Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 11 augusti

Nyprovat – tillfälligt sortiment 11 augusti

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Den sommaren sprang illa kvickt förbi! Ja, det är de flesta överens som, sommaren är som bekant kort och det mesta regnar bort. Men om man ar för sig så har det funnits ett par tillfällen av sol och glädje runt de dukade vinborden runt om i vårt land. Sommarens sista månad bjuder på tre lanseringar i tillfälligt sortiment och Pär Strömberg kommer guida er genom sina Nyprovade viner och bjuda på det bästa av det mesta.

MOUSSERANDE VIN

Porträttbild på Fuchs & Hase Rosé

Fuchs & Hase Pet Nat Perlwein Rosé 2022, Österrike, TSE 90631, 199 kr

Från Weingut Jurtschitschs och Arndorfers naturliga och ekologiska samarbetslinje. Zweigelt och cabernet sauvignon i en sprudlande frisk nos av hallon och smultron med fint pärlande mousse, läskande fräschör och energi. Mjukt bärig med läskande mineralitet i avslutet. Ett perfekt sensommarbubbel nu när regnet ger vika för solens återkomst. (Enjoy Wine & Spirits, 1800 fl.)

Flaskbild på André Jaquart Mesnil Experience

André Jacquart Mesnil Experience Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature, Frankrike, Champagne, TSE 92283, 499 kr

Chardonnay med tydliga noter av brioche, gula kex, örter och citrusfrukt med inslag av krusbärssyra. Stor mousse, bred och vass med lätt skalbeskt bett i avslutet. Stor och personlig stil. Champagne André Jaquart är ett familjehus som idag ägs av familjen Doyard, beläget i Côte des Blancs. Deras utbud av Blanc de Blancs är mycket representativa för terroiren i Vertus och Mesnil-sur-Oger. Den långa lagringen i källaren, den låga dosagen, frånvaron av malolaktisk jäsning och vinifieringen på fat ingår i husets signaturmelodi. (Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

Flaskbild på Bollinger RD 2008

Bollinger R.D. 2008, Frankrike, Champagne, TSE 92499, 3499 kr

Exklusiv lansering av Madame Bollingers djärva dedikation för att nå det ultimata uttrycket genom lång lagring och äldre fat. Druvblenden av 71 % pinot noir och 29 % chardonnay från enbart Premier Cru och Grand Cru gårdar av bästa rang och läge. Intensiv nos av gula och gröna äpplen, citrus, brioche, choklad och nougat. Stram och läskande med fyllig koncentrerad kropp, krämig textur och lång elegant finish! Namnet R.D. kommer från “Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 1682 fl.)

Flaskbild på Jaquarts Cremant de Savoie

André et Michel Quenard Crémant de Savoie Extra Brut, Frankrike, Savoie, TSE 90530, 199 kr

Läskande alpbrus från supersmarriga druvan jacquère. Doften drar inbjudande åt sommar, nytorkat hö, schampo, färska örter och gräs. Vidare citrus och krispig mineral med stor mousse, vass syra, fullödig energi och läskande frisk finish. Ett vin som ger tuppskinn på armen efter första klunken, sen brakar festen igång! (Panache, 1596 fl.)

Flaskbild på AUS Pet Nat Rosé

AUS Pét-Nat Rosé 2022, Spanien, Katalonien, TSE 93417, 169 kr

Ekologisk mantaró från Alta Alella i Tiana, en pärlande vin som bjuder kvalitet och renhet på en annars svajig  Pet-Nat-scen. Syrlig nos av krossade jordgubbar och hallon, granatäpple och blodapelsin, syrligt, stramt och friskt med lätt bittercitrusbeska i avslutet. Kvalitet i paritet till pris ger oss en given Bargain! (Handpicked Wines, 3000 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Philipp Kuhn Saumagen

Philipp Kuhn Riesling Saumagen Grosses Gewächs 2021, Tyskland, Pfalz, TSE 90671, 375 kr

Från ett av Philipps allra bästa lägen från en kanonårgång, ett svalt år från ett svalt läge, ett ungt vin av högsta rang och kvalitet. Inledningen reduktivt krutrökig med exklusiv gul frukt, nätmelon och gul stenfrukt. Krispig mineralitet i oemotståndlig balans med syrlig och fet frukt, syrliga bär och knivsuddsvass syra i ett örtigt och skalbeskt avslut. Ännu i sin linda – så den med tålamod går en lysande framtid till mötes! Namnet är taget från maträtten Saumagen, bestående av grismage fylld av fläskkött och grönsaker, tydligen även den tyske Förbudskanslern Helmut Kohls paradrätt. (Tryffelsvinet, 900 fl.)

