Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Frida Winters!

Någonting att dricka? Med Frida Winters!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Hon har vunnit sommeliertävlingen Lily Bollinger Award 2021 och är en uppskattade del av sommelierteamet i den prestigefulla trestjärniga Michelinguids restaurangen Frantzén. Hon har bott och jobbat med vin i Sydafrika och är en vurmare för dess viner samtidigt som hon älskar margaritas. Någonting att dricka har träffat FRIDA WINTERS.

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Då blir det champagne. Kan vara otroligt sugen efter en vecka emed att ha serverat fantastiska champagner, provat av, men inte fått testa ordentligt. Ett glas välkyld champagne skulle jag inte säga nej till då.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Då skulle jag älska att dela en flaska med Madeleine Stenwreth MW. Haft henne i skolan mycket under Diploma WSET Lvl.4 utbildningen på Restaurangakademin, och mer inspirerande person får man leta efter. Hennes entusiasm smittar av sig, efter att ha träffat henne har jag alltid mer energi. Självklart skulle vi dricka Sydafrikanskt! Det skulle vara en flaska ”Rotsbank”2022 från Eben Sadie. Jag provade det för första gången när jag var där nu i oktober, och det var första årgången 2022 som de släppte vin från just det läget. Kanske att Madeleine inte hunnit prova det än? Chansen är i och för sig minimal ,då hon har provat allt från Sydafrika!

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag skulle vara omöjlig att bjuda på vin, vilket är helt fel. Jag tycker allt har sin plats och sitt tillfälle. Oftast är det sällskapet och platsen viktigare än vilket vin som dricks. Jag kan uppskatta vin från alla världens hörn och det roligaste är när någon annan tagit med och delar, kanske något från en resa de gjort, eller om det är ett vin de själva bara tycker väldigt mycket om.

“Jag upplever att gäster vill dricka det som är gott. Punkt.”

Porträttbild på Frida WInters framför vinflaskor i en restaurang
Frida Winters jobbar som sommelier på trestjärniga Guide Michelin restaurangen Frantzén. Foto: Pressbild

Vad var de största utmaningarna med att vara sommelier?
– Jag ser nog egentligen inga utmaningar med mitt jobb. Tror bara man måste tycka det är orimligt kul! Det blir lätt långa dagar och tiden man lägger på att putsa glas och vika servetter är garanterat det tre dubbla mot då du serverar vin, men det är alltid värt det i slutet av dagen. Att mötet med gästerna och få vara en del av att, förhoppningsvis, ge dom den absolut bästa upplevelsen de kan få, väger över allt annat.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Som sagt, jag vill egentligen inte se saker som svårigheter eller problem. Men det gäller ju att ständigt vara påläst. Hänga med i vad som händer i vinvärlden och ha koll på årgångar och producenter. Tid är alltid en bristvara. Jag skulle behöva minst ett dygn till.

Vad är trendigt just nu att dricka i sommelierskrået?
– Jag upplever att gäster vill dricka det som är gott. Punkt. Att det finns en nyfikenhet och en kunskap som är enorm. Så både en nördighet i att dricka från klassiska regioner som Bourgogne, och Chamapagne för att det är så galet bra, men också att man sneglar mot regioner som Mallorca och exempelvis producenter som Son Antem, som gör nåt unikt och svinbra!

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– Om vi inte bli berusade på jobbet när vi provar så mycket? Där har jag slutat svara och bara tittar trött tillbaka. Vilken otroligt nedlåtande fråga som kommer var och varannan dag.

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Jag älskar att läsa! Hamnar lätt på fritiden med en bok om exempelvis vinodling för att jag tycker det är så intressant. Också att resa till vinregioner tycker jag kan vara det bästa. Mötet med vinmakare och andra inom branschen, höra deras åsikter om, kanske året som varit, funderingar inför framtiden. Det brukar alltid bli bäst diskussioner när man är på plats.

