Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 5 maj

Nyprovat – tillfälligt sortiment 5 maj

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Våren haltar men vårtecknen står ändå som spön i backen. Rosévinsprovningarna duggar tätt och nu på fredag kommer det första lasset av exklusiva roséviner till Systembolagens tillfälliga sortimentshyllor. Men det finns även annat gott att upptäcka. Så håll till godo och skål för solen!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Moet & Chandon Grand Vintage 2015

Moët & Chandon Grand Vintage 2015, Frankrike, Champagne, TSE 92991, 599 kr

Årgångsvinerna från Moët spelar i en helt annan liga än den betydligt vanligare husstilen man ser överallt. Årgång 2015 bjuder på brioche och äpple i nosen, vass mousse, krämig fyllig kropp, frisk syra och koncentrerat längd med smaker av bakade äpplen, citrus, nougat och brioche. (Moët Hennessy, 1800 fl.)

Flaskbild på Charles Heidsieck Brut Milliseme 2013

Charles Heidsieck Brut Millésimé 2013, Frankrike, Champagne, TSE 92183, 929 kr

Inbjudande frisk aromatik, otroligt elegant från en årgång som överlag inte riktigt nådde fram som året innan. Äpple citrus, brioche, vit nougat med läskande frisk syra, bred balanserad mousse, frisk fruktig fräschör och en fylligt krämig kropp, helt torr med lång energisk eftersmak. (Provinum Vinhandel, 1200 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Von Winning Marmar

Von Winning MarMar 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 93060, 879 kr

Gul stenfrukt, krusbär och tydlig mineralisk ton. Tät, fyllig och frisk, komplex med vaga jästtoner i avslutet. En super-riesling med druvor från ett flertal av Von Winnings GG-gårdar. Vinet har fått vila på sin jästfällning och lagras i hela 18 månader på noga selekterade franska ekfat. (Intermondi, 474 fl.)
Släpps även som magnum den 4 maj

Flaskbild på Von Winning Ozyetra

Von Winning Ozyetra 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 93133, 1029 kr

Tät kraftfull nos av gul stenfrukt, mogen persika, mogna äpplen, jäst och trä. Örtkryddig med driven och koncentrerad syra, fylligt mjukt och otroligt läckert. Spontanjäst riesling från GG-läget Forster-Pechstein som sedan fått åldras i nya franska tonneaus om 500 liter, upp till 24 månader. (Intermondi, 234 fl.)
Släpps även i magnum 4 maj

Flaskbild på Valdesil Pezas de Portela

Bodegas Valdesil Pezas da Portela 2020, Spanien, Galicien, TSE 93673, 329 kr

Lokala favoritdruvan godello från elva olika vingårdslägen i byn Portela i Valdeorras med inbjudande aromer av gul stenfrukt, mineral och havssälta. Örtig med otrolig textur, torr och stram men bjussig, generös och charmig i fin lång eftersmak av grön frukt, örter, sälta och mineral. Vinstockarna är 60-90 år gamla och växer utan uppbindning som så kallade bush vines. Odlingarna ligger på 450-650 meters höjd. Sjunde generationen Prada-Gayoso driver Bodegas Valdesil som även har sin egna plantskola och alla vinstockar härstammar från de rankor man ursprungligen planterade i slutet av 1800-talet. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)
Vingårdsvinet O Chao 2020 släpps i webb-lanseringen den 4 maj och består av hundraprocentig godello uppvuxen ur granit från ett litet vingårdsläge som planterades 1941. Man producerar endast ett 500-litersfat och lagras på sin jästfällning. Otroligt läcker!

Flaskbild på Simonsig The Grapesmith Mediterraneo

Simonsig The Grapesmith Mediterraneo 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 78765, 198 kr

Reduktiv, naturlig nos, gul frukt, smörkola och örter, i en tät fet och fyllig stil med utsökt finess. Örtigt avslut med inslag av trä och bark, syrlig frukt, frisk syra, energisk och välbalanserat. Annorlunda druvkombo för området bestående av roussanne, marsanne, grenache blanc, bourboulenc och verdelho från Simonsig där sönerna Malan nu sköter egendomen i ny generation. Här bjuds vi på en medelhavskyss som flirtar med klimatet i Stellenbosch på klassiska rhônedruvor med spansk touch. (Tryffelsvinet, 3000 fl.)