Flaskbild på Pfitscher Saxum

Pfitscher Saxum Sauvignon Blanc 2022, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 92404, 219 kr

Norditalienskt lokalt uttryck av den internationella bjässen sauvignon blanc. Eget men med klassiska noter av gräs, svartvinbärsblad, grapefrukt, krusbär, fläder, kattlåda och nässlor – ja du får allt – men i en utsökt balanserad mjuk fruktighet av tät söt frukt. (Lively Wines, 2400 fl.)

Flaskbild på Egia Enia

Bizkaibarne Egia Enea 2021, Spanien, Baskien, TSV 96205, 159 kr

Bizkaiko Txakolina är ofta syrliga lättdruckna viner som passar till det mesta i tapasväg. Det är inte för inte vinerna serveras på toppkrogarna i Bilbao och San Sebastian. Förra årgången hade tydligare reduktion och volatilitet i jämförelse med årets mer balanserade uttryck. Smörkolatoner och gul frukt i nosen, spännande kombination av syra och fyllighet där friska syrliga citrustoner och grapefrukt möts med sötare smörkola. (Winepartners Nordic, 4200 fl.)

Flaskbild på Megyer Furmint

Megyer 2021, Ungern, Tokaj, TSV 90461, 165 kr

Återkommande ungersk stolthet på lokala druvan furmint, uppvuxen i ungerska ekfat om 500 liter. Grönfruktig, läskande frisk med krusbär, päron och örter i syrlig koncentrerad och kraftfull stil, fyllig och fet där en krispig mineralitet och lätt sälta ger friskhet i finishen. (Winepartners Nordic, 7200 fl.)

Flaskbild på Balassa Nyulászó Furmint

Balassa Nyulászó Furmint 2021, Ungern, Tokaj, TSE 91101, 249 kr

Nosen fylls av mandel och marsipan och friskt syrlig grön frukt. Det är en tydlig furmint med adress och smaker av grapefrukt, krusbär och päron med örter som mot avslutet bjuder en rökig mineralitet. István Balassa gör sina viner i en jordmån som är vulkanisk och skördar sina druvor från stockar med ansenlig ålder. (Handpicked Wines, 460 fl.)

Flaskbild på Weingut Brutler

Weingut Brutler Grünspitz 2021, Rumänien, Satu Mare, TSE 92288, 219 kr

Ekologiskt odlat “Dracula-vin” av den mycket ovanliga och lokala druvsorten grünspitz som har vinifierats och växt upp 15 månader på ståltank, egen jäst och utan tillsatt svavel. Reduktiv inledning, gul frukt och örter. Stram syra, lätta tanniner, torr och strikt med mogen frukt av äpple, citrus och örter. Naturligt och egensinnigt från vingårdar i byn Beltiug i Transylvanien. (Wine Waves, 600 fl.)

Flaskbild på Sumaridge Chardonnay

Sumaridge Chardonnay 2021, Sydafrika, Upper Hemel-en-Aarde Valley, TSV 96026, 219 kr

Stilren sydafrikansk fatlagrad chardonnay fyllig av gula plommon, exotisk frukt som ananas, mango med brynt smör, nötter, kokos och vanilj. Smakrik och fet med med välbalanserad krispig mineralitet och stram syra, fyllig kropp, saltsmörig med lätt sötma i eftersmaken. (Giertz Vinimport, 3996 fl.)

