Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 6 oktober

Nyprovat – tillfälligt sortiment 6 oktober

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 15 minuter

Pär Strömberg har Nyprovat tillfälligt sortiment för 5 och 6 oktober, ett av de största släppen för året där det kryddas och maxas i både TS och på WEBBEN (5 oktober kl 10.00). Stort fokus ligger på vinerna från Penfolds som årligen lanseras i ett svep. TS visar upp en hel del bra och intressanta producenter och viner. Några återkommer i webbsläppet med sina mer nischade vingårdslägen, cuvéer och exklusivare utgåvor, som exempelvis Azelia, Piccolomino och Crystallum. Pär Strömberg har provat det mesta och valt ut det bästa. Håll till godo och kom ihåg att njuta före klunka och att dricka mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Alta Alella Mirgin Reserva 2019

Alta Alella Mirgin Reserva 2019, Spanien, Cava, TSV 95059, 189 kr

Cavablend av pansa blanca (xarel-lo), macabeu och parellada från vingården Serralada de Marina Natural Park strax utanför Barcelona. Tydliga Cavatoner av melon och grapefrukt med gröna örter, ljust bröd och kex i en torr stram syrastruktur med lätt artificiell fruktsötma i finishen. Alta Alella Mirgin är en av de omsorgsfulla producenterna som med passion och energi satsar fullt ut på hållbarhet, ekologi och på viner framställda med minsta möjliga påverkan. Vi känner igen dem från deras Pet-Nat AUS som vi skrivit om tidigare. (Handpicked Wines, 5400 fl.)
VITT VIN

Flaskbild på Origine du Haut Bourg Muscadet Côtes de Grand-Lieu 2015

Origine du Haut Bourg Muscadet Côtes de Grand-Lieu 2015, Frankrike, Loire, TSV 95324, 226 kr

Frisk och mjuk gul frukt, tät struktur, finessrik, läskande syra, koncentrerad frukt. Honung, kaprifol och örter med en mineralisk havssält ai avslutet. Muscadet eller melon de bourgogne från bröderna Choblets familjegård. Druvorna till detta vin kommer från 70 år gamla vinstockar och har lagrats i åtta år på sin jästfällning vilket gett en djup koncentration. Spännande vin till larvigt bra pris. Området Muscadet Côtes de Grand-Lieu omfattar ca 300 hektar och ligger sydväst om staden Nantes, i västra Loiredalen. (Selected French Wine, 3600 fl.)

Flaskbild på La Spinetta Timorasso 2022

La Spinetta Timorasso 2022, Italien, Piemonte, TSE 3600, 229 kr

Ekologiskt vin av den lokala druvan timorasso från Colli Tortonesi. La Spinetta under Giorgio Rivettis ledning gick från klarhet till klarhet till världsstjärnestatus, men de senaste åren har stjärnstatusen dalat i takt med att stilen på områdets viner, i Barbaresco och Barolo, sett en förändring och föryngring och en atavistisk återgång till vad som en gång var, innan modernisterna. Man kan enklast förklara det som att det bästa av de traditionella och de modernistiska stilarna äntligen funnit fred i varandra för att skapa ett bättre område för vinernas skull. Här har Giorgio inte sackat efter utan sakta men säkert ställt om siktet och med energi och dedikation startat nya projekt för framtiden och de kommande klimathoten. Läskande frisk och syrlig med florala frukttoner, gula plommon, persika och citrus i en torr och stram stil som leder in i ett salinerande mineraliskt avslut. (Enjoy Wine & Spirits, 1800 fl.)

Mer om Giorgio Rivetti av Karin Ericson

Flaskbild på Frank Cornelissen Munjebel Bianco 2021

Frank Cornelissen Munjebel Bianco 2021, Italien, Sicilien, TSE 92917, 399 kr

Gul halmstråfärgad med en brettig reduktiv inledning där läder möter stall och bokna äpplen. Strukturen är välordnad i sitt kaotiska första intryck, stram och torr med en umamitouch och syrlighet bortom all vett och sans. Högul torrhet, lite småstökigt gulfruktig med os av vulkan och grapefrukt. Läskande frisk och energisk, lätt spretig och örtigt i avslutet, inget för nybörjaren, men väl för den som vill vidga sina vinösa vyer. (Vin & Natur, 600 fl.)

