Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Grab a Bottle – vitt, rött och bubbel från Bourgogne!

Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Bourgogne är en av de där mytomspunna vinregionerna i världen som alltid för med sig en känsla av elegans och exklusivitet. Och vinmässigt finns det bra grejer i alla klasser – från prisvärda instegsviner till värsta lyxen. Här har Andreas Grube valt ut tre klockrena Bourgogne-viner som du enkelt hittar på en Systembolagshylla nära dig.

bourgogne-aligote

Bourgogne Aligoté Joseph Drouhin 2020, nr 5500, 135 kr

När man snackar vit Bourgogne är det ju oftast chardonnay som gäller, men jag vill verkligen slå ett rejält slag för doldisen aligoté. Här har vi en druva som bjuder på gott om gula äpplen och färskpressad mogen citrus, men också en otrolig syrakick och en läskande, kritig, mineralton. Lägg till det en stabil producent som alltid levererar bra för pengen och succén är given. Det här vinet sitter schysst som aperitif eller pratvin men är också lysande bra till de färska skaldjuren.

louis-bouillot

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, nr 7688, 129 kr

Alltså, det här bubblet är ju ”It’s a Bargain” så det bara skriker om det, och också ett vin som jag tycker lyckas hålla bra höjd år efter år. Övervägande delen pinot noir i blenden (60 procent) och resten chardonnay, aligoté och gamay. I både doft och smak hittar man gula och röda äpplen, mogen grapefrukt, mariekex och aningen apelsin. Tillgängligt och öppet utan krusiduller, bara att poppa och njuta.

pernand-vergelesses

Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2018, nr 2286, 299 kr

Den här stiliga pjäsen dök upp som fast nyhet den 1 december och visst, 300 spänn är ju ändå en slant – men det här vinet är också värt varenda krona. I glaset får du en välsnidad bourgogne med hela paletten av klassiska smaker av färska röda bär, svartpeppar, lite lakrits, kanelstänk och en överton av järn. Finessrikt, snyggt och väldigt gott. Kan med fördel ligga i källaren några år men dricks också underbart redan idag, särskilt om det får ett par timmar i karaff.

Annons

Winetable Champagne Palmer & Co Brut Reserve fynd

Palmer & Co Brut Reserve

Land:Frankrike, Champagne
Pris:329 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:7 g/l
Volym:750 ml

Palmer & Co Brut Reserve

Land:Frankrike, Champagne
Pris:329 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:7 g/l
Volym:750 ml

Systembolagets stora champagnefynd! En bra allroundchampagne som sitter snyggt som aperitif och inledning på kvällen, men som också kan matcha det mesta i fisk- och skaldjursväg, liksom lättare kycklingrätter, gärna citronkryddad. Eller varför inte testa en klassiker och duka fram små bites med rostat bröd, smetana och löjrom? Den här champagnen är inget man behöver vänta på eller ge många år i källaren utan dricks bra redan nu. Testa gärna att byta ut det klassiska flöjtglaset mot en större kupa så får du ut ännu mer av doftprofilen.

NR: 7372

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.