Flaskbild på House of Smith Sixto Uncovered

House of Smith Sixto Uncovered 2019, USA, Washington State, TSE 90343, 379 kr

Sixto är Charles Smiths och hans chefsvinmakare Brennan Leightons gemensamma projekt där det uteslutande fokuseras på handlar chardonnay från hög altitud och gamla vinstockar. Djup glimrande gyllene gul färg med en aromatisk nos som är svår att ta miste på. Det är en ljuvlig parfym av gul frukt och brynt smör, kaprifol och honung, solmogen citron, bakad till och med, rostade nötter och mogna gula äpplen. Smaken hakar i sammelsuriet och virvelvinden av aromer, stort och fylligt men otroligt välbalanserat och avrundas i en mjuk sammetslen finish med krispit fräsch syra och en ihängande touch av smörkola och kanderade apelsinskal i finishen. Otroligt gott! I vineriet har den naturliga jästen använts, hälften av vinet har jäst på betongägg och hälften på ekfat. Sixto har fått mogna 19 månader på jästfällningen på fat av fransk ek, cirka 400 liter stora, varav 25 procent är nya. Vinmakare Charles Smith beskriver själv Sixto som ”Not from here, this wine is otherworldy! A wonderful journey!”

Flaskbild på Roaring Meg RIesling

Mount Difficulty Wines Roaring Meg Riesling 2022, Nya Zeeland, Central Otago, TSV 91138, 169 kr

Det svåra bergets vineri har gjort ett mindre svårt vin. Visst, vag petroleum inledningsvis men det är ju det som folk gillar. Sötfrisk av gulgron stenfrukt, persika och päron. Krispig av hög syra balanserat av söt frukt, vita blommor, kaprifol och honung som, med årgången, drar åt det sötare hållet för min personliga smak. Central Otago är Nya Zeelands, och ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. (Vinia Sweden, 3600 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Garage Wine Co. Old Vine Pale

Two Winters Garage Wine Co. Old Vine Pale 2021, Chile, Maule, TSE 92418, 199 kr

Reduktiv, lätt jordig mineralisk ton med körsbär och smultron i denna naturliga blend av carignan och mataró. Rödbärigt josig, läskande friskt och fräscht med struktur och tanniner. Driv i syra och energi! Rosévin eller rött vin? Det är den stora frågan. Enligt vinmakarna Derek och Pilar kan det vara båda delarna men helt klart ska Old Vine Pale drickas svalt och det är ett perfekt alternativ till traditionell rosé när lite mer “bett” i vinet önskas. (Handpicked Wines, 1200 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Daniel Bouland Cuvée Melanie

Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2021, Frankrike, Beaujolais, TSE 13049, 219 kr

Från en liten ekologisk vingård som vi bekantat oss mer och mer med. Den tystlåtna vinmakaren Daniel Bouland är hyllad av många som en av de bästa i området och det är ”old-school”-bojo som gäller. Precist och koncentrerat med inbjudande parfymerad aromatik av rödblåfruktiga bär och rökig mineralitet. Örtig med fin struktur och välbalanserad elegans i sin lätt bångstyriga naturliga stil. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Släpper också oprovade: Daniel Bouland Morgon Les Delys Vignes plantées en 1926 2021 (598 fl.)

Flaskbild på Domaine Font de Courtedune

Domaine Font de Courtedune Côtes-du-Rhône-Villages Vieilles Vignes 2020, Frankrike, Rhône, TSE 91139, 175 kr

Rödfriskt Villages-vin från gamla stockar fyllda av frukt och bär, örter, viol och oliver. Det är mycket av allt men välbalanserat. Fylligt och sammetslent med smekande vacker frukt av vildhallon och lakrits, torr men generös och värmande läcker. Ett fylligt koncentrerat driv som glider in i en örtig rödbärig slagfärdighet med inslag av järnig mineralitet i avslutet. Druvorna, granache 80 % och syrah 20 %, till detta vin kommer från vingårdar om 3,5 hektar som ligger med endast några meter till angränsande området Châteauneuf-du-Pape. Snittåldern på stockarna är 40 år. (Quaffable Wines, 1800 fl.)