Flaskbild på Ver Sacrum Irreplicable

Ver Sacrum Irreplicable Blanco 2019, Argentina, Cuyo, TSE 94033, 349 kr

En fieldblend på bland annat viognier, garnacha blanca och gewürztraminer från odlingar på 1100 meters höjd i Los Chacayes. Aromatiskt läskande och friskt med gul frukt, örter, äpple och citrus, pigg mineralitet, hög syra och aptitretande sälta som finish, gott! (Handpicked Wines, 720 fl.)

Flaskbild på Paracombes Sauvignon Blanc

Paracombe Sauvignon Blanc 2022, Australien, Adelaide Hills, TSV 90366, 159 kr

Driven sauvignon blanc med smakmarkörerna i fullständig balans. Grönfruktig, friskt syrlig, krusbär, nässlor, carambola, litchi och citrus, läskande, välbalanserad och sommarfräch i en energisk och lång ren krispig mineralrik eftersmak. Stor allokering, fint pris, bra köp! (Johan Lidby Vinhandel, 4800 fl.)

Flaskbild på dog point cgardonnay

Dog Point Vineyard Chardonnay 2020, Nya Zeeland Marlborough, TSE 93147, 289 kr

Ekologiskt odlad med low-intervention, hands-off-filosofi i en personlig, kompromisslös stil. Reduktiv inledning, frisk och syrligt gulfruktig citrusnos, örtig med krutstänkt mineralitet. Fyllig och fet, läskande frisk och charmerande gulfruktig med smörig längd. (Valid Wines, 600 fl.)

 

ROSÉVIN

Flaskbild på Kruger-Rumpf rosé

Kruger-Rumpf Pinot Noir Rosé 2022, Tyskland, Nahe, TSV 92980, 129 kr

Inbjudande aromatisk nos med röda bär, rabarber och polka. Skogsbär och citrus, smultron och rökig mineralitet, salta stenar och umami, läskande och fräscht med driv i syran och ett avslut som ger pondus och kraft. (Wine Affair, 7800 fl.)

Flaskbild på Villa Wolf Rosé

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2022, Tyskland, Pfalz, TSV 92310, 129 kr

Energisk nos med aromer av polka och smultron, persika och mineralitet. Fint strukturerad, torr och stram med frisk syra och läskande krispig frukt i ett ihållande avslut. (Vinunic, 9800 fl.)

Flaskbild på Whispering Angel rosé

Chateau d’Esclans Whispering Angel 2022, Frankrike, Provence, TSE 90601, 219 kr

Kuriosa är att en av Sveriges mest hyllade vinmakare, Lars Torstenson, tidigare ansvarat för vinerna på Château d’Esclans. Årets upplaga är relativt enkel och mycket provencalskt stiltypisk med smultronfrisk nos, lätt skalbeska, rabarber, hallon och torr syrlig frukt. Namnet må vara lite tacky och påminner mest om nån rockballad signerad Scorpions eller dylikt som minne från ett svunnet och insomnat 80-tal. (Moët Hennessy, 6000 fl.)

Flaskbild av By Ott Rosé

By.Ott Rosé 2022, Frankrike, Provence, TSV 90306, 189 kr

Smultron, polkagris, läskande frisk och fruktig med jordgubbar, rabarber och platstypisk örtighet av garrigue, blyg viol och syrlig frukt i en helt torr finish. Jag har vid ett par tillfällen passerat Domaine Otts vingårdar i bil och det är, tillsynes, en perfektion i vingårdshantering. Idag ägs de delvis av Louis Roederer och är återigen sin husstil trogen. (Vinunic, 11500 fl.)

Flaskbild på Triennes Rosé

Triennes Rosé 2022, Frankrike, Méditerranée, TSE 91228, 139 kr

Lätt reduktiv inledning, bärigt och fruktigt av smultron jordgubb färska örter, välbalanserad mellan torrma och syra i ett örtigt och rödbärigt avslut. Fin och ren vinmakning där druvan cinsault är i dominans över de övriga druvorna i blenden vilket resulterar i ett spännande uttryck trots sin flärdfrihet. (The WineAgency, 4800 fl.)

