Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 24 november

Nyprovat – tillfälligt sortiment 24 november

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Det lackar mot jul och många är vi som får hålla hårt i julklappsbudgeten i år. En fin och riktigt god flaska vin kan dock vara ett värmande och uppskattat inslag i inslaget paket. I den sista av novembers lansering av tillfälligt sortiment lyser inte presentvinerna med sin frånvaro direkt. Många mustiga stora röda viner och fylliga vita som passar fint till både adventsfirande, julmat och till nyårssupén. I december kommer nämligen endast två släpp för tillfälliga sortimentet och det är den första och åttonde. Välj med känsla, var nyfiken och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

En glasflaska med Mylla Vingården i Klagshamn 2018, ett mousserande vin från Sverige

Mylla Vingården i Klagshamn 2018

Produkt från Sverige

art nr 94501

750 ml

12.5%

401 kr

Charmerande mousse direkt från den skånska kalkrika myllan nära havet i Klagshamn. Här har Murre och Lena gjort sina personliga viner sedan millenieskiftet, då det genom EU beslöts att vinnäring även skulle kunna bedrivas i Sverige. Ljust rosatintad med frisk nos av äpple, bröd och citrus. Stor bred mousse, välbalanserat och energiskt, syrligt och friskt! Mycket bra jobbat och ett perfekt användningsområde för druvan rondo, speciellt om den vinifieras med traditionella metoder! (Spring Wine/Spendrups, 600 fl.)

En glasflaska med Arilds Vingård Bubbel SoMu, ett mousserande vin från Sverige

Arilds Vingård Bubbel SoMu

Produkt från Sverige

art nr 94678

750 ml

11%

254 kr

Andra årgången av detta vin som släpptes för ganska precis ett år sedan, från ett av Sveriges största och mest välkända vinerier. Krusbärsyrlig nos med passionsfrukt och grapefrukt. Tät och fyllig med äpple, grapefrukt, citrus och frisk syra, där en mineralisk mjuk mousse glider över i ett fint torrt avslut. Kul att stötta den nya svenska dryckeskulturen som spirar, fortsätt gärna med det! (Arilds Vingård, 4200 fl.)

En glasflaska med Fruitière Vinicole d' Arbois Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2019, ett mousserande från Jura i Frankrike

Fruitière Vinicole d' Arbois Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2019

Produkt från Frankrike, Jura

art nr 90529

750 ml

12.5%

201 kr

Från ett kooperativ med cirka 100 medlemmar som vi tidigare lärt känna genom deras vita stilla vin Love Chardonnay Reserve, som återfinns i fasta sortimentet, till samma prislapp. Här ett intrycksgivande mousserande vin av 80 procent chardonnay och 20 procent pinot noir. Brödig nos med inslag av äpple och citrusfrukt. Fyllig mousse, krämig kropp och energisk syra i ett fruktigt avslut. En bättre Crémant av klassiskt Jurasnitt. (Concealed Wines, 6600 fl.

Mer om Svenska viner av Tina Johansson

 

En glasflaska med Champagne Didier Michel Grand Cru 2015, ett champagne från Champagne i Frankrike

Champagne Didier Michel Grand Cru 2015

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 92472

750 ml

12%

451 kr

Med ursprung i Premier Cru Cuis, cirka fem kilometer från Epernay i Côte des Blancs, en fullfjädrad chardonnay med frisk nos av citrusfrukt, bröd och kex, nougat och äppelpaj. Flirtigt fruktigt och läskande friskt med mjuk mousse och smak av äpple, gula plommon, mandel, citrus och gula kex. (Vinia, 4500 fl.)

En glasflaska med Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2012, ett champagne från Champagne i Frankrike

Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2012

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 92370

750 ml

12.5%

901 kr

Kooperativet Union Champagne består endast av medlemmar med minst Premier Cru-klassade gårdar. Varumärket De Saint-Gall står bakom denna Grand Cru som doftar koncentrerat och moget av bakade äpplen, citrus och brioche. Komplex struktur och smakbild, mjuk fin mousse, mineralisk, hög sirlig syra, torr och stram, men avslutet är generöst med toner av fransk nougat, kamomill och honung. (Premiumpartners, 5000 fl.)

