komplexa smaker, rosor, nypon, viol, körsbär och vegetativa inslag. Gott till bra pris och vi kastar med ett citat “Given the quality of his wines, I am amazed at how under the radar Ferruccio Grimaldi remains within the Barolo landscape. Grimaldi excels with juicy, fruit-driven Barolos endowed with terrific balance and harmony.” – Antonio Galloni, Vinous. (Panache, 4800 fl.)

Giacomo Grimaldi Barolo Ravera 2016, Italien, Piemonte, TSE 95132, 449 kr

Koncentrerat och med tydliga toner av körsbär, rosor och fat. Hög syra, strävt och redan nu larvigt gott. Ett spicy avslut, med flora toner gör att det känns läckert drickbart redan nu. Nebbiolo från 35-åriga vinrankor i det för Novello historiska vingårdsläget Ravera. Allt vinifieras dock i familjens historiska hem, högst upp i byn Barolo. Trots att vingården varit i familjens ägor sedan 1980 är 2016 första årgången vinet buteljeras separat, klassificerat under cru Ravera. (Panache Sweden, 1200 fl.)

Cannonau Le Anfore 2019, Italien, Sardinien, TSE 92609, 199 kr

Ekologiskt från Olianas gårdar på Sardinien i händerna på unga vinmakarstjärnskottet Elena Casadei. Cannonau är lokala namnet för grenache på Sardinien, här lagrat på anfora, precis som syrahn i förra tisdagens släpp. Förförisk och piggt rödbärig doft med toner av körsbär, viol, hallon och lakrits. Torrt och syrligt, smakar som det där godiset hallon- och lakritsdödskalle, men inte sött utan bara gott. (Brix Wine, 2400 fl.)

Myrko Tepus Saint Jean 2018, Frankrike, Provence, TSE 90039, 269 kr

Mer härlig grenache fast från Frankrike och Provence. År 2016 förverkligade Myrko Tepus sin vinmakardröm och införskaffade 12 hektar övergivna vingårdar i sina gamla hemtrakter i Esparron de Pallière. Två år senare och han presenterar detta resultat, helt galet! Floral doft av rosor, röda och blåa bär. Mycket torrt, stenigt och ungdomligt med röda bär som jordgubb och med en vibrerande grenachig josighet. Ett vin att trivas med helt enkelt. (Pompette, 600 fl.)

2 x Henriquez

Roberto Henriquez Santa Cruz de Coya 2019, Chile, Valle del Bío Bío, TSE 91136, 189 kr

Chiles okrönte konung av lokala druvan país. Naturligt vinmakeri från över 200 år gamla vinstockar som ger ett urtypiskt chilenskt ursprung av druva och terroir. Mjuk inbjudande parfym av nypon, rosor och lingon. Frisk syra och integrerat fin tanninstruktur. Välkommen till det nya Chile. (Handpicked Wines, 2000 fl.)

Roberto Henriquez Tierra de Pumas 2019, Chile, Valle del Bío Bío, TSE 91143, 199 kr

Kul vin men kanske inte det bästa i samlingen. Rödbärig doft, syrliga på gränsen till sura röda vinbär, tranbär och lingon på 100 % país, vad annars? Roberto, sin unga ålder till trots, ses idag som en av regionens ledande i producenter av naturliga hantverksviner, en Yoda för alla nya lokala wannabees! (Handpicked Wines, 1200 fl.)

Shafer One Point Five 2016, USA, Napa Valley, TSE 90341, 899 kr

OK, ska villigt erkänna att jag förmodligen inte kommer att köpa One Point Five själv. Det här är helt enkelt inte riktigt min grej, men, med det sagt, så är det ett jädra bra vin, fantastiskt balanserat och snyggt i sin smoking. Självklart fullmatad med svartvinbär och snygga fat, full av kraft och elegans. Stort och rejält voluptious, en klassisk och tydlig markör för det kraftfulla Napa cab-uttrycket. (Vinunic, 800 fl.)

Caparsino Caparsa, Chianti Classico Riserva 2014, Italien, Chianti, TSE 95066, 254 kr

Biodynamisk favorit från Radda. Här trivs sangiovese som gett rosor och röda körsbär i en maffig och fyllig stil. Trots maffet är det josigt med både syrliga lingon och tranbär med ett torrt stramt och örtig grönstjälkigt avslut. Paolo tog över efter sin far 1982 och har sedan dess jobbat helt fritt från kemikalier i området som är uppblandat av skog och fruktlundar. (Agrell & Hartley, 1800 fl.)

2 x Monteraponi

Monteraponi Chianti Classico 2018, Italien, Chianti, TSE 95149, 199 kr

Mer från Radda. Ekologiskt vin på 95% sangiovese och 5% canaiolo som spontanjäst utan tillsatt jäst eller temperaturkontroll. Hög frisk syra, mörkt röda körsbär, mineraliska toner, charmiga fat, gröna örter och svarta vinbär. Bra uttryck för adressen – gillar du Chianti Classico så är den din. (Lively Wines, 4800 fl.)

Monteraponi, Il Campitello Chianti Classico Riserva 2016, Italien, Chianti, TSE 95177, 399 kr

Ekologiskt vingårdsläge omgärdad av skog, fin sangiovesefrukt lagrad till Riserva. Mörka körsbär, hög syra, snitsiga fat med en stilrren i klassisk kostym. Jäsningen har skett på cementtank och lagringen på stora Slavonska- och Österrikiska ekliggare. Storleken större än ovan nämnda CC, men är den värd 200 kr till? Du får avgöra! (Lively Wines, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.