Flaskbild på San Fereolo La Lupa rosé

San Fereolo La Lupa 2021, Italien, Piemonte, TSE 92625, 229 kr

Ljust röd, volatil inledning med röd frukt, tranbär, lingon och granatäpple. Läskande frisk syra, pigg glou glou-feeling torr, tät och naturligt fantastisk. Ett kärt återseende från en av mina absoluta favoritroséer. Biodynamiskt och välstämt av Nicoletta Bocca på San Fereolo. Rosé och rosé förresten, det drar mer åt ett lättare ljust rött vin med sin mörkt rosa-röda färg, doft och smak. Ett annorlunda vin med kopiös matmatchningspotential. (Panache, 1200 fl.)

Flaskbild på La Spinetta Il rosé di Casanova

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2022, Italien, Toscana, TSV 90076, 159 kr

Ekologisk odlad sangiovese med aromatisk högkvalitativ parfym av grapefrukt och svartvinbärsblad, jordig mineralitet, röda krusbär och rabarber. Torr, tät och stram med välavvägt tanninbygge, koncentrerad frukt och lång energisk eftersmak. Komplex som ett lättare ljust rött vin, matvänligt med syra och torrma i fullständig balans. Ett av årets bästa rosévin, levererar alltid på hög nivå, år efter år och publiken jublar åt återkomsten, både när det gäller pris och allokering. I vanlig toscansk ordning med influenser från både Provence och Piemonte. Kan lagras många år, jag vet! (Enjoy Wine & Spirits, 24000 fl.)

Flaskbild på Herencia Altes Celestrina rosé

Herencia Altes Celestrina 2022, Spanien, Katalonien, TSE 90106, 149 kr

Ekologisk, enligt producenten veganvänlig, rosé från Terra Alta på tre fjärdedelar garnacha och en fjärdedel syrah. Örtig och rödbärig, fyllig och syrlig med tuggiga lätta tanniner och hög syra i en komplex och läskande fruktig finish. Alla vingårdar på Herència Altés/De Haan Altés är ekologiska och man använder sig bland annat av solenergi och återanvändning av regnvatten, allt för en hållbar vinproduktion med så liten miljöpåverkan som möjligt. Innehavet är idag ca 60 hektar vingårdar, varav många med gamla vinrankor. (Winepartners Nordic, 6600 fl.)

Flaskbild på Longavi Glup Rosato rosé

Longavi Glup Rosado 2022, Chile, Valle Central. TSE 93968, 159 kr

Från Maule av lejonparten país med delar garnacha och monastrell, naturligt och ofiltrerat. Doft och smak av syrliga bär och solvarm frukt, smultron, mogna jordgubbar, färska örter och polkamint. Frisk och fräsch med fyllig frukt och kropp i ett krispigt mineraliskt avslut. Viña Longavi är ett samarbete mellan de två vännerna Julio Bouchon från Chile och David Nieuwoudt från Sydafrika. (Provinum Vinhandel, 3600 fl.)

Flaskbild Longview Nebbiolo Rosato

Longview Nebbiolo Rosato 2022, Australien, Adelaide Hills, TSV 93429, 159 kr

Rosévin från piemontesiska druvan nebbiolo fast med adress i Australien. Blå bär och röda bär, mynta och örter, torr och stram med tuggiga tanniner, skyhög syra och välbalanserat fruktighet. Berså, balkong eller pool, spelar ingen roll, en given sommarfavorit. (The WineAgency, 5000 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Knipser Kirschgarten Spätburgunder

Weingut Knipser Kirschgarten Spätburgunder Grosses Gewächs 2018, Tyskland, Pfalz, TSE 93635, 499 kr

Exklusiv och burgundiskt inspirerad spätburgunder från vingården Kirschgarten i Laumersheim. Reduktiv inledning med eleganta aromer av jordgubb, körsbär, sandelträ, örter och ek. Torr och strukturerad med täta unga tanniner, frisk syra och koncentrerad frukt och stramt i avslutet. Ett elegant vin som kräver minst en timmes luftning, i sällskap av mat eller några års lagring. (Wine Stain, 960 fl.)