En glasflaska med Ca' del Bosco Franciacorta Edizione 46a Cuvée Prestige Extra Brut, ett mousserande från Lombardiet i Italien

Ca' del Bosco Franciacorta Edizione 46a Cuvée Prestige Extra Brut

Produkt från Italien, Lombardiet

art nr 91184

750 ml

12.5%

331 kr

Exklusivt och elegant av Maurizio Zanellas fingertoppskänsla för kvalitet och stilrikedom. Det är en blend på chardonnay, pinot nero och pinot bianco som är receptet för att att göra högkvalitativt mousserande vin på traditionella metoden, mitt i Proseccoland. Mjukt gulfruktig nos i reduktiv stil med krutrök och örter. Tät komplex och energisk, ren frukt och salt mineralitet - elegant och läskande friskt. Så jäkla gott! (Tryffelsvinet, 3702 fl.)

En glasflaska med Nyetimber Blanc de Blancs 2015, ett mousserande från Storbritannien

Nyetimber Blanc de Blancs 2015

Produkt från Storbritannien

art nr 90327

750 ml

12%

689 kr

Grönäpplig med citrus, gröna örter och mineral. Frisk och fyllig med syrlig mjuk och stor mousse, läskande syra och krämig textur. Lång fin fruktig eftersmak med tydlig sälta och mineralitet. British Fizz när det är som allra bäst. För varje säsong märks en utveckling åt det varmare hållet, menar vinbönderna. Nyetimber är producenten som har banat väg för vinerna och utvecklingen, med rankor som planterades redan 1988 på egendomen. (Swedish Brand, 360 fl.)

Mer om Nyetimber och brittiska bubblor av Pär Strömberg

 

VITT VIN

En glasflaska med Stefan Meyer Chardonnay Rhodther Rosengarten 2021, ett vitt vin från Pfalz i Tyskland

Stefan Meyer Chardonnay Rhodther Rosengarten 2021

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 94320

750 ml

13%

261 kr

Ekologisk chardonnay från Pfalz, där pinot noir rönt stora burgundiska framgångar. Ett unikt vin i mångt och mycket, kanske för att Meyer odlar otyskt med chardonnay, pinot noir och syrah. Vinet har lagrats elva månader på franska ekfat, både på barriques och tonneau, vilket gett välparfymerad aromer av gul frukt och ek, vanilj och smörade popcorn. Jag spår att vi kommer få se mer och mer av den här typen av stil i Tyskland, här har vi ju redan starten på det. Tät och fruktig med tydliga fattoner, exotisk frukt och vanilj med både burgundiska och kaliforniska influenser. (Berntson Brands, 600 fl.)

En glasflaska med Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2021, ett vitt vin från Niederösterreich i Österrike

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2021

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 93640

750 ml

13%

331 kr

Klassiker på ekologiskt odlad grüner från gamla stockar. Ett otroligt allroundvin som passar det mesta på bordet. Tät nos, aromatiskt av gul fet frukt och vitpeppar. Frisk syra med saliverande läskande mineralisk finish. Komplex och elegant. Äldre vinstockar är mindre produktiva och producerar färre och mindre druvor. Det väl utvecklade rotsystemet når djupt i marken och förser druvorna med näring som bidrar till extremt smakrika viner med stor koncentration. Här får vi ändå ett ungdomligt vin med smak av krusbär och vitpeppar. (Vinunic, 600 fl.)

En glasflaska med Château de Tracy Pouilly Fumé 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Château de Tracy Pouilly Fumé 2022

Produkt från Frankrike, Loiredalen

art nr 94406

750 ml

13%

291 kr

Äpplefrisk nos med svartvinbärsblad och passionsfrukt, grapefrukt och krusbär. Fyllig och fräsch med fet textur och hög syra, läskande balanserade lågintensiv frukt i avslutet. För området, en skolboks sauvignon blanc från 30-åriga stockar uppvuxna ur flinta och kimmeridgienlera, vinifierat och lagrat i betong och stål. (Skrubbes Wines, 1200 fl.)