Flaskbild på JC Claré från Vajra

G.D. Vajra Claré J.C Langhe Nebbiolo 2022, Italien, Piemonte, TSE 93017, 169 kr

Parfymerad av viol, ros och allmänt floral blomsterkvast är det ännu ett ungt och stramt men flirtigt bärigt vin. Pigga röda bär, läskande frisk och tight struktur med pirrig och lätt spritsig glou glou i syran och läcker finish. Drick svalt nu! Kuriosa: Stilen i Claré J.C. är inspirerad av anteckningar från Thomas Jefferson från 1787 samt texter från vinmakaren G.B. Croce anno 1606. Det dessa anteckningar har gemensamt är att de beskriver ett lättare, ljusare nebbiolovin. En stil som faktiskt var den vanligaste fram till mitten av förra seklet. (Chris Wine, 3000 fl.)

Flaskbild på Benanti Etna Rosso

Benanti Etna Rosso 2021, Italien, Sicilien, TSV 95445, 179 kr

Ursprungstypicitet manifesterat i lokala druvor, Benanti har varit föregångare i boomen av Etna Rosso. Aska och röda bär, vulkanjord och stenig mineralitet i nosen. Läskande och fräscht rödbärigt med strama tanniner och umamibombad frukt. Sälta och mineralitet i avslutet. Stor allokering, bra pris, bra köp. De lokala druvorna då? Ja, ni gissade rätt, nerello mascalese och nerello cappuccio. (Vintedge, 14000 fl.)

Flaskbild Lindes de Remelluri

Lindes de Remelluri Viñedos La Bastida 2019, Spanien, Rioja, TSE 92421, 199 kr

Klassisk klassisk Rioja, med andra ord modern, från ikonen Telmo Rodriguez av druvblenden graciano, grenache, tempranillo och viura. Mörkfruktig och örtig med alert brådmognad i nosen. Fylligt och mörkröd, blåfruktig, lakrits och örtig med torra tanniner och ett torrt stop innan lång bärig eftersmak. Bra pris för ett såpass komplex och högkvalitativt vin. Vingårdarna ligger i Labastida, Alva, San Vincent de la Sonsierra och Rioja Alta. Labastida ligger på en hög höjd, som ger långsamt mognande druvor, lägre alkohol och härlig syra och fruktkoncentration. (Wine Affair, 2400 fl.)

Flaskbild på Bodegas Campillo 57

Bodegas Campillo 57 Rioja Selección Especial 2015, Spanien, Rioja, TSE 92419, 369 kr

Ytterligare ett klassiskt klassiskt vin, det vill säga, de gör vinet som man gjorde i Rioja innan den stora ek-invasionen tog över men med nya tekniker och ny kunskap. Tempranillo och graciano har fått stöd av cabernet sauvignon och fostrats i fransk ek till i stället för amerikansk. Doften påminner dock om den klassiska stilen med mörkt röda bär, vanilj och dill, men i smaken skönjer vi en friskare och fräschare stil där en stramare friskare och syrligare ton slår an och bjuder in till ett avlsut med rökig mineralitet och mogen svart frukt. Genom att skapa ett vin som förenar visdomen från förgångna tider med dagens kunskaper och innovationer har familjen Faustino gjort personliga viner på Bodega Campillo sedan tidigt 90-tal. (Philipson Söderberg, 594 fl.)

Flaskbild på Chocapalha Vinho Mae

Quinta de Chocapalha Vinha Mãe 2017, Portugal, Lisboa, TSE 93307, 249 kr

Jag har tampats en del med vinmakaren Sandra Tavares da Silvas version på sin cabernet sauvignon men här i hennes blend Vinha Mãe blommar hennes egensinniga personliga tolkningar av den lokala jordmånen ut i en balanserad smakexcess. Druvorna är 70% touriga nacional, 20% syrah och 10% alicante bouschet som med tre år på franska ekfat  gett toner av kokos, svarta körsbär, kakao, svart té och ceder  i nosen. Smaken fyller på vidare med svart frukt, tydlig ceder- och ekfatston, örter och kaffe. Tät och stram med tuggiga tanniner i en fyllig lång eftersmak. (Handpicked Wines, 1800 fl.)