Flaskbild på Domaine des Bartelettes Mondeuse

Domaine des Bartelettes Mondeuse 2020, Frankrike, Savoie, TSE 90628, 179 kr

Frisk fräsch nos, piggt bärig av jordgubb och hallon. Torr och örtig, spänstig och energisk med läskande syrliga bär i smaken, tranbär, lingon, rönnbär och utspädd lingondricka. Vi hade nyligen tema Jura och Savoie där vår skribent Sara Emilia Nässén skrev ett fint porträtt av druvan. (Vinunic, 960 fl.)

Flaskbild på Charles Joguet Chinon Les Petites Roches

Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2020, Frankrike, Loire, TSV 95593, 179 kr

Ekologisk platstypisk cabernet franc i aromatisk inledning av mörka bär, körsbär, gröna stjälkar  och kolstybbig mineralitet. Stram och syrlig med unga tanniner, läskande frisk syra och tät röd frukt, grön paprika och gröna örter i avslutet. Gott redan nu men desto bättre med ett par års med lagring. Köp en och prova nu och köp en för hyllan, det är prisvärt på en stor allokering. (Tryffelsvinet, 9600 fl.)

Flaskbild på Joseph Drouhin Savigny les Beaune clos des godeaux

Joseph Drouhin Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94029, 419 kr

Fräsch pinot från vingården Clos des Godeaux fylld till bredden av jordgubb, körsbär, sandelträ och ceder. Fyllig och tät med fruktiga toner av hallon, jordgubb, viol, kryddigt och salt med lakritsrot i avslutet. Energi, kraft och elegans samlat i en flaska, snyggt och mycket gott. (Provinum Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Alfiero Boffa Barbera d'Asti Superiore Collina della Vedova

Alfiero Boffa Barbera d’Asti Superiore Collina della Vedova 2016, Italien, Piemonte, TSE 94035, 239 kr

Moget intryck från barberaspecialisterna hos Boffa. Nosen får sig en skjuts av mörka körsbär, torkade druvor, earl grey, bergamott och pomerans. Hög frisk genomslående syra, mogen frukt av körsbär, plommon och bokna äpplen, lätt oxidativ i stilen, stram och sträv i ett solmoget örtigt avslut. (Johan Lidby Vinhandel, 1500 fl.)

Flaskbild på Brancaia Il Blu

Brancaia Il Blu 2019, Italien, Toscana, TSE 94023, 756 kr

Exklusivt toppvin från ekologiskt odlad merlot med delar sangiovese och cabernet sauvignon. Djup aromatik, koncentrerat mörkt blåfruktig av plommon och björnbär, solmoget, varmt och mjukt med inslag av läder och ceder. Generöst med finess och elegans, örtigt och kryddigt i avslutet som besitter en tydlig med välbalanserad cederträ och ekfatkaraktär. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

Flaskbild på Red Newt Cellars

Red Newt Cellars Cabernet Franc 2019, USA, New York State, TSV 9017, 199 kr

Från Finger Lakes i upstate New York, en druvtypisk och karg cabernet franc med örtig och skogsbärig doft av lingon, tallbarr och blåbär.  Torr och sträv med mogna tanniner, varmfruktig och grönstjälkig i avrundande stenig mineralitet. Vinifierat utan tillsatt jäst och lagrats på rostfri ståltank. (Lively Wines, 4800 fl.)

Flaskbild på Ver Sacrum La Dama Del Abrigo Rojo

Ver Sacrum La Dama Del Abrigo Rojo Nebbiolo 2018, Argentina, Cuyo, TSE 94016, 299 kr

Ännu en nebbiolo från udda ursprung, den här gången från Los Chacayes i Argentina. Mörkt rödbärig doft med inslag av rosor och sandelträ. Parfymerat och elektriskt i smaken, röda och blå bär, läskande mineralitet, järnlik med hög syra. Och smakerna stannar länge och är fyllda av fler intryck från blåbär och plommon, örter, rökig mineral och umami i en stram och tuggig tanninstruktur i ett torrt avslut. Ett kul vin i välmående balans. (Handpicked Wines, 900 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.