Mer om Loire och Pouilly Fumé av Andreas Grube

 

En glasflaska med Azores Wine Company Verdelho O Original 2022, ett vitt vin från Azorerna i Portugal

Azores Wine Company Verdelho O Original 2022

Produkt från Portugal, Azorerna

art nr 92820

750 ml

12%

301 kr

Hundra procentig verdelho från vingårdar nära havet, på mellan 50 och 300 meters höjd vilket gör att vinodlingarna kontinuerligt får en dusch av saltvatten. Gulfruktig med tydlig mineralisk karaktär. Örtig och stramt syrlig frukt med torrhet, likt tanniner, friskt rent och fruktigt där umami och havssälta hänger kvar länge i avslutet. Pico är en av nio öar i Azorerna som även utgör den högsta punkten i den mittatlantiska centralryggen. Här präglas allt av den mäktiga vulkanen Ponta do Pico, ett berg som sträcker sig 2351 meter över havet. I mitten av 1800-talet hade Azorerna en årlig vinproduktion på närmare 10 miljoner liter och var en seriös utmanare till Madeira. Men 1853 drabbades man av den förödande vinlusen Phylloxera vastratix vilket gav ett enormt ekonomiskt bakslag för den tidigare så framgångsrika vinodlingen. I dag är det Azores Wine Company med trion António Maçanitas, Felipe Rochas och Paulo Machados i täten som har sett till att världen återigen fått tillgång till Picos eftertraktade viner. Det tackar vi för och vi tackar även Handpicked Wines som fått nys om dessa pionjärer och tagit dem till Sverige. (Handpicked Wines, 600 fl.)

En glasflaska med Au Bon Climat Sanford & Benedict Chardonnay 2020, ett vitt vin från Kalifornien i USA

Au Bon Climat Sanford & Benedict Chardonnay 2020

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 94322

750 ml

13.5%

421 kr

Vingårdsvin från toppläge i Santa Ynez Valley med aromatisk nos av gul stenfrukt, vanilj, brynt smör och örter. Välbalanserat och energiskt, stort friskt och elegant med fet textur, stram struktur och kraftull, energiskt personlighet. Årgången då grundaren till Au Bon Climat, Jim Clendenen, gick bort, alldeles för tidigt. Jim var en levande legend inom den kaliforniska vinnäringen, en visionär som sett det mesta och var bundis med de flesta. Jag har alltid varit svag för ABC’s viner och 2020 är inget undantag. Det är så här vi för alltid ska minnas sista årgången för hädangångne legendaren Jim Clendenen. (Enjoy Wine & Spirits, 360 fl.)

Mer om Au Bon Climat av Karin Ericson

 

En glasflaska med Pike Road Pinot Gris 2022, ett vitt vin från Oregon i USA

Pike Road Pinot Gris 2022

Produkt från USA, Oregon

art nr 92001

750 ml

13%

191 kr

Från Willamette Valley och en druva som på pappret inte kändes helt motiverande. Men med Pike Roads chardonnay från i våras färskt i minnet ökade oddsen. Syrlig av citrus och lime med en mineralisk stendammig och grönfruktig nos inleder det hela, rätt förväntat, ändå med personlighet. Munkänslan fylls direkt av saliverande hög syra och gul syrlig frukt i en tight och stram men generöst expressiv stil jag annars inte uppskattar till hundra procent. Men den här energin har något annat och är helt klart kvalitativ. På Pike Road har de tron på att vinframställning börjar med bra jordbruk, därför har de gjort sitt mål till ett uppdrag att stödja små familjeägda vingårdar för att skapa viner av kvalitet, värde och integritet och man köper in frukt från över tjugo kontrakterade gårdar i Oregons norra delar och sånt gillar vi här på Wine Table! (Divine, 5400 fl.)

En glasflaska med Greywacke Wild Sauvignon 2021, ett vitt vin från Marlborough i Nya Zeeland

Greywacke Wild Sauvignon 2021

Produkt från Nya Zeeland, Marlborough

art nr 93232

750 ml

14%

299 kr

Aromatisk parfymerad vilt syrlig doft av nässlor, krusbär och svartvinbärsblad, grapefrukt, passionsfrukt och fläder. Stilren och världsberömd för den här typen av nyzeeländsk sauvignon blanc, med en inbjudande twist. Tät och fruktig med hög syra i balans med kropp och vild själ, med balans i själ och i det konstnärliga hjärtat hos den frispråkige och fotograferande visionären Kevin Judd. (Handpicked Wines, 600 fl.)