Bästa vinlista i Stockholm och dito i världen?
– I världen skulle jag säga Publik Wine Bar i Kapstaden, mycket för atmosfären och för att de alltid har något nytt och spännande på glas. Här i Stockholm tycker jag Cadierbaren är drömmen.

“Margaritas i mängder, bara “keep them coming”

Miljöbild på sommelier Frida Winters under ett tävlingsmoment i sommellerie.
Sommelier Frida Winters under ett tävlingsmoment i sommellerie. Foto: Pressbild

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl: – Är ingen storöldrickare men Hallon Sour från Stockholm Brewing har alltid varit en favorit.
Vin: – Viner från Sydafrika ligger mig nära om hjärtat då jag jobbat där en längre period. Gärna från Swartland, gärna från mindre producenter som Johan Meyer (Platteklip Vineyards), Jasper Wickens (Swerver) eller Chris Alheit (Alheit Vineyards). Men så mycket från Sydafrika som är gott. Större diversitet i ett land får man leta efter.
Sprit: – Fruktdestillat. Capovillas ”prune” eller Roulot ”liquer de citron”.
Cocktail: – Margarita on the rocks.
Raggargrogg: – Gin&Tonic.
Festbål: – Bål blir svårt. Gillar inte drycker med frukt i. Samma med Sangria. Helst inte.
Återställare: – Det har jag ingen.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Chardonnay. Från Bourgogne, gjord i reduktiv stil och med snygg fathantering.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Då blir det Champagne eller dylikt. Drack otroliga Cap Classique´s nu senast i Sydafrika, det skulle jag gärna också fira med.

Har du något husvin hemma?
– Egentligen inte. Om jag inte beställer vin så rycker jag hellre en flaska från tillfälliga sortimentet på Systembolaget för att just få prova någonting nytt. Blir lätt det mest obskyra och kanske otippade flaskorna. Men just för att testa någonting nytt.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Viner med sötma till het mat. Kanske lite tråkigt, men äter gärna asiatiskt med mycket hetta. Då är en Kabinett Riesling från bättre producent med integrerad sötma och hög syra kanon.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Det är väl vitt vin till fisk och rött till kött. Oftast tillbehören som spelar störst roll, så känns väldigt inrutat om man bara skulle tänka så.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Margaritas i mängder, bara “keep them coming”.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Känns som att man borde skriva korkdefekter. Men det är ändå lite charmen med vin. Att vin är levande. Det är så klart tråkigt om ett vin är defekt, men finns liksom inget att göra åt saken, så det släpps alltid på en gång och flaskan ställs undan.
Däremot viner med på tok för mycket ek och tanniner eller med rejäl ålder kan bli svårt efter ett tag. Fester jag hamnar på är oftast med mina vänner som också är vinintresserade, så det blir lätt mycket vin.

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Glaset jag fick i handen efter jag vunnit Lily Bollinger Award  2021 var otroligt. Fantastisk champagne och sen lyckan i att ha klarat av något jag aldrig trott jag skulle klara.

“Jag kallas Junmai-Frida, på Frantzén”

Porträttbild på Frida Winters
Frida Winters är högutbildad sommelier, vinnare av Lily Bollinger Award 2021 och verksam på trestjärniga Restaurang Frantzén. Foto: Pressbild

Fakta om Frida Winters

Bor: – Uppsala.
Familj: – Mamma, storasyster Sofia med familj, och sen andra halvan av släkten i Kalifornien, USA.
Gör: – Sommelier på Restaurang Frantzén i Stockholm.
Aktuell med: – För ovanlighetens skull har jag inte tusen projekt på gång! Lägger allt mitt fokus på Frantzén.
Känd som: – Junmai-Frida på Frantzén. Tycker sake är fantastiskt gott, även utbildad i sake WSET lvl.3. Ser jag en möjlighet till en riktigt bra matchning med en sake, så har jag svårt att låta bli.
Kul kuriosa: – Bott och jobbat med vin i Sydafrika!

 

Mer Någonting att dricka? Förra veckans gäst Lisa Larsson av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.