Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Tre aktuella blandlådor som fyller hösten med smak

Tre aktuella blandlådor som fyller hösten med smak

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Det finns ju en hel del kul blandlådor att hitta i floden av lanseringar – både via olika näthandlare och via Systembolaget. Här listar Andreas Grube tre klockrena och aktuella tips som just nu går att hitta på bolis.

Pietradolce 1, nr 76403, 1 026 kr (3 buteljer)

I min bok är producenten Pietradolce någon slags facit för nerello mascalese från Etna och Sicilien. Vackert parfymerade, med stiligt snidad struktur och smakdjup, samtidigt med fenomenal drickvänlighet. I den här lådan, från importören Vinoliv, samsas tre olika viner som med all önskvärd tydlighet visar upp Pietradolces storhet.

Först har vi deras instegsvin Etna Rosso 2018, ljust och lätt med både solmogna röda bär och lite kärva lingontoner. Perfekt klunkvin till både charkbrickan och kantarelltoasten. Det följs upp med Archineri Etna Rosso 2017, vackert floral och med lite mer tryck i frukten – ändå i den där läskande stilen som gör att man lätt dräper en flaska på nolltid. Lådan innehåller även Contrada Rampante Etna Rosso 2015 från vingårdsläge på en hektar på 700 meters höjd. Körsbär, lingon, gott om torkade örter, silkiga tanniner och en skönt läskande mineralitet i avslutet. Drömlåda!

(Missa inte heller nysläppta lådan Arpepe 1 (nr 78688, 1 230 kr), också den från Vinoliv. Här snackar vi alpviner för hela slanten: tre olika chiavennasca (nebbiolo) från en av Valtellinas finest, producenten AR.PE.PE.)

Här får vi åka med på en smakresa till Tjeckien och testa tre olika uttryck från producenten Ota Ševcík – ett vitt, ett orange och ett rött. Veltlínské zelené 2018 heter det vita, vilket är en grüner veltliner som fått 48 timmars skalkontakt och lagring på acaciafat. Päronfriskt, mineralrökigt med mogen citrus och lätt touch av brynt smör.

Även det orangea, Orange 2018, är på grüner, men här har skalen legat medoch skvalpat i tio dagar. Smakrikt och citruszestigt i stilen, också med massor av fräschör och spänst!

På rödvinssidan bjuds Pinot Noir 2017: lätt, fräsch, ren och slurpvänlig med fokus på de rena röda bären. Svingott!

Pompette Sensommar, nr 76725, 1 398 kr (6 buteljer)

Ett klockrent hopkok av sex olika rödviner som alla sitter som en smäck till säsongen, med viner från både Frankrike och Italien. I lådan hittar du mineraldrivet fräscha och läskande L’Aigle à Deux Têtes Poulsard 2018, elegant violparfymerade och svala Catherine le Goeuil Côtes du Rhône 2019, extremt klunkvänliga blenden Jérôme Arnaux Friandise 2019 från Arbois (to die for!!), charmigt rustika och bärdrivna Domaine du Cros Lo Sang Del Païs 2018 från Frankrike sydväst.

Från Italien kommer också suverän Langhe Nebbiolo 2018 från Guido Porro som kombinerar kraft med finess, och slutligen Cascina San Michele Barbera d’Alba 2018 – barbera i precis den där syrliga, läskande och rena stil som jag tycker att druvan görs bäst.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.