 

ORANGEVIN

En glasflaska med Bassermann-Jordan Fass 615 Grauer Burgunder 2022, ett vitt vin från Pfalz i Tyskland

Bassermann-Jordan Fass 615 Grauer Burgunder 2022

Produkt från Tyskland, Pfalz

art nr 90005

750 ml

12.5%

201 kr

Ekologiskt odlad och skalmacererad grauer burgunder, aka pinot gris och pinot grigio. En druva vars skal verkligen ger karaktär när juicen fermenteras tillsammans med den. Ulrich Mell's och Gunther Hauck's vinifikation siktar mot framtiden då Pfalz blivit än varmare och då andra druvor än riesling kommer att må utmärkt i området. Ett slags atavistiskt återgående i en omvänd klimatkris. Orangefärgad med sursyrlig nos av aprikos och clementin i en tight, stram och torr stil som på något sätt ändå upplevs fyllig och energisk. Avslutet är läskande frisk med en bitter sweet symphony av blodgrapefruktsbeska. (The WineAgency, 3600 fl.)

 

RÖTT VIN

En flaska med Louise Jadot Beaune Premier Cru Les Avaux 2016, ett rött vin från Bourgogne i Frankrike

Louise Jadot Beaune Premier Cru Les Avaux 2016

Produkt från Frankrike, Bourgogne

art nr 94251

750 ml

13.5%

449 kr

Aromatiskt och välparfymerat av mörkt röda bär som skogshallon och svarta körsbär kryddat av sandelträ och örter. Tight, stram och friskt med fyllig frukt och energisk syra. Läckert och elegant. Tillgänglig redan nu, efter sju år, men låt den gärna ligga till sig lite till, ett par år minst, för bästa utväxling. (Wine Affair, 480 fl.)

Släpps gör även Louis Jadot Clos Vougeot Grand Cru 2014

En glasflaska med Château d'Issan 2009, ett rött vin från Bordeaux i Frankrike

Château d'Issan 2009

Produkt från Frankrike, Bordeaux

art nr 93612

750 ml

14%

1629 kr

Exklusivt från Margaux av cabernet sauvignon och merlot. Aromatiskt av svartvinbär, mogna plommon med kryddning av fat, ceder, lakrits, örter och läder. Torr stram tanninstruktur, frisk i frukt och syra i ett fruktigt bärigt avslut med lakrits och choklad. Stort och elegant i perfekt mognadsgrad för att njutas i jul, eller som present för att fira en framtida jubilar. (Vin Selekt, 84 fl.)

En flaska med Château Talbot 2009, ett rött vin från Bordeaux i Frankrike

Château Talbot 2009

Produkt från Frankrike, Bordeaux

art nr 93620

750 ml

13.5%

1800 kr

Klassiskt slott från Saint-Julien av blenden cabernet sauvignon, merlot och petit verdot. Mörkt röd med drag åt tegel i färgen. Utvecklad mogen nos, köttig och animalisk, mineralisk och järnig. Tät, torr och stram i tanninstrukturen, fyllig i smakbilden av mogna körsbär, trä, kaffe, kakao, tobak och läder. Exklusivt gå-bortvin, presentvin eller till nyårssupén. (Vin Selekt, 84 fl.)

En glasflaska med Grosjean Gamay 2022, ett rött vin från Valle d'Aosta i Italien

Grosjean Gamay 2022

Produkt från Italien, Valle d'Aosta

art nr 94010

750 ml

12.5%

201 kr

Från Italiens minsta vinregion, en något oväntat druva, men med ett otroligt schwung i uttrycket med frisk ungdomlig blåfruktigt örtig nos. Torr och tight, läskande syrlig med röda och blåbär, sirligt och josigt. Grosjean började buteljera och sälja sina viner 1969. Fram tills dess producerade de bara vin för egen konsumtion. Egendomen drivs idag i tredje generationen och man har nu börjat ställa om vingårdarna till ekologisk odling. (Quaffable Wines, 2400 fl.)

En glasflaska med La Spinetta Langhe Nebbiolo 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 90219

750 ml

14%

241 kr

Giorgio Rivettis stadigt återkommande noshörningsviner har glatt många vinälskare under decennier. Årets lansering av hans Langhe Nebbiolo, årgång 2021, bjuder fin parfym av nyponros, körsbär och tjärad båt. Fyllig, energisk och tät, torra tanniner, sprakande frukt med ryggrad av trä, ceder och örter. Massor av flaskor, helt OK pris och ett lagringsdugligt vin, drickbart redan nu men ännu bättre om tre till fem år. (Enjoy Wine & Spirits, 19800 fl.)

