Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Maten som passar till alpviner

Wine Table

Torsdagen den 16 december gästades Wine Tables liveprovningsstudio av ingen mindre än Håkan Larsson, välkänd vinprofil, skribent och kokboksförfattare. Här bjuder han på tre recept, speciellt utvalda till vinerna från Mezzacorona och Rotari som var med i provningen.

TILL ROTARI AV ALLA SLAG

Rotari Brut Riserva 2015 (nr 7567, 129 kr)
Rotari Rosé 2015 (nr 7701, 129 kr)
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut 2014 (nr 77152, 155 kr)

Crostini med bönröra och salami

Små mackor med krämig bönröra och het salami sätter fart på både aptiten och festen.

4 personer:

1 burk cannelinibönor, 400 g

1-2 msk riven färsk pepparrot

4 msk mascarpone eller annan färskost

1 msk olivolja

lite salt

15-20 tunna snedskurna skivor baguette, gärna surdegs-

olivolja

15-20 tunna skivor salami

vattenkrasse eller ärtskott

nymalen svartpeppar

Servering:

Ev. olivolja att drissla över

  1. Skölj bönorna väl och låt rinna av. Kör dem till mos i matberedare med pepparrot, mascarpone och olivolja, smaka av med salt.
  2. Sätt ugnen på 225°. Lägg brödskivorna på plåt med bakpapper, pensla med olja och rosta högt upp i ugnen till fin färg, passa noga.
  3. Bred bönröran på bröden, soppa med salami och grönt, mal över svartpeppar, droppa ev lite olja på och servera

 

TILL MEZZACORONA PINOT GRIGIO

winetable_mezzacorona_PG

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2019 (nr 2412, 99 kr)

Champinjon-, purjolöks- och getostpaj

Färdig smördeg blir frasigt skal till en grön paj, kryddad med lite bacon.

4 personer:

2 purjolökar, den vita delen

300 g champinjoner

50 g bacon

8 sparrisar

3 msk olivolja

1 ägg, lättvispat

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 rulle kyld smördeg

150 g getost

Servering:

blandad sallad med god dressing

  1. Strimla purjolöken, skiva svampen och strimla bacon. Ansa och koka sparrisen hastigt, den ska bli knappt mjuk.
  2. Värm ugnen till 200°. Häll oljan i en stekpanna, lägg i purjolök, svamp och bacon. Stek på medelvärme i ca 10 minuter tills purjolöken mjuknar och det mesta av vätskan kokat in. Häll bort ev återstående vätska, lägg blandningen i en skål och låt svalna. Dela den kokta sparrisen i bitar och blanda ner.
  3. Blanda ner ägget och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Rulla ut smördegsplattan med sitt papper på en ugnsplåt. Pensla den yttersta kanten runt om med kallt vatten. Vik upp en kant runt degen, pressa ihop försiktigt. Nagga botten med gaffel.
  5. Fördela lökblandningen i pajskalet och smula över getosten. Ugnsbaka i ca 20 minuter. Servera med sallad.

 

TILL MEZZACORONA PINOT NERO

winetable_mezzacoronaPN

Mezzacorona Pinot Nero 2020 (nr 5411, 99 kr)

Fredagspasta med rimmat fläsk och brynt spetskål

En riktigt mustig, snabblagad pasta sitter fint på fredagkvällen, när hungern är större än tiden är lång.

4 personer:

4 portioner pasta, t ex tagliatelle eller pappardelle

300 g rimmat sidfläsk

200-300 g spetskål

2 msk smör till stekning

2 dl vispgrädde

2 äggulor

1-2 dl riven parmesan

50 g grovhackade valnötter, ev rostade

Servering:

riven parmesan

  1. Koka pastan och låt rinna av.
  2. Strimla fläsket och kålen. Stek först fläsket knaprigt, bryn sedan kålen i smör så den mjuknar och får färg.
  3. Koka upp grädden. Blanda ner pasta, äggulor och parmesan, ta från värmen och rör om väl.
  4. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, fördela fläsk och kål över och toppa med nötter.

Du missar väl inte dessa godingar


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.