Flaskbild på Askanelli Saperavi Qvevri

Askaneli Saperavi Qvevri 2020, Georgien, Kakheti, TSV 92197, 179 kr

Den lokala druvan saperavi har jäst och lagrats tillsammans med druvskalen på amfora – lerkrus som i Georgien kallas Qvevri. Familjevineri som satsar hårt och stort på det georgiskt lokala arvet inom vinodling och vinmakningstekniker. Tydlig nos av rödblå frukt, svartvinbär och blåbär, örter och mogen torkad frukt. Läskande frisk och energiskt belevad struktur och textur, torr, stram och välbalanserad. Vid ett besök hos vineriet provade jag en del saperavi med ålder och det är onekligen ett vin som utvecklar en enorm personlighet och karaktär i en positiv vibe. Bra pris, stor allokering, våga prova! (AvecSweden, 15000 fl.)

Flaskbild på Gran Enemigo Gualtallary

El Gran Enemigo Gualtallary 2019, Argentina, Cuyo, TSE 94191, 879 kr

Exklusiv “mini-cheval blanc från Uco Valley, som stjärnvinmakaren Alejandro Virgil från Catena och Puerto Ancona, kallar den. Cabernet Franc med mindre dos malbec från hög höjd på cirka 1000 meter över havet som erhållit 100 poäng av Robert Parker. En rödsvartfruktig nos, örter och exklusiva fat som drar tankarna åt både Chinon och St. Emilion. Svartfruktig av plommon, mörkt röda bär, oliver, kaffe, choklad och tjära, stort elegant torrt, stram och tannintät med otroligt bjussig fyllig frukt. Mogna lätt kokta bär och gröna toner i avslutet. Ett otroligt stort och energiskt vin som tarvar ett gäng år i vinkällaren för att nå sin peak och ge utdelning för pengarna, som i sammanhanget, inte är något annat än en bargain! (Philipson Wine, 360 fl.)

Flaskbild på Boya Pinot Noir

Viña Garcés Silva Boya Pinot Noir 2021, Chile, Aconcagua, TSV 92124, 159 kr

Pinot noir lagrat på en kombination av rostfria ståltankar, gamla ekfat och betongägg i Valle de Leyda som har både ett svalt och maritimt klimat. Reduktiv inledning med krutrök, knallpulver och röda syrliga bär. Läskande frisk och tät fruktig med syrliga bär och torra tanniner. Lätt pigg och driven pinot noir där avslutet bjuder en örtkryddig och stenigt mineralisk och frisk syrakick. (Tuesday Wine, 7800 fl.)

Flaskbild på March & Burch Mount Barrow

Marchand & Burch Mount Barrow Pinot Noir 2022, Australien, Great Southern, TSE 91173, 349 kr

Från Mount Barker en tydlig med egensinnig pinot noir från uråldriga jordar. Tydlig floral doft, körsbär och rosor med lätt touch av sandelträ. Syrlig frukt, tät och torr med lätta tanniner och rödfruktig längd. Ett fint uttryck av druva och terroir! (Ecope, 600 fl.)

Flaskbild på Jim Barry Lodge Hill

Jim Barry Lodge Hill Shiraz 2020, Australien, Clare Valley, TSE 92287, 169 kr

Plats och druvtypiskt så det förslår, benchmark för Clare Valley shiraz med eucalyptus, mynta, basilika och rosor, tätt påhejat av köttfruktig syrlig bärfrukt. Torr stram läskande frisk syra, tät frukt energisk och fyllig expanderande frukt i finishen. (Wine Affair, 4200 fl.)

Flaskbild på Jim Barry McRae Shiraz

Jim Barry McRae Wood Shiraz 2019, Australien, Clare Valley, TSE 92292, 395 kr

Snäppet upp i ranking från vinet ovan, med än mer koncentration i den köttiga körsbärsdoften med eucalyptus, blåbär, svartvinbär, oliver, örter, tätt och fylligt fruktrikt. Ett stort koncentrerat och tight vin med druvor som avklassificerats från samma vingårdar och rankor som till prestigevinet The Armagh för att sedan blandats med frukt från utvalda vingårdar i Clare Valley som samtliga ägs av familjen Barry. Lagring nästan ett måste, om inte låt gå ett en stund i karaff och låt gärna lufta det ett par timmar för tillgänglighet. (Wine Affair, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.