Mer om La Spinetta av Karin Ericson

 

En glasflaska med Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Scot 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Scot 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 94817

750 ml

13.5%

227 kr

Flyttad från förra veckan: Ekologiskt odlad dolcetto från vingården Vigna Scot. Djupt aromatisk, mörkt sötfruktig koncentrerad och tight med torra tanniner, blå och svartfruktig bärighet med örtigt torrt avslut. Klassisk och otroligt charmig, personlig och fascinerande dolcetto från familjegård med anor sedan 1928. (Agrell & Hartley Selection, 900 fl.)

En glasflaska med Cavallotto Langhe Nebbiolo 2021, ett rött vin från Piemonte i Italien

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2021

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 96726

750 ml

14.5%

371 kr

Från samma familjeegendom som ovan och Cavalotto behöver väl ingen närmare beskrivning för den som följt med oss under de senaste åren. Ekologiskt odlad nebbiolo som signalerar alla tydliga markörer både i doft och smak när det gäller druvtypicitet och terroir. Stram och återhållen i frukten, tight torr stram med körsbär, rosor och viol i en lång torr eftersmak. Behöver luft, men efter en vevning i karaffen är det pur glädje! (Agrell & Hartley Selection, 1800 fl.)

En glasflaska med Franco Molino Barolo Villero Riserva 2016, ett rött vin från Piemonte i Italien

Franco Molino Barolo Villero Riserva 2016

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93631

750 ml

14.5%

551 kr

Franco Molino är en familjeägd egendom i Barolo som idag drivs av fjärde generationen genom Silvana Molino och omfattar drygt tio hektar vingårdar i byarna Barolo och La Morra. Druvorna till just detta vin kommer från vingården Villero i Castiglione Falletto. Tegelröd med doft av tjära, skogsbär, körsbär, rosor och trä. Initialt lite tunn, men frisk och syrlig med ett örtigt kryddigt grepp, strama tanniner och ett eldigt avslut. Syskonvinet Barolo Cascina Rocca Franco Molino 2017 ligger sedan en tid till ett mycket förmånligt pris, i fasta sortimentet. (Vinoliv, 1500 fl.)

En glasflaska med San Fereolo Austri 2015, ett rött vin från Piemonte i Italien

San Fereolo Austri 2015

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 93219

750 ml

14.5%

281 kr

San Fereolo av Nico Bocca är mest känd för sin dolcetto från Dogliani. Men hennes Austri med brorslotten barbera och ett tionde nebbiolo, ger en ny dimension till hennes biodynamiska tänk och tillämpningar. Djup doft av mogen blåsvart frukt, örter och fat. Syrlig med maxat energisk syra, hög smakbild, röd och blåfruktig, Mogna toner och örter i avslutet som är långt. Livfull och energisk och ett garantiköp för mig, då jag njutit av Austris tidigare årgångar med ytterligare några års lagring i hemmakällaren. Karaffera gärna innan servering. (Panache, 1500 fl.)

Mer om Nicoletta Bocca av Pär Strömberg

En glasflaska med Rocca di Castagnoli Chianti Classico Organic 2022, ett rött vin från Toscana i Italien

Rocca di Castagnoli Chianti Classico Organic 2022

Produkt från Italien, Toscana

art nr 90010

750 ml

13%

191 kr

Ekologisk sangiovese med ett tionde canaiolo och colorino för extra färg och struktur. Känns namnet bekant? Av någon outgrundlig anledning släpptes nämligen samma vin fast årgången 2021 den 29 september i år, för tio kronor mindre. Spännande för den som vill göra en purung minivertikal mellan de två årgångarna. Stil och smakmässigt är de lika men vissa olikheter kan man iallafall utröna. Nosen direkt fylld av tobak, hallon, lakrits, mogna, körsbär och örter. Smaken fyller i med en tight stram frukt, mineralisk järnighet, jordig, torrt örtig och bärig i avslutet. Bra pris, bra vin. Rocca di Castagnoli har anor sedan 1700-talet i Gaiole. Familjen Tempi ägde den då, sedan under många år under Baron Ricasolis vingar fram till 50-talet och nu inkorporerat i ett större paraply av ägandestruktur. Dock inte utan själ och hjärta då Chianti Classico styrs av andra värdegrunder än storföretagarnas. (Gullberg by Stockwine, 7200 fl.)

En glasflaska med Piedra Fluida Listán Negro 2020, ett rött vin från Spanien

Piedra Fluida Listán Negro 2020

Produkt från Spanien

art nr 92787

750 ml

13%

201 kr

Ny bekantskap för mig från vulkaniska ön Teneriffa. Listán negro från två vingårdslägen på 550-600 meters höjd över havet. Reduktiv och volatil i inledningen, umamirökig stenkross, rosor och mörka körsbär i nosen. Frisk läskande syra, tvärrtorr med buljongig umami och rökig tight stram mineralitet i en tätt komponerad struktur. Spännande och intressant och ett bra pris för upplevelsen. Vinet behöver luft och lite tid. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

En glasflaska med Ciclón Paraje Pizarro 2021, ett rött vin från Kastilien-León i Spanien

Ciclón Paraje Pizarro 2021

Produkt från Spanien, Kastilien-León

art nr 93555

750 ml

12.5%

241 kr

Ytterligare en ny bekantskap från druvan rufete från vingårdsläget Paraje Pizzaro som ligger på hög höjd i Sierra de Salamanca. Rankorna planterades 1930. Mörkt rödbärig med inslag av örter, ceder och läder. Läskande syrligt och josigt med lätt touch av fat, vanilj och röda bär i ett torrt avslut. Energiskt och livfullt! Delvis jäst på hela klasar, naturligt och ruffigt ofiltrerat och klarnat, från skiffer- och granitjordar och gamla stockar för att efter fermentering, vila på gamla foudres. Viñas Serranas grundades 2017 och jobbar sedan dess med att ställa om till ekologiska och biodynamiska metoder i gårdarna. (Quaffable Wines, 600 fl.)

En glasflaska med De Toren Fusion V 2020, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

De Toren Fusion V 2020

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 92234

750 ml

14.5%

399 kr

Klassisk Stellenboschig Bordeauxblend av cabernet sauvignon, merlot, malbec, cabernet franc och petit verdot. Maffigt och stort, fullmatad med svartvinbär, plommon och björnbär, mörka körsbär, fat, cederträ och tobak i en tight stram och friskt fruktsyrlig stil. Fin syra i balans med koncentration i textur och struktur. (JPC Wines, 1500 fl.)

En glasflaska med Seghesio Family Vineyards Old Vine Zinfandel 2021, ett rött vin från Kalifornien i USA

Seghesio Family Vineyards Old Vine Zinfandel 2021

Produkt från USA, Kalifornien

art nr 95337

750 ml

15%

357 kr

Från Sonoma County, en jänkare på zinfandel med mindre delar petite sirah, carignan och alicante bouschet som visar vad druvan går för när förutsättningar och vinmakeri allieras i en välkomponerad och passionerad symfoni. Blåbär, svartvinbär och plommon i nosen, en stor och stor värmande murrig doft. Fylligt och kraftfullt men mjukt som bomull med delikat frukt, och finstilta tanniner i total balans med charm och personlighet. Läckert blåbärig och sötfruktig med sötlaktrits, tobak och vilda örter i avslutet. Ett maffigt men välmående balanserat vin från gamla knotiga stockar. Seghesio är en trotjänare för oss som gillar seriös zinfandel. Ett av mina stora nöjen är att vintergrilla och då vill man gärna ha något mustigt och värmande innanför västen, här är mitt tips! (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

En glasflaska med Polkura Syrah 2020, ett rött vin från Valle Central i Chile

Polkura Syrah 2020

Produkt från Chile, Valle Central

art nr 95047

750 ml

14.5%

201 kr

Syrah med liten del cabernet franc från Marchigue i västra Colchagua. Svartvinbär, blåbär, cassis och cherry i nosen som är både pigg och aromatisk. Tight, stram och läskande frisk med ryggrad och struktur med torra tanniner och koncentrerad mörkbärig frukt i avslutet som även osar av en rökig charkuteriepuff. Lagrat på franska ekfat, varav 20 procent var nya. Nyhet för mig, men intressant och mycket drickvänligt. (New Frontier Wines, 6000 fl.)

 

SAKE

En glasflaska med Masumi Suzumi Junmai Ginjo, ett sake från Japan

Masumi Suzumi Junmai Ginjo

Produkt från Japan

art nr 93794

720 ml

14%

359 kr

Plommondoftande med inslag av jasmin och polerat ris av sorterna miyamanishiki och hitogokochi. Torr, fyllig och örtig, med lång smak av jasmin, vita plommon, päron och vitt te. Familjen Miyasaka har bryggt sake sedan 1662 och idag drivs företaget i 22:a generationen. (Akebono Unlimited, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.