Mer om Frank Cornelissen av Åsa Johansson

Mer om Etnas Contradaviner av Karin Ericson

Flskbild på Crystallum The Agnes Chardonnay 2022

Crystallum The Agnes Chardonnay 2022, Sydafrika, Western Cape, TSE 93387, 269 kr

Energisk chardonnay från fem olika vingårdar sourcade av hyllade och prisade vinmakaren Peter-Allan Finlayson. Lätt reduktiv inledning, rökig knallpulverpickadoll, med vidare fokus på gul ren frukt. Mer limezestig än tidigare årgång men annars likvärdig i sitt genialiska syradrag kontra fet textur som övergår i en torr stram och lång mineralisk eftersmak koncentrerat gulfruktig och lätt nötig (Tryffelsvinet, 840 fl,)

Mer om Peter-Allan Finlayson och Bot River av Pär Strömberg

Flaskbild på Evening Land Seven Springs Chardonnay 2021

Evening Land Seven Springs Chardonnay 2021, USA, Oregon, TSE 90460, 399 kr

Vit biodynamisk charm from Eola-Amity Hills i Oregon och Rajat Parr och Sashi Moormans vinmakarprojekt. Ren snygg chardonnaydoft av gul frukt, citrus, plommon, äpple med syrlig frukt och friskt läskande syra. Koncentrerat och fylligt med lätt fatkaraktär, valnötsskal och nötter. (The WineAgency, 1200 fl.)

Mer om Sashi Moorman av Maria Brander Sporre

Flaskbild på Penfolds Bin 311 Chardonnay 2022

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2022, Australien, Tasmanien, Nr 94474, 269 kr

Lätt reduktivt rökig inledning, tät gulfruktig doft. Fatrikt och fylligt, citrus, äpple, nötter, örter och sandelträ med frisk syra och stenfruktig mineralisk sälta i ett långt koncentrerat avslut. (Vinunic, 762 fl.)

Flaskbild på Penfolds Yattarna 2021

Penfolds Yattarna 2021, Australien, South Eastern Australia, Nr 94478, 1399 kr

Toppvin med den finaste av chardonnayfrukt. Stort och elegant i både nos och smak och smakar det så kostar det. Gul frukt, persika, kokos, smör och nötter i nosen, melon, äpple, citrus i smaken där en klingande syra skär genom en fet koncentrerad textur i  en ekvilibristisk balansgång. (Vinunic, 84 fl.)

Mer om Australien och Penfolds av Maja Berthas

ORANGEVIN 

Flaskbild på Chelti Khikivi Qvevri 2021

Chelti Khikivi Qvevri 2021, Georgien, Kakheti, TSV 93710, 169 kr

Skalmacererad lokal druva vid namn khikivi, har gett aromatik av apelsin och clementin, ananas, nektarin och aprikos. Aromer som går igen rent smakmässigt där en torr och syrlig struktur med lätta tanniner bjuder ett spännande möte. Ju mer man doftar och smakar desto mer komplex blir det. Rent och traditionellt. Mer clementinskal, persika, litchi och aprikos med kanderade nötter. Fullt av inneboende energier från tiden den vilat på amfora, i Georgien kallad Qvevri. Det hela har gett hög syra och tvärtorra tanniner med en läskande frisk, hårt strukturerad stabilitet. Spännande och gott! (Independent Wine Company, 3600 fl.)

Mer om Georgien som vinland av Andreas Grube

RÖTT VIN

Flaskbild på Yann Chave Crozes-Hermitage 2021

Yann Chave Crozes-Hermitage 2021, Frankrike, Rhône, TSV 95017, 245 kr

Ekologisk syrah från en av mina favoriter vid foten av berget. Yann har idag cirka 20 hektar både i Crozes och Hermitage där han gör ypperligt lagringsdugliga viner, tro mig, jag har haft ynnesten att prova hans viner under en lång period och är något av en storkonsument av hans övriga range. Rökigt charkig och mörkbärig, fylld av örter och strukturerad av fat, mineral och tight textur med generös frukt i avslutet. (Enjoy Wine & Spirits, 6600 fl.)

Flaskbild på Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2021

Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2021, Frankrike, Rhône, TSV 95325, 299 kr

Ekologiskt odlad syrah från vingården Thalabert, precis under den massiva Paul Jaboulet Ainé-skylten som pryder kullens topp. Vingårdens syrah växer och mognar på 40-60 åriga stockar. Välsvarvad med mörka bär, viol, körsbär och gastronomiska egenartade garrigue-örter som lagerblad, rosmarin och lavendel i strama men generösa tyglar. Idag ägs den klassiska firman av den schweiziska familjen Frey och vinmakare är dottern i familjen, Caroline Frey. (Nigab, 4800 fl.)

Flaskbild på Alain Brumont Château Montus 2019

Alain Brumont Château Montus 2019, Frankrike, Madiran, TSV 92208, 279 kr

Magnifikt, vilken kvalitet, ända ut i porerna. Alain Brumont och hans prodigy Antoine Viery fortsätter att visa vad området Madiran och druvan tannat kan göra för mänskligheten. Blåfruktig av mogna blålila plommon i nosen, svartgrusiga täta och tighta tanniner, skarp hög syra, knastertorrt med generös schwung i kryddiga frukter. Allt under ett välbalanserat paraply med tydlig Madiran- och tannat-style. Inget för nybörjare men en fröjd för den inbitne av Herr Brumonts metoder. Gott att drickas nu men kan lagras länge, länge, länge!(Wine Affair, 9600 fl.)

Flaskbild på Giacomo Grimaldi Dolcetto d'Alba 2021

Giacomo Grimaldi Dolcetto d’Alba 2021, Italien, Piemonte, TSV 91255, 179 kr

Sötfruktig intensiv och elegant nos, mörkt rödbärig smak med torr, stram textur, välstrukturerat och energisk syra med solvarm frukt och täta tanniner. Otroligt prisvärt pang i stor allokering, som i denna TSV dolcetto-offert slog samtliga av de stora namnen runt om i Barolo och Barbaresco som deltog. Familjen Grimaldi köpte sin första vingård 1930 men det var först 1996 när Ferruccio Grimaldi tog över som de började sälja vinet under egen etikett och inte till andra vinmakare i byn som de gjort tidigare. Dolcettodruvorna till detta vin kommer från 25-åriga vinrankor i en liten vingård i Novello. Efter manuell skörd får druvorna jäsa tillsammans med skalen innan det dras om till ståltank där det sedan lagras innan buteljering. Allt vinifieras högst upp i byn Barolo i familjens historiska hem. (Panache, 6000 fl.)

Flaskbild på Gagliasso Barolo Rocche dell’Annunziata 2019

Gagliasso Barolo Rocche dell’Annunziata 2019, Italien, Piemonte, TSE 92805, 359 kr

Från hyllade Cru/MGA Rocche dell’Annunziata i La Morra, en klassisk nebbiolo med 50 år på nacken uppvuxen ur lera och kalksten. Djup aromatik, maxad av mörka körsbär, rosor, tjära och torkad frukt, viol, nypon och träfat med syrlig ypperligt koncentrerad frukt. Driv i syran och frisk frukt, täta strama tanniner men generös och bjussig och relativt lättillgänglig. Årgången 2019 är mycket lovande och anses redan nu komma att bli en klassisk årgång. Gagliassos filosofi när det gäller hållbar vinodling går som en röd tråd genom alla moment och man arbetar enligt programmet ”The Green Experience”. Respekt för naturen och jorden står i fokus, liksom viner som speglar terroir. (Handpicked Wines, 2400 fl.)

Flaskbild på Lalù Langhe Nebbiolo 2021

Lalù Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, TSE 93358, 299 kr

Lalù grundades 2019 av de unga studievännerna Lara och Luisa efter resor och praktik på den internationella vinscenen. Idag har de 3,5 hektar i Serralunga d’Alba där de odlar finstämd nebbiolo. Körsbärsfruktig med viol- och rosnos med fjäderlätt hint av tjära. Frisk energisk, läskande syra med torra unga tanniner i en sträv textur och lång mörkbärig eftersmak. Personligt och mycket charmigt från två unga kvinnor som representerar en ny generation kvinnliga vinmakare som har antagit utmaningen, i en annars ofta mansdominerad vinvärld, med beslutsamhet och passion. Jag hoppas  innerligt att vi får se mer av Lalù i framtiden, så köp och stötta. (Gullberg by Stockwine, 300 fl.)

Flaskbild på Azelia Barolo 2019

Azelia Barolo 2019, Italien, Piemonte, TSE 93715, 399 kr

Stilren nebbiolo från gamla stockar i sju olika vingårdar i byarna Castiglione och Serralunga. Magisk balans i både nos och gom, Castiglione i nosen, Serralunga i munnen. Rosenbärigt med körsbär, viol, nypon, tjära, tät och kraftfull elegans, torr och sträv med elektrisk syra med unga tanniner och explosiv energi. Hög fräschör och drickvänligt redan nu men med lång lagringspotential. 2019 förklaras redan som en riktigt bra klassisk Barolo årgång med tidig tillgänglighet och rundare tanniner. Azelia frontas i dag av unge Lorenzo Scavino, enda barnet i huset och familjevineriet står för dedikation och passion, med vin från gamla stockar, rent och naturligt, ekologisk odling, låg yield med koncentration, kraft, energi och elegans. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)
Flertalet vingårdsviner lanseras 5 oktober i webb-släppet. Se längre ned på sidan för mer info:

Flaskbild på Domaines Lupier El Terroir 2018

Domaines Lupier El Terroir 2018, Spanien, Navarra, TSE 93475, 229 kr

Energi i ett glas, läskande frisk, välstrukturerad, välbalanserad och smakrik med läskande syra. Charmigt mjukt, lent och läckert med tight, stram struktur i ett syrligt örtigt och kryddigt avslut. Domaines Lupier är en liten vingård som ligger i San Martín de Unx, Navarra, som välbekanta vingeniet Raúl Pérez nyligen har förvärvat. (Premiumpartners, 3000 fl.)

Flaskbild på Muga Reserva Selección Especial 2019

Muga Reserva Selección Especial 2019, Spanien, Rioja, TSV 90384, 295 kr

Tät och mörkfruktig med läskande frisk och energiskt örtig med mörka körsbär, plommon och svartvinbär i ett charmigt värmande avslut med örter, vanilj, ceder och ekfat. Klassikt modernt från namnkunnigt vineri med anor från 200 år tillbaka. Bodegas Muga som ligger i staden Haro i själva hjärtat av Rioja tillhör förvisso de verkliga klassikerna från regionen med uttrycket är purungt och samtida. (Terrific Wines, 9600 fl.)

Flaskbild på Clos Terrasses Laurel 2020

Clos Terrasses Laurel 2020, Spanien, Priorat, TSE 93089, 449 kr

En snäll jätte från Priorat med underskön blend av cabernet sauvignon, garnatxa och syrah. Mjukt blårödbärig med kryddig och örtig stuns och frisk syra. Torra tanniner och generös frukt i ofantlig längd. Clos Erasmus är ett kultförklarat vineri som grundades av Daphne Glorian år 1990 då hon köpte fyra branta terrasserade vingårdar i det karga bergsområdet Priorat. Till en början vinifierade vinerna i Alvaro Palacios källare, men när hans nya, toppmoderna vineri stod klart tog hon över de gamla lokalerna. Sedan 2003 produceras även ett andra-vin som heter Laurel, i samband med det ändrades också företagets namn till Clos I Terrasses. (Wine Affair, 720 kr)

Flaskbild på La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva 2016

La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva 2016, Spanien, Rioja, TSE 93422, 319 kr

Kvalitets-Rioja med klassiska toner från en klassisk producent. Dill, vanilj och mörka röda bär, mogen frukt, torkad frukt. Lätt mognad, välbalanserad och strukturerad. Tempranillo i förarsätet med liten del garnacha. Sociedad Vinicola de La Rioja Alta grundades 1890 av fem familjer; Ardanza y Sanchez, Garcia Cid y Gárate, Prado y Lablanca, Puig de la Bellacas y Herrán och Lacort Tapia. 1904 slogs firman ihop med Bodegas Ardanza. Här är faten den viktiga nyckeln till vinernas karaktär. (Winepartners Nordic, 5400 fl.)
Släpps även som halvpanna: Viña Ardanza Reserva 2016 (375 ml).

Flaskbild på Gómez Cruzado El Predilecto 2021

Gómez Cruzado El Predilecto 2021, Spanien, Rioja, TSE 92666, 199 kr

Gomez Cruzado jobbar småskaligt med stor känsla för terroir och traditionell vinmakning utan att skygga för nya idéer och ny teknik. Torrt och stramt, stort och energiskt med generös frukt och en avslutande eldigt kryddig örtighet. Bra prisbild för hög kvalitet. Tvärtom mot ovan nämnda vin är det garnacha som här leder med hjälp av tempranillo. Gomez Cruzado är en av de klassiska vinerierna i Haro och ligger granne med storheter som Tondonia och ovan nämnda La Rioja Alta med flera men med en total produktion på ca 200 000 flaskor om året så klassas de idag som ett boutique winery. (Rewine, 1500 fl.)

Mer om Rioja av Pär Strömberg

Mer om Rioja av Andreas Grube

Mer om Rioja av Maja Berthas

Flaskbild på Glenelly Estate Lady May 2017

Glenelly Estate Lady May 2017, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 90207, 399 kr

Glenellys flaggskeppsvin är uppkallad efter grundaren May de Lencquesaing. Koncentrerad bordeauxblend med tyngdpunkten i 90% cabernet sauvignon, övriga druvor är i fallande procentuell ordning cabernet franc och petit verdot. Tydligt bordelaiseinflytande med svartvinbär, plommon, björnbär, fat och ceder, sandelträ, läder, blyertsväss, örter och kryddor. Elegant och kraftfullt. Trots sex år på nacken och en toppårång, önskar jag den ett par år till i vinkällaren för full utdelning. Samma ägare som till Comtesse de Lalande i Bordeaux. (Provinum Vinhandel, 600 fl.)

Flaskbild på Crystallum Peter Max Pinot Noir 2022

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2022, Sydafrika, Western Cape, TSE 93362, 289 kr

Kustnära odlade druvor från fem olika vingårdar, 50 % whole-cluster pressad och jäst i använd ek. Doft och smak av röd frukt, jordgubb och sandelträ. Aromatiskt med elektrisk känsla, josig men med tydlig struktur, torra tanniner, syrlig och frisk syra, örtigt mineraliskt avslut med frisk hint av saltlakrits. Peter-Allan Finlayson och hans Crystallum, som han driver med sin bror Andrew, personifierar framtidens Sydafrika. 2021 utsågs Peter-Allen till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Håll även utkik efter hans webb-lansering av vingårdsviner nedan och hand andra viner från Gabriëlskloof. (Tryffelsvinet, 1344 fl.)

Flaskbild på Stolpman Vineyards La Cuadrilla 2021

Stolpman Vineyards La Cuadrilla 2021, USA, Kalifornien, TSE 92510, 249 kr

Från Ballard Canyon med kärlek för druvor, ursprung och rena viner i ny årgång och med ny etikett. Ni känner säkert igen Stolpman från vinerna Love you Bunches. Mjuk och charmigt fyllig med bjussig varmfruktig omhuldande fyllighet där svartvinbär och vildhallon bjuder in örter och mineralitet i ett långt avslut. Blend 75% syrah med mindre delar grenache och sangiovese, vinifierat i betong och på ståltank som sedan lagrats på neutrala ekfat. Hos Stolpman har man inga säsongsarbetare utan de som jobbar i vingården har året-runt-anställning. Vinsten från vinet La Cuadrilla går dessutom uteslutande till vingårdsarbetarna. La Cuadrilla betyder ‘the crew’ eller ‘besättningen’ översatt till svenska. Vinmakaren Kyle Knapp är tillsammans med ägarfamiljen, Peter och Jessica Stolpman, dedikerade till förnuftigt jordbruk och vinframställning där de vill skapa livfulla, platsspecifika viner som lyser av ursprung och druvrenhet.(Gullberg by Stockwine, 1200 fl.)

Flaskbild på Evening Land Seven Springs Pinot Noir 2021

Evening Land  Seven Springs Pinot Noir 2021, USA, Oregon, TSE 90453, 399 kr

Balanserat, välmakat och mycket gott från Rajat Parr och Sashi Moormans vinmakarprojekt i Oregon och deras biodynamiska vingårdar belägna i Yamhill-Carlton. Rökig reduktiv inledning med doft och smak jordgubb med sandelträ, örter, syrlig och tät, torra tanniner och generös frukt med avslutande umamistinn körsbärston. (The WineAgency, 1200 fl.)

Flaskbild på Ridge Geyserville 2021

Ridge Geyserville 2021, USA, Kalifornien, TSE 92824, 579 kr

En klassiker från vingården Geyserville i Alexander Valley av lejonparten zinfandel och mindre delar carignane, petite sirah och alicante bouschet som i olika druvkonstellationer producerats sedan 1966. Fullmatat av svartvinbär, blåbär och plommon med rökiga rostade fat, energiskt och elegant, stort och finessrikt. (Wine Affair, 840 fl.)

Flaskbild på Trapiche Finca Coletto 2019

Trapiche Finca Coletto 2019, Argentina, Cuyo, TSE 92505, 269 kr

Från Mendoza, ett stort, torrt och mjukt fylligt och smakrikt vin av malbec med kraftfull svart frukt, ekfatsinfluerat med torra tanniner. Varje år släpper Trapiche tre viner från de kontrakterade småodlarna Finca Coletto, Finca Ambrosia, Finca Orellana. Med denna “terroir-serie” vill man hylla dessa odlare som levererat toppkvalitet genom generationer till Trapiche. (Spring Wine/Spendrups, 800 fl.)

Flaskbild på Baettig Los Parientes Pinot Noir 2021

Baettig Los Parientes Pinot Noir 2021, Chile, Traiguén, TSE 92833, 279 kr

Reduktiv inledning, krutrökigt innan hallonlakrits i en torr, stram och örtkryddig rödbärig josig stil med lätta tanniner och frisk syra. Ett naturligt sidoprojekt med sikte på svalodlad chardonnay, och som här, pinot noir, av Fransisco Baettig, som är stjärnvinkmakaren som under lång tid varit ansvarig för toppvinerna Seña och Viñedo Chadwick samt chefsvinmakare på Erràzuriz. Baettig är hans och gode vännen Carlos de Carlos sidoprojekt som de drivit ihop sedan 2010. (Winemarket Nordic, 1200 fl.)

Flaskbild på Moretta Wines Carigno del Maule 2020

Moretta Wines Carigno del Maule 2020, Chile, Maule, TSE 92304, 299 kr

Chile, Maule, carignan och de två innovativa och passionerade kvinnorna Natalia Poblete och Maria José Ortúzar som av gamla stockar och dry-farming skapar en gemensamhet med ursprunglig urkraft. Blåfruktig och rödbärig med örtig doft och svag fatkaraktär. Torr och välstrukturerad med grusiga tanniner som drar i kinderna mot en örtigt avslut av eucalyptus och mynta. Druvorna till detta vin kommer från 75 år gamla oympade bushvines-stockar. (Remilio/Wena Wines, 600 fl.)

Flaskbild på Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2021

Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2021, Australien, Coonawarra, TSE 92978, 239 kr

Bordelaise-inspirerat och vinifierat av Sue Hodder och Sarah Pidgeon. Syrlig frukt, svartvinbär, plommon, tranbär och blåbär, skogsbär och lingon i värmande omhuldande fatkaraktär med hintar av gröna örter, eucalyptus, kakao och cederträ. Wynns Coonawarra Estate grundades 1951 och första årgången av detta vin producerades 1954. (Treasury Wine Estates, 3600 fl.)

Flaskbild på Penfolds Bin 21 Barossa Valley Grenache 2022

Penfolds Bin 21 Barossa Valley Grenache, 2022, Australien, Barossa, Nr 94472, 349 kr

Reduktiv, mineralisk stenkross i nosen, vidare med rödabärig ton av jordgubb, hallon i en fyllig energisk och kraftfull charmig karaktär. Flirtig frukt och fin längd. (Vinunic, 240 fl.)

Flaskbild på Penfolds Bin 138 Barossa Valley Grenache Shiraz Mataro 2021

Penfolds Bin 138 Barossa Valley Grenache Shiraz Mataro 2021, Australien, Barossa, Nr 94482, 289 kr

GSM-blend där mourvédre här ersatts med det mer lokala namnet mataro med grusmineralisk inledning, tight och rikt fruktig, läskande frisk syra och fruktigt örtig eftersmak. (Vinunic, 1440 fl.)

Flaskbild på Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon 2021

Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon 2021, Australien, South Australia, Nr 94483, 649 kr

Mörkbärig av svartvinbär och örtig med eucalyptustoner, tight och stram med läder, ceder och blyertsväss. Energisk frukt med klättrande torra tanniner som övergår i en elegant mörkfruktig sammetslen finish. (Vinunic, 942 fl.)

Flaskbild på Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 2021

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 2021, Australien, South Australia, Nr 94476, 599 kr

“Baby Grange” bjuder stengrusig mineralisk nos, krossade stenar, rökig mineral, tight och torr, stort och maffigt med energisk svart frukt i lång och fyllig koncentration. (Vinunic, 2124 fl.)

Flaskbild på Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz 2021

Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz 2021, Australien, Barossa, Nr 94481, 599 kr

Från unik terroir i Barossa, mörkfruktig och stenkross i nosen, rökig mineralitet och flinta. Tight och stram med hårda gröna tanniner. Lite väl ung att drickas nu och förpassas således ner i vinkällaren för 5-10 års mognad. (Vinunic, 216 fl.)

Flaskbild på Penfolds St. Henri Shiraz 2020

Penfolds St. Henri Shiraz 2020, Australien, South Australia, Nr 94470, 799 kr

En vinmakarfavorit som öppnar med rökig reduktiv nos. Stor med strukturella och texturella kvaliteter, svartfruktig med tvärtorra, sträva och tuggiga tanniner, energiskt kraftfullt och läckert elegant. (Vinunic, 756 fl.)

Flaskbild på Penfolds RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz 2021

Penfolds RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz 2021, Australien, Barossa, Nr 94480, 1199 kr

Svartfruktigt och mjukare och ledigare är exempelvis St. Henri. Tät och struktur, mogna tanniner, svartfruktig, körsbär, svartvinbär och örter i ett tillgängligt och energiskt mineraliskt avslut. Ett riktigt T-benssteksvin. (Vinunic, 420 fl.)

flaskbild på Penfolds Grange 2019

Penfolds Grange 2019, Australien, South Australia, Nr 94471, 5999 kr

Årgången räknas som klassisk i bemärkelsen att årets upplaga av Grange är en väldigt grange’ig Grange. Stor såklart, men ocksp finessrikt med smaker som exploderar och övertygar, svartvinbär, körsbär och mogen mörkt röd frukt. Magnifikt och energiskt, sammetslent och kryddig i ett med oändligt elegant finish. Ännu i sin linda men ack vilken investering för framtiden! (Vinunic, 84 fl.)
STARKVIN

Flaskbild på Taylor's Vintage Port 2009

Taylor’s Vintage Port 2009, Portugal, Douro, TSE 93397, 1449 kr

Älskare av portvin, se hit! Det må vara en prislapp man ryggar för om man inte har en plånbok av stål men den nektar som formligen strålar ur flaskan med mörka svarta bär, torkade druvor, förförisk sötma och det djupt fruktiga och eldiga avslutet ger mersmak du aldrig någonsin tidigare fått av söta russin och piptobak. Kraftfullt smakrik. (Vinunic, 360 fl.)

Flaskbild på Kopke White Colheita 2003

Kopke White Colheita 2003, Portugal, Douro, TSE 93380, 329 kr

En halvpanna (375 ml.) vit port med 20-år på nacken fyllig och tät av knäck och äpple, kryddor och kraft i en energisk koncentration av  torkad frukt och blandade nötter. (Solera, 360 fl.)

WEBB-lansering – 5 oktober, kl 10.00

VITT VIN

Flaskbild på Crystallum Clay Shales Chardonnay 2022

Crystallum Clay Shales Chardonnay 2022, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Valley, Nr 93431, 379 kr

Fyllig och tät, gulfruktig med fet textur, plommon, vanilg och brynt smör med de finaste av fdruvur sprungna ur skiffer och lera i Hemel-en-Aarde. Lätt florala instick av gula blommor och färska örter. Mjuk, läcker, elegant och otroligt gott! (Tryffelsvinet, 144 fl.)

Flaskbild på Crystallum Ferrum Chardonnay 2022

Crystallum Ferrum Chardonnay 2022, Sydafrika, Overberg, Nr 93428, 379 kr

Seanste adderingen av single vinyards i Crystallums svit. Mer järn i jordarna i Overberg där de här chardonnaydruvorna kommer ifrån. Fyllig fet textur, ren frisk syra, volymiös frukt, torr och mineralisk med nötig, örtigt kryddig finish, något vassare mineralitet än ovan. Chardonnay rankorna är ympade på gamla sauvignon blanc stockar. (Tryffelsvinet, 240 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Azelia Barolo San Rocco 2019

Azelia Barolo San Rocco 2019, Italien, Piemonte, WEBB 93753, 829 kr

San Rocco var den första vingården familjen Scavino köpte i Serralunga d’Alba, den är cirka två och en halv hektar och planterad med nebbiolo i blålera som idag handskördas från 75 åriga stockar. Syrlig fruktig örtig nos, viol, ros och körsbär, hallon och lakrits. Tät fruktig och mörkare rakt igenom både frukt och struktur, power och energi, torr mineralitet och floral finish.(Tryffelsvinet, 120 fl.)

Flaskbild på Azelia Barolo Bricco Fiasco 2019

Azelia Barolo Bricco Fiasco 2019, Italien, Piemonte, WEBB 93918, 829 kr

Från Castigliones sandiga jordar och 85-åriga stockar, en elegant och fluffig lätt nos, hallon, rosor och körbärskärnor, en aromatisk ljuvlighet. stram tät mineralisk, kraftfulla tanniner och hög syra. Mindre frukt och mer power struktur och syra, mer easy drinking än övriga vingårdslägens viner. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

Flaskbild på Azelia Barolo Margheria 2019

Azelia Barolo Margheria 2019, Italien, Piemonte, WEBB 93922, 829 kr

Körsbärsfruktig med jordig mineralitet och skogsmark tät med mjukare tanniner, dämpad syra men med frisk fräschör, välbalanserat och mjukt i förhållande till de ovan. Eftersmaken ger ett tryck av personligt uppfattad salinitet och ger en extra salivering i kinderna. Ett riktigt gastronomiskt matvin. Nebbiolo ur lera på 65-åriga stockar. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

Flaskbild på Azelia Barolo Cerretta 2019

Azelia Barolo Cerretta 2019, Italien, Piemonte, WEBB 93936, 959 kr

Tredje årgången av Cerretta som såg dagens ljus lagom till 100-års jubileumet frö vineriet 2016. Det är ändå inga unga rankor här, de planterades 1991 och det tog 10 år för att kvalificeras till deras Langhe, 20 år till Barolo Classico och nu då äntligen i vingårdvinet Cerretta. Tät och stram, körsbärsfruktig med syrlig frukt, mer av tranbär och lingon här än i övriga, mjukare tanniner, högre mineralitet, saliverande sälta, örtig kryddigt mörkbärigt och umamistinnt avslut. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

Flaskbild på Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva 2012

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva 2012, Italien, Toscana, WEBB 92364, 1299 kr

Mogen frukt, torkad frukt, svett och läder, körsbär, örter, tight och stram och riktigt pigg i syran och frukten, även om den är mogen. Skog och mark, mörka bär, torra tanniner och lång eftersmak i koncentration. Ett stort vin, klart att drickas nu, men med många långa år framför sig. (Tryffelsvinet, 60 fl.)

Flaskbild på Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva 2010

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino Pianrosso Riserva 2010, Italien, Toscana, WEBB 92137, 1499 kr

Mogen frukt, vag ekdoft, tight sträv, stram och välstrukturerad, mogen frukt, torkade bär, blandade skogstoner, skogsbär, barr, svamp och tjära. Ett fantastiskt komplext vin i ett fint dryckesfönster. (Tryffelsvinet, 60 fl.)

Flaskbild på Mabalel Pinot Noir 2022

Crystallum Mabalel Pinot Noir 2022, Sydafrika, Overberg, Nr 93432, 389 kr

Vingård som ligger på 700 meter över havet. Rökig lätt reduktiv inledning, syrlig och frisk nos av jordgubb och sandelträ. Tät fet kropp med spirande syra som klyver det mesta, hög fräschör avslutar med söt apelsinton, röda bär och citrusskal. Mycket elegant och egensinnigt personligt uttryck. (Tryffelsvinet, 336 fl.)

Flaskbild på Crystallum Bona Fide Pinot Noir 2022

Crystallum Bona Fide Pinot Noir 2022, Sydafrika, Walker Bay, Nr 93433, 389 kr

Sista årgången, kanske någonsin för vinet Bona Fide. Femtio procent av druvorna är wholebunch pressade vilket gett vinet ett livfullt och eklektiskt uttryck. Läskande josig körsbärston, jordgubb och sandelträ. Fyllig mineralitet, stramt med torra tanniner och havssälta i avslutet. (Tryffelsvinet, 120 fl.)

Flaskbild på Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir 2022

Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir 2022, Sydafrika, Walker Bay, Nr 93454, 389 kr

The Golden Child från Hemel-en-Aarde. Hög densitet, tät, köttig, kryddig och koncentrerad med fokus på mörk frukt, blod, järn, körsbär, torra mogna tanniner, hög syra och mineralisk sälta i en vibrerande elekrifierad energi. Ett otroligt WOW-faktor vin.(Tryffelsvinet, 144 fl.)

Till förra veckans Nyprovat och lansering av tillfälligt sortiment 29 september

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.