Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Elva personliga val av juldrycker

Elva personliga val av juldrycker

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Jag har satt ihop elva favoriter som kommer finnas under mina juldagar och ledighet fram till nyår. Hoppas att ni kommer gilla dem lika mycket som jag!

I avsaknad av de tillfälliga lanseringarna som återkommer först i slutet av januari har jag valt ut elva drycker som placerar stövlarna mitt i längtans källåder och livets flöde. Vi står inför helger med mycket fest och glädje och vad vore dessa dagar utan lite god dryck? Några av dryckerna finns i beställningssortimentet så se till att beställa i god tid.

 

Hemmagjord glögg från Gnesta

winetable_tomtemors_starkvinsglögg

Tomtemors Starkvinsglögg, Sverige, Gnesta, 105 kr, Nr 32633 

Godaste hemmaglöggen med kryddig doft och smekande rödbärig frukt. Söt och frisk med välbalanserade julkryddor i ett eldigt avslut. Tomtemor själv är ingen mindre än Solveig Sommarström, expert på dryckeskvalitet och dryckeskemist med erfarenhet som chef för labbet på gamla Vin & Sprit. Hon har dessutom destillerat och smaksatt spriten som man hittar i Motörheads Vodka. Solveig producerar ekologiska örter och spannmål och driver företaget Viness vars sortiment omfattar ett flertal alkoholdrycker under märket Sommarström. Tomtemors glögg dricker jag till pepparkaka med ädelost.

Akvavit från Norge

winetable_gammel_opland_julakvavit

Gammel Opland Juleaquavit, Norge, nr 11190, 149 kr (350 ml)

Den klassiska akvaviten Gammel Opland har tillverkats sedan 1872, mjuk och komplex med tydliga toner från sherryfaten den vilat på i åtta år. Kummin, anis, dill, torkad frukt och vanilj av faten, en riktigt höjdare till julsnaps, lika god till sillen, äggen och skagenröran som till en stilton efter middagen.

Whisky från Danmark

winetable_stauning_rye_whisky

Stauning Rye Whisky, Danmark, Nr 416, 599 kr

Spännande dansk whisky som får experterna att dra efter andan och sukta efter 70-talets Aardbeg. Destilleriet grundades i maj 2005 av nio danska whiskyentusiaster och är det äldsta whiskydestilleriet i Danmark. Mjuk och krämig med het fatkaraktär, pomerans, smörkola, rågbröd och nötter. Perfekt att njuta inpå småtimmarna och invänta julottan med stil.

Vodka från Sverige

winetable_absolut_voices

Absolut Voices, Sverige (Absolut Vodka, nr 88, 242 kr)

Vi hade ynnesten att ta del av ett av Absolut Vodkas många projekt för att stötta mångfald och människors lika värde och är en hyllning till alla som vågar gå sin egen väg och göra sin röst hörd. En limited edition flaska som släpptes i begränsad upplaga där den blå flaska i unik design var beklädd med illustrationer av expanderande ljudvågor, tillverkad av 80 procent återvunnet glas. Varje ingrediens inuti den safirblå flaskan kom från södra Sverige, och varje vattendroppe och varje vetefrö kom från en källa, en by och ett samhälle. Den begränsade upplagan är nu slut men vodkan var inte smaksatt utan innehöll klassisk Absolut Vodka, med rena toner, ljust bröd och citrus. Håll utkik efter Absolut Vodkas andra spännande projekt i samarbete med designers och konstnärer, de blir fina och uppskattade julklappar.

Öl från Jämtland

winetable_jämtlands_julöl

Jämtlands Julöl, Sverige, nr 11382, 23,90 kr

25-års jubilerande Jämtlands Bryggeri har släppt mycket gott under året och nu äntligen dags för deras julöl. Lätt sötfruktig med maltig smak. Vört, torkade aprikoser, julkryddor, läskande pomerans, bergamott och knäckig knäck. Julöl är en ale på 6,5 % med en mörkt rödbrun färg som är framtagen för att ge en fin julkänsla och för att passa till julbordets alla delikatesser, inte för tung, inte för lätt, perfekt rund vän på julbordet till både mat som snaps.

Iscider från frusna äpplen

Rimfrost Iscider 2018, Sverige, nr 77808, 199 kr (375 ml)

Söt såklart, men åh så läcker. Äpplig och knäckig med vibrerande syra och självande munkänsla. En ny svensk ciderkultur sprungna ur traditionella metoder med hantverkskunskap av druvans motsvarighet i norden, äpplet.
Genom naturlig jäsning och lagring på ekfat tar vi fram nya uttryck av det svenska äpplet som återspeglar växtplats och årgång. “Riktig cider, utan konstigheter” säger grundaren Johan Sjöstedt. Jag dricker den gärna som solitär men är naturligtvis till dessert, nötter och lagrade hårdostar som Comtes och Gruyere.

Recioto från Valpolicella

winetable_domini_veneti_recioto

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2017, Italien, Veneto, nr 2304, 159 kr (375 ml)

Energidryck jag hade valt om jag åkt Vasaloppet. Fruktig, mycket söt och smarrig blåbärssmak där inslag av fat, mörka körsbär, torkad frukt, russin, chokladpraliner, nötter och vanilj återfinns i både doft och smak. Härligt ren och och friskt bärig lent avslut. Till dessert, som solitär eller till julknäcken.

Alkoholfritt från Nejgroni

winetable_nejgroni_alkoholfri

Nejgroni Alkoholfri, Sverige, nr 10828, 19,90 kr

En av världens mest kända och älskade cocktails, Negronin, borde man kanske inte tampas med, definitivt inte utan alkohol. Men det hände något när greve Negroni hellre ville ha gin än club soda i sin Americano, något vi kommit att älska så till den grad att till och med den som inte dricker alkohol vill ha den läskande bittra smaken av malört, besk grapefrukt, apelsinskal i en twist av enbär i avslutet. Nu finns det! Jag tar med en burk och slår över en stor isbit kvällen jag är bakom ratten.

Vitt Vin från Mosel och Skåne

winetable_universal_riesling

Universal Riesling 2020, Tyskland, Mosel, nr 54235, 149 kr

Driven elektrisk doft av syrliga äpplen. Fyllig rund med fruktig smak och frisk syra. Eftersmaken aptitligt bittersöt med häng av citrus och restsötma. En perfekt match till det asiatiska köket eller till den hemmagjorda Janssons Frestelsen. Ett vackert samspel mellan vinmakare Marcus Molitor i Mosel och matinspiratören Jennie Walldén i Skåne.

Champagne från 3 byar

winetable_michel_gonet

Michel Gonet Les 3 Terroirs Extra Brut Blanc de Blancs 2016, Frankrike, Champagne, nr 53640, 338 kr

Allt inleds med en maffig syra som kickar igång en fruktkavalkad där brioche och gula kex får åka i baksätet. Frukt av gula äpplen och citrus med en distinkt mineralrik sälta skjuter fart på moussen är bred men ändå frisk och krämig, riktigt snyggt balanserat. Namnet hänvisar till de tre byarna varifrån chardonnaydruvorna till vinet kommer: Montgueux, Vindey och Le Mesnil-sur-Oger, tre olika terroirer som alla bidrar till vinets exceptionella uttryck. En gastronomisk bomb till champagne med en önskan om ett gott nytt år!

Rött vin från Piemonte

winetable_Altare_nebbiolo

Altare Nebbiolo 2019, Italien, Piemonte, nr 92850, 229 kr

Unge Nicholas planterade sin nebbiolo så sent som 2015 på en liten jordplätt hans farfar alltid sagt vore bra för just nebbiolo. 2019 är hans andra årgång av vinet och total produktion är strax under 2000 flaskor. Efter skörd och pressning fick vinet jäsa på druvskalen i nästan fyra veckor med enbart naturlig jäst innan det fördes över på en liten cementtank för att sedan till våren läggas på en gammal ekfatsliggare där det sedan vilade fram till buteljering i somras. 1176 flaskor kom till Sverige och lanserades i årets sista tillfälliga sortiment. Josigt och smarrigt utan att tappa sting och struktur. Klassiska smaker för druva och område, körsbär, nypos, rosor med uns artighet och mineralitet. Det här kommer bli ett stort vin med några års tillväxt av rankorna. Gott redan nu och helst till revbensspjällen… men även med bra lagringspotential och således en finfin